Gyurkity Péter

Hatalmas felvillanás osztja meg a csillagászokat

A NASA által elkapott villanás egy eddig ismeretlen kataklizmát hozhat előtérbe.

A NASA egy röntgenfelvételen egy ismeretlen eredetű felvillanást regisztrált, amely valószínűleg egy kozmikus kataklizma lenyomata lehetett. A szakemberek eddig nem láttak ilyen jelenséget, ezért most tovább kutakodnak az újabb (netán régebbi) példányok után.

A hivatalos közlemény szerint a Chandra Deep Field-South (CDF-S) felől érkező felvillanás forrása 2014 októbere előtt nem volt látható a röntgenképeken, ez azonban néhány percen keresztül legalább ezerszer erősebbé vált, majd pedig ezt követően visszahalványult a Chandra X-ray Obszervatórium érzékenységi szintje alá. A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok korábbi adatainak átböngészése révén sikerült visszaigazolni, hogy a villanás a tőlünk mintegy 10,7 milliárd fényévre lévő kisebb galaxisból ered, ennek jelentőségét pedig jól jelzi, hogy az említett forrás egy rövid ideig ezerszer fényesebbé vált, mint a szóban forgó galaxis összes csillaga együttvéve.

A csillagászok egyelőre három különböző elmélettel álltak elő, ebből kettő a gamma-kitöréseket hozza fel példaként. Hatalmas robbanásról lehet itt szó, amelyet egy méretes csillag összeomlása, illetve két neutroncsillag (vagy egy ilyen neutroncsillag és egy fekete lyuk) összeolvadása válthat ki. Ezúttal valószínűleg egy olyan példányt sikerült elkapnunk, amely nem közvetlenül a Föld felé irányult, de az is lehet, hogy a kisebb galaxis mögött helyezkedett el, ezért nem regisztráltuk a gamma-sugarak után várt gyengébb röntgensugarakat. A harmadik lehetőség szerint egy közepes méretű fekete lyuk szakított szét egy fehér törpecsillagot, bár a kutatók leszögezik, hogy az adatok egyik elméletnek sem felelnek meg tökéletes módon. A Chandra eddigi megfigyelései során nem találtak hasonló esetet, így előfordulhat, hogy egy ritka példányt ismertünk most meg.

Emiatt további megfigyelésekre lesz szükség, a csillagászok tehát abban reménykednek, hogy hasonló jelenségeket tudunk majd rögzíteni. Amennyiben fekete lyuk is szerepet játszott a felvillanásban, itt gravitációs hullámok is keletkezhettek. Ezeket a Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) segítségével ki tudjuk mutatni, de csak akkor, ha az esemény tőlünk néhány 100 millió fényéven belül történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #15
    Igen, de közben az univerzum is tágult, azaz miközben jött felénk a fény, mi azalatt persze távolodtunk a fény kiinduló forrásától, ezért aztán jóval később ért ide a fényt mint amilyen távolságban volt akkor mikor az esemény keletkezett... a fény sebessége meg nem változik attól, hogy a különböző objektumok a rendszer tágulása okán messzebb kerülnek egymástól.
  • asgh #14
    Amikor arról beszélnek, hogy "régen másképp volt" akkor közvetlenül a big bang utáni nanoszekundumokról van szó, nem milliárd évekről.
  • Kara kán #13
    Épp ez az, hogy újabb feltételezés szerint régen másképp volt, ami megmagyarázná a gyorsuló tágulást, vagy amit annak látunk.
  • fszrtkvltzttni #12
    A csillagászatban csak a múltat látod, és ezeket tudod összehasonlítani. Mivel nincs okunk feltételezni, hogy régen másképpen működött volna a fizika mint jelenleg, ezért teljesen jogos egy 10 milliárd évvel ezelőtti történést egy nála jóval későbbihez hasonlítani.
  • gothmog #11
    hát, pedig ezt te értetted félre.
  • bunny #10
    Aha, tehát -szerinted- a három milliárd éves univerzum előtt 1.5 milliárd évvel létrejött földön egy 10.7 milliárd fényévre lévő eseményt látunk. Az alsós matek azért megy?
  • Kissssss0 #9
    afrikában meg éheznek...
  • Irasidus #8
    Egész pontosan mi köze a Földnek ehhez? És mihez hasonlították, nem értem?
  • stremix #7
    Úgy tudom, hogy a Föld kb 4,5 milliárd éves. Tehát nagyon régen történt eseményről van szó, még "csak" 3 milliárd éve létezett az univerzum. Én nem értek egyet azzal, hogy egy ilyen múltbéli eseményt egy maihoz kéne hasonlítanunk. Nem hiszem, hogy az a felvillanás ugyanazt jelenti mintha ma történt volna.
  • NEXUS6 #6
    Én úgy tudtam, hogy ezt a brit tudósok találták ki.
    Vagy jézus, azok is te vagy!?
    XD