Gyurkity Péter

Exoüstökösök csapódnak egy közeli csillagba

A Hubble űrteleszkóppal figyeltek meg egy fiatal csillagot és annak társaságát.

A NASA hivatalos oldalán jelent meg a hír, miszerint a Hubble űrteleszkóp egy újabb fontos területen nyújtott segítséget a csillagászoknak. Itt egy fiatal csillagot sikerült megfigyelni, amelyet az üstökösök jelenlétére vonatkozó következtetés egészített ki.

A HD 172555 egy meglehetősen fiatal csillag, hiszen a szakemberek szerint mindössze 23 millió éves. A tőlünk mintegy 95 fényévre lévő helyszínen azonban gázokat is sikerült kimutatni, ami viszont arra utal, hogy ezek a nemrég a csillagba csapódott exoüstökösök jeges magjának maradványai lehetnek. Közvetlenül tehát még az űrtávcsővel sem sikerült megpillantanunk ezen kozmikus utazókat, de a mostani megfigyelés így is rendkívül érdekes, hiszen ezt korábban csak másik két, szintén 40 millió évnél fiatalabb rendszerben sikerült rögzíteni – és emellett saját Naprendszerünkben, amely viszont 4 milliárd évnél is idősebb.

A szakemberek ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a fenti aktivitás jellemzően a csillag fiatal éveiben éri el csúcspontját. A három megfigyelt rendszer egyben betekintést ad saját Naprendszerünk életének korai időszakába, amikor üstökösök garmadája száguldozott a belső bolygók körül (jó eséllyel az élethez szükséges hozzávalókat is magukkal hordva). A mellékelt illusztráción több, a hatalmas, gázokból és porból álló protoplanetáris korongon keresztülszáguldó üstököst vehetünk szemügyre, amelyek kamikaze módjára csapódnak később a csillagba. Itt egy Jupiter méretű bolygót is sejtenek, ugyanis valószínűleg ez irányította az öngyilkos pályára ezen üstökösöket, bár ezt még nem vehetjük biztosra.

A megfigyelést szállító két csapat eddig kalcium, szén és szilícium nyomát mutatta ki, a mintegy 600 ezer km/h-val száguldó gázmaradványok azonban hidrogént és oxigént is rejthetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!