Gyurkity Péter

Fiatal csillag korongját fotózták le

A kozmikus hamburger pedig több szempontból is érdekes alanynak bizonyult.

A chilei Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) rádiótávcső-csoport egy távoli törpebolygó után most egy sokkal messzebb lévő csillagot vett szemügyre, a megfigyelés eredményeit pedig a napokban közölték a munkát elvégző szakemberek. A nagyon fiatal példány kozmikus hamburgerét fogyasztja éppen el, most először azonban a korong függőleges struktúráját is sikerült felmérni.

A HH 2012 névre keresztelt protocsillag valóban fiatal, hiszen életkora mindössze 40 ezer évre rúg, ami a Nap eddigi életének alig tízmilliomod része. A bejelentésben kifejtik, hogy a tőlünk mintegy 1300 fényévre, az Orion csillagképben lévő rendszert korábban 200 CSE felbontással vették szemügyre, ekkor azonban mindössze a központ felé spirálként mozgó anyagot, illetve egy kisebb korongra utaló nyomot láttak, most azonban az ALMA révén már 8 CSE-re növelték a felbontást, ez pedig rögtön megmutatta nekünk a korong valós kiterjedését és annak függőleges struktúráját.

Kiderült többek között, hogy a nagyrészt porból álló korong meglehetősen méretes, ennek átmérője nagyjából 60 Csillagászati Egység (ezt szorozzuk be a Nap és a Föld közötti átlagos távolsággal, vagyis 150 millió kilométerrel). Érdekes módon középen egy „egyenlítői” sötétebb vonalat vehetünk ki, amely két fényesebb rész között helyezkedik el, ami a valamivel alacsonyabb hőmérsékletnek és a nagy optikai mélységnek köszönhető, ez pedig most először a milliméter alatti tartományban is látható – ennek alapján nevezik a korongot hamburgernek.

A most ismertetett eredmény azért fontos a csillagászok számára, mert ez megnyitja az utat a fiatal csillagok körüli kisebb korongok pontosabb felmérése felé, ami vonatkozik a növekedés folyamatára és az egyéb jellemzők leírására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CRMessen #1
    Már vártam erre a hírre. Azok után, hogy bolygókat találtak más rendszerekben, ideje volt, hogy csillagbölcsőket is "megnézzenek". Kíváncsi leszek, mire jutnak az adatokkal. Izgalmas.