Balázs Richárd

V-2: mítosz és valóság

Hetven évvel ezelőtt vetették be a II. világháború egyik legrettegettebb fegyverét, ugyanennek köszönhetjük azonban az űr meghódítását is.

1944. szeptember 8. eső áztatta estéjén a londoniak először hallották az új fegyver robbanásait. A lakosoknak, akik már hozzáedződtek a V-1 repülő bombákhoz, egy nagyobb és gyorsabb pusztító eszközzel kellett szembe nézniük. Ez volt a V-2, a Vergeltungswaffe-2, vagyis a „megtorlás fegyvere”, ahogy a Goebbels-féle Náci Propaganda Minisztérium elnevezte. Egytonnás robbanófeje és a tény, miszerint a rakéta sebességének köszönhetően gyakorlatilag hangtalanul és minden előjel nélkül csapott le, nem csupán a fizikai, de a pszichológiai csapásmérés eszközévé tette.

A V-2 volt az első ballisztikus rakéta, a nagy folyékony-hajtóanyagú rakétahajtóművek úttörője, melyek megalapozták az űrszondákat a külső-Naprendszerbe juttató technológiát, és eljuttatták az emberiséget a Holdra. Néhány példány még ma is létezik, a 14 méteres monstrumok azonban ma már elsősorban kiállítási tárgyak a világ különböző múzeumaiban.

Michael Neufeld történész, a washingtoni Smithsonian Nemzeti Repülési és Űrrepülési Múzeum V-2 kiállításának kurátora szerint a V-2 igazi műszaki áttörés volt. "Ez volt az első nagyméretű folyékony hajtóanyaggal - folyékony oxigénnel és 75 százalékos alkohol üzemanyaggal hajtott rakéta" - mondta. "Képes volt elérni a világűr peremét. Sok tekintetben kettős örökséget hagyott ránk - ez volt a hidegháború interkontinentális ballisztikus rakétáinak elődje, ugyanakkor az űrrakétáké is"


A V-2 egy egyszerű vezérlőrendszere gázsugár-kormányzással, a tolóerő-vektor változtatásával működött. "A rakétát függőleges állásból indították, hajtóművét mindössze egy percre gyújtva be" - magyarázta Neufeld. "Az orrban elhelyezkedő tehetetlenségi önirányítási rendszert giroszkópok vezérelték. Csak akkor billent át, amikor a rakéta 45 fokos szögben volt és elérte az óránkénti 5600 kilométeres sebességet. A rendszer magába foglalt egy gyorsulásmérőt, ez biztosította a hajtómű leállítását a megfelelő sebességnél"

Az űrben bukdácsolt ugyan, azonban visszatérve a légkörbe stabilizátorszárnyai nyílegyenesen tartották előre az orr-részt. Mivel a hang sebességénél gyorsabban haladt, nem lehetett hallani egészen addig, míg be nem csapódott - innen az ijesztő csendessége. Számos mítosz is kialakult a V-2 rakétákkal kapcsolatban. "A németek a szovjetekkel vívott harcokban elvesztették bombázóik nagy részét, ezt a veszteséget próbálták kompenzálni a V-1 és V-2 bevetésével, ezek azonban nem voltak képesek olyan pusztító erőt biztosítani, mint egy teljesen felfegyverzett négy-hajtóműves bombázó" - mondta Neufeld.

"A V-2 és valójában a V-1 egyik nagy közhelye, hogy túl későn érkeztek a háború menetének megváltoztatásához. Németország akkor vesztette el a háborút, amikor megszállta a Szovjetuniót, Japán pedig megtámadta Pearl Harbort, bevonva az Egyesült Államokat is a konfliktusba. Ha a V-2 nukleáris robbanófejekkel lett volna felszerelve, az mindent megváltoztathatott volna, így azonban bár pszichológiailag elrettentő volt, maga a fegyver nem volt hatékony, pontatlan és költséges volt"


Több mint 6000 készült a V-2-ből, de kevesebb mint 3500 darabot lőttek ki és körülbelül 2000 talált célba. A sors iróniája, hogy míg a hadifoglyokkal építtetett V-2 rakéták munkálataiban közel 12000 ember halt meg a koncentrációs táborokban, addig a fegyver becsapódásai körülbelül 5500 embert pusztítottak el.

A rettegett óriásfegyver bár a londoni terrorbombázás egyik jelképe lett, találati hibája 17 km-es volt, azaz a maximális hatótávolságában 50%-os eséllyel találta el a célpont 17 kilométeres körzetét. A tévhitek ellenére egy tény vitathatatlan maradt: hetven évvel ezelőtt repült a világ első űreszköze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #35
    Szerintem pedig nem a németek uralkodtak volna mindenkin, hanem lassan áttértek volna az országok arra a nacionalista rendszerre. Ha Hitler jobban megőrült volna, talán likvidálták volna. Ne Sztálinból indulj ki, Hitler máshogy volt őrült. :-)
    Azt is vedd figyelembe, hogy szocializmus volt az a rendszer is és a Mein Kampf szerint -ha jól tudom- a szláv népek rendeltettek szolgai szerepre, a magyarok árják, feltéve, ha megtisztulnak a sok zsidótól... vagy valami ilyesmi.
    Ma már biztos nem élne Hitler és biztos nem lenne háborús a helyzet, mint ahogy valójában az. USA (vagyis a mögötte álló vállalati érdekcsoportok) a csatlós UK-val állandóan bajt kever így vagy úgy a 2. VH óta.

    A német nácik ilyetén démonizálása nevetséges. Szerintem (bár ez szubjektív ugye) ráb@sztunk, hogy így alakult, a másik oldal képviselte az igazi gonoszt, bár mindkét (vagy három) oldal mögött -legalábbis az elején- ugyanazok álltak.
  • Molnibalage #34
    Kb...
  • A Nagy Menyus #33
    Békekorszak ? Most ez komoly ?

    Hitler személyes környezete is látta, hogy a sikeres franciaországi hadjárat után micsoda egy öntelt barom lett.
    Szerinted ha a német kontinentális hegemóniát veszélyeztető utolsó bástyát is végleg letörölték volna Európa térképéről, akkor szerinted Hitler nem ment volna át valami még a történelmi személyénél is elbaszottabb elmebetegbe ?

    Faszt nem.
    Az egész nemzetiszocializmus erre a spártai buziságra meg fajelméletes áltudományos hókuszpókuszra épült, magyar katonát a német szarba se vette, Magyarország egy cigányputri volt a krautok szemében.

    Most gondolj már bele.
    Tegyük fel, 1940 nyarán a Luftwaffe szarrá veri a Royal Air Force-t úgy, hogy az a továbbiakban ne tudjon ártani a rajnai német hadiiparnak.
    1941-ben megkezdődik a Barbarossa hadművelet, október környékére a német erők egészen az A-A-vonalig törnek előre.
    Sztálint fellógatja az elkeseredett nép, erős vezetés híján az egész szovjet monstrum összedől a picsába.
    Oroszország a németek játékszerévé válik. Gyakorlatilag azt csinálnak az európai részén, amit csak akarnak.

    A britek látván, hogy ez a meccs bizony elúszott, békét kötnek Hitlerrel és hagyják Európát visszarángatni a sötét középkorba.
    Immár nincs egy kurva ország se a kontinensen ami megállíthatná a németeket, ha azok "netalántán" elvadulnának a francba.

    Szerinted ebben a helyzetben egy eleve hataloméhes bomlott elme vezette erő- és agresszió-imádatra alapult civilizáció nem szadizta volna ki a szart is a neki teljesen kiszolgáltatott retkes csicskáiból ?
    Egyre nehezedő terheket róttak volna ki rájuk, aztán ha valaki lett volna olyan hülye hogy ellentmondjon a követeléseknek akkor megszállták volna a rákba.

    A szerencsésebb magyarok csak ipari robotokká lettek volna degradálva, a szerencsétlenebbeket pedig jól a további frontokra küldték volna golyófogónak.

    Az egyetlen lehetséges pozitív szituáció egy a tengelyhatalmak által megnyert háború után szerintem legfeljebb úgy bontakozhatott volna ki, hogy Hitler vagy magától vagy segítséggel eltávozott volna az élők sorából, majd utána egy katonai junta vette volna át a hatalmat.
    Bár a porosz tábornoki kar is tele volt beképzelt elitista seggfejekkel, ők azért pár fokkal jobbak voltak a Himmler-féléknél.
    Utoljára szerkesztette: A Nagy Menyus, 2014.09.18. 02:58:31
  • Tetsuo #32
    Ok, akkor semmi erre utaló vonatkozás nincs (mármint hogy rabszolgák lennénk a német győzelem után), ellenkezőjére igen.

  • Molnibalage #31
    Tény egy lófaszt.
  • Tetsuo #30
    Miért lennénk rabszolgák? :-D
    Mert azt tanultad a filoszemita tanárodtól, hogy a német nácik voltak a föld leggonoszabb népe és mindenkit rabszolgává akartak tenni?
    Jah, így érthető. Csak az a baj, hogy pont fordítva. Van egy nép amleyik vallási alapon is felsőbbrendűnek kiáltja ki magát és az emberiség vagyonának tetemes részét birtokolja, a népek többségén pedig uralkodik egyfajta árnyékkormányként befolyásolva egyre inkább minden területet.
    A tény az, hogy a német nácik nem akarták a magyarokat rabszolgává tenni és valószínűleg ha ők győztek volna, a háború után akkor is békekorszak jött volna (ami hogy milyen lett volna, fikció ugye), a nácik nem csak katonáskodni tudtak és nem voltak "gonoszak" és buták, ahogy a filmekben (na vajon kik) ábrázolják őket.
    A másik tény az, hogy a zsidó nácik fel akarják vásárolni Magyarországot és biza rabszolgává tenni a népeket, dolgoztatni kifulladásig. Ennek folyamata már régen elkezdődött.
  • Jawarider #29
    Lehet , hogy németül beszélgetnénk csak rabszolgaként.
  • Molnibalage #28
    Ha összeségében nézed. Egyes időszakokban egyes termékeknél meg elérték a 30-35%-ot is. Kettőt találhatsz, hogy miért volt olyan sok szovjet ász P-39-cel... Kis hazánk területére elsőnek beterő egységek is M4 tankokkal és teherautókkal jöttek. A több ezer tank, vadász és több tízezer teherautó mellett minőségi alapanyagokat is kaptak a szovjetek meg szerszámgépeket, amivel pl. repülőgépeket gyártottak. Tehát sok eszköz, ami szovjetnek nézett ki első látásra, a jenki szálljtás nélkül valójában nem is létezett volna... Eszméletlen mennyiségű kiváló téli ruházatot és több millió tonna élelmiszert is szállítottak. 1942-ben létfontosságú volt a szállítás. A LL a legkritkusabb időben segítette ki a szovjeteket. Az meg hab a tortán, hogy basztak fizetni, a britek meg alig 1 évtizede fejezték be a törlesztést...
  • Molnibalage #27
    Bizony, Sztálingrád fontos célpont volt, csak eltolták a németek.
  • A Nagy Menyus #26
    Ja, csak Irak meg környéke egy lepusztult Mucsaröcsöge volt zéró infrastruktúrával, és tudtommal a jelentősebb olajmezőit még nem is fedezték fel akkoriban. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a Kaukázuson átszenvedni egy fél Wehrmacht-ot meg elég nagy szopás lett volna azért, nem ? Ha tévedek, javíts ki kérlek.