Gyurkity Péter

Ismét figyelik a halványuló csillagot

A jelenség oka akár idegen civilizáció is lehet, ezért most ismét megkezdték a megfigyelést.

Először 2015 őszén írtunk arról, hogy a KIC 8462852 jelzésű csillag esetében fokozatos halványulást figyeltek meg, a csillag előtt szabálytalan időközönként elvonuló objektumok miatt pedig a szakemberek sem tudtak egyértelmű választ adni a kérdésekre. A csillag most ismét halványulni kezdett, így igyekeznek minél több teleszkópot ebbe az irányba fordítani.

A Twitteren jelent meg a felhívás, amely a további csoportok segítségét kérte, ebben pedig kiemelték, hogy a csillag fénye 3 százalékkal gyengült – összehasonlításként gyorsan hozzáteszik ehhez, hogy egy Jupiter méretű exobolygó mindössze 1 százalékos eltérést eredményezne ebben. A kutatók először csak sejteni vélték a folyamat beindulását, az arizonai Fairborn Obszervatórium azonban hamarosan megerősítette ezt, így további központok és amatőr csillagászok segítségét kérték, hogy minél hosszabban és minél részletesebben figyelhessék meg a csillagot, összegyűjtve minden lehetséges adatot. A munkában a Swift, a Keck, a Fairborn, valamint a Lick teleszkópja vesz részt, de itt egyéb intézetek is kiveszik részüket a munkából.

Az összefogás révén egyszerre több hullámhosszon folytatódik a megfigyelés, amely megerősítést nyújthat a csillag fényét kitakaró objektumok eredetét illetően. Por jelenléte esetén a kék és az ultraibolya hullámhosszon mutatnak majd ki nagy eséseket, amennyiben azonban üstökösök száguldanak el a csillag előtt, az extra hőt regisztrálhatjuk majd a részletes adatokban – igaz, erre korábban nem került sor. Egy esetleges idegen megastruktúra minden hullámhosszon csökkenést eredményezne, de itt lehetőség van bizonyos összetevők és mesterséges anyagok kimutatására is, bár a legvalószínűbb forgatókönyv egy általunk nem ismert jelenség bekövetkezte, aminek felvázolására most van először lehetőségünk.

Az adatgyűjtés a hétvégén zajlott le, ennek kiértékelése azonban jóval hosszabb időt vehet majd igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #31
  sphere = szféra = gömb
 • Sequoyah #30
  Epp ezert felreertheto, mert a szfera szo masik jelentese az siman csak gomb, tehat egyaltalan nem egyertelmu hogy mast jelent nalad a Dyson-szfera es a Dyson-gomb. Angolra leforditva (mivel a legtobb cikk es tanulmany ezen a nyelven elerheto) pedig aztan tenyleg kaoszt okoz ez a szohasznalat.
  Ezerrt ajanlom a pontosabb szohasznalatot.
 • Irasidus #29
  Éppen erről beszélek, hogy nem csak ott lehet, és mennyire rugalmasan kezeljük ez a fogalmat. Örülök, hogy érted amit írok. De azért az megvan, hogy ez csak egy hipotetikus dolog?
 • Irasidus #28
  Az a Dyson-gömb, a Dyson-szféra meg műholdak és egyéb eszközök felhője azaz szférája. Ennek megvalósítása annyira nem rémálom, mivel a Föld körül már kiépítettünk ilyen műhold hálózatot...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.01. 13:02:02
 • teddybear #27
  A Dyson-szféra egy összefüggő gömbfelület, amit a központi csillag köré építenek ki. Hogy ennek van-e értelme az más tészta. A technikai megvalósítása meg egy rémálom, a költségekről nem is szólva. Szvsz, értelmetlenségnek tekintem, de gondolatkísérletnek elmegy.
 • Yagami #26
  Neeem....csak ott lehet, ahol ti gondoljátok :) Nyilván.
 • Yagami #25
  Na, olvassuk az sg-tudósokat...
 • ostoros #24
  Akinek nem inge nem veszi magára.
  Látom valaki magára ismert!
 • Kara kán #23
  Ne trollkodjatok, hékás!
  Inkább azt kellene szóvá tenni, hogy mostanában miért nem írják le az újságot írók, hogy ez Taby csillaga?
 • Irasidus #22
  Amivel nem értesz egyet, az szerinted mindig tévedés a részemről. Ez egy téves logika, de legalább leírnád, hogy szerinted miben tévedtem?