Gyurkity Péter

Vegyszerekkel telnek meg a folyók és a tavak

Egy új tanulmány szerint rengeteg vegyszer van vizeinkben, a hatás olykor ismeretlen.

A tengerentúlon közzétetek egy tanulmányt, amely a US Geological Survey és az EPA közreműködésével állt össze. Ebből kiderül, hogy a folyók és a tavak lassan megtelnek az általunk alkalmazott vegyszerekkel, ezek együttes hatása pedig számos esetben teljesen ismeretlen.

A részletes anyagban arról írnak, hogy a sokszor ivóvízként szolgáló folyókban és tavakban rengeteg különböző vegyszer mutatható ki, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a szakemberek hosszú évek adósságát törlesztik most ezzel a munkával. Összesen 719 különböző anyag jelenlétét igyekeztek felmérni, amely ugyan apró töredékét képezi az emberiség által jelenleg használt több mint 80 ezer vegyületnek, ám mégis jelzésértékű, hogy ezek közül összesen 406 bukkant fel a különböző mintákban, dacára annak, hogy ezek egy része a lakott területekről kifejezetten távol esik. Úgy tűnik, hogy súlyos szennyezésről van szó, ennek pontos hatását azonban még fel sem tudjuk mérni.


A kimutatott vegyszerek nem önállóan, hanem egy hatalmas leves hozzávalóiként jelennek meg, ez pedig arra utal, hogy hatásukat egymással közösen, kombinált módon fejtik ki. A szakemberek igyekeztek felmérni, hogy ez mennyiben mutatható ki az ösztrogén, az androgén, illetve a glükokortoid receptorok esetében, és bár jelenlegi tudásunk szerint ez utóbbi kettő tekintetében a szóban forgó 406 vegyszer nem vált ki bioaktivitást, ez itt mégis bekövetkezett, ami szintén azt jelzi számunkra, hogy valóban kombinált hatásról, illetve általunk nem ismert folyamatokról lehet szó, vagyis a probléma mérete mellett annak következményeivel sem vagyunk igazán tisztában.

A folyóvizek szennyezését, annak esetleges káros hatásait természetesen a palackozott ásványvízzel sem tudjuk megkerülni, hiszen ezek nagyjából fele szintén csapvízből áll. Itt egyébként nagy arányban vannak jelen a különböző gyógyszerek, fogamzásgátlók, illetve egyéb vegyszerek, amelyeket még a szennyvíztisztító telepeken sem tudunk megszűrni 100%-os hatékonysággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #15
    Egyrészt igaz a dolog. A múltkor volt egy cikk erről, hogy ha a termékekbe beépítenék a környezetvédelmi költségeket, akkor a termékek nagyrésze nem lenne a piacon versenyképes!

    Másrészt miért nem építjük bele? Mert az áruk/termékek sokfélesége nem az eredendő főbűn! Ahogy a nagy népesség sem jelent valami ördögtől való rosszat. A termékek sokféleségét a nagy népesség teszi lehetővé. Egyrészt sokféle igényt kell kielégíteni, másrészt a munkamegosztás miatta termék előállítása sok szempontból differenciálható és bonyolítható. Olyan termékek, amelyek kis darabszáma miatt korábban túl magas árat jelentettek, ma magasabb minőségben és olcsóbban előállíthatók, ha több ember vesz részt az előállításában és sokkal többet kell belőle előállítani.

    Igen vezessük be a termékek árába kötelezően a környezeti kár helyreállításának költségét. Ennek a nagyrészét mi teszi ki!? Az energia!
    Az energiaszektort szerintem is át kell állítani, de nem az alacsonyhatékonyságú, drága stvb, úgynevezett "zöld" energiára!
  • NEXUS6 #14
    Azért ne éld nagyon bele magad! XD
  • AgentKis #13
    Az élet egyensúlyok sokaságán alapul. Amikor ezek megborulnak olyankor változik az élet. Lehet ez meteor, napszél, szupervulkán, globális felmelegedés/lehűlés, vagy drasztikus környezetszennyezés is akár. Az élet alkalmazkodik, fajok fejlődnek ki és tűnnek el. Nem feltétlenül "kell" az életnek emberekben gondolkodni.
  • Kara kán #12
    Régen sem volt jobb.
    Például, az egyiptomiak a mumifikálásba annyira beleélték magukat, hogy a végén a macskától az íbiszmadáron át a kisegérig mindent mumifikáltak. Nagy üzlet lehetett a mumifikátoroknak. Bele is rokkant a birodalmuk.
    Vagy ott van a kereszténység. Voltak szép úgynevezett román stílusú templomok, majd jött a reneszánsz - ekkor beütött a krach a falakat fehérre meszelő protestánsokkal – majd utána jött a barokk, sőt a rokokó. Elkezdték agyoncicomázni a templomokat, nem kevés pénzt, energiát, anyagot ölve ebbe. Ekkor jött aztán az ún felvilágosodás, majd a nagy felvilágosodás a forradalmak sötétségét hozta.
    Az emberiség szemmel láthatóan keresi az útját.
  • Tetsuo #11
    Jelenlegi globális gazdasági- társadalmi rendszerünkben szinte bármin változtatnánk, az jobb helyzetet eredményezne.
    Most mintha tudatosan a (minden szempontból) legrosszabb felé terelné valami a civilzációnkat.
  • dyra #10
    lári - flári, egy tonna felesleges dologgal terheljük a földet. Ugyan miért ne lehetne tartós cuccokat tervezni? Miért kell 45 millió féle sajtot gyártani? Miért kell ivóvizet utaztatni ezer kilométereket mikor sok helyen jó a csapvíz. Minek full kitalált szakmákkal terhelni a világot? Ekkora idióta faj mint az emberiség még sosem volt. Mi nem azért születünk hogy éljünk hanem, hogy dolgozzunk azért, hogy a felső 10% éljen méghozzá úgy hogy az valami döbbenet. Tudom kommunista vagyok. De megmondom őszintén a foglalkozások 70 -80 % fiktiv. Baromságokat dolgozunk és élünk úgy, hogy semmi értelmeset nem csinálunk. Aztán csodálkozunk mikor meghalunk, hogy ennyi volt az élet? Még azt mondom az életszínvonal is maradhatna sőőőt kevesebb munka lenne, csak tartos cuccokat kéne gyártani és a munkalapu társadalmat át kéne alakítani ész alapú társadalommá! Ami amúgy szerintem is esélytelen mert akkor is kell évente az uj telefon, kétévente az uj csaj, három évente az új kocsi stb... Szoval egyre többet fogunk dolgozni. Mert a cuccok azok nagyon kellenek!
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.04.20. 19:37:38
  • lapaleves #9
    nincs olyan, hogy "emberhez méltóan". vagy ipar van, vagy környezet. azaz vagy étel + meleg + simiruha + internet + bolygópusztulás van, vagy rendkívül szerény felvilágosult középkori körülmények.

    nyilván senki (tisztelet a pár kivételnek) nem fog önszántából visszaugrani a nagyon kemény kétkezi életbe. inkább tagadunk, toljuk a felelősséget magunkról "extraprofit" meg ilyesmi baromságokkal. mintha nem mi adnánk ezekért a pénzt.
  • Tetsuo #8
    Milyen krach? Egyre több az úgynevezett civilizációs beteg... és? Ez is üzlet valahol, valakinek.
    Az "összeomlás" nem "csak" környezeti, hanem az élet minden területére kiterjed, de például önmagunkban is, az erények, a "jóság" korcsosul, a deviancia, rombolás a gonoszság kerekedik felül egyre több embernél és közösségnél.
    Aki nem hülye és (tényleg) kinyitja szemét, az már láthatja...
  • Tetsuo #7
    :-) Tökéletesen egyetértek azzal, hogy fél milliárdnál több embert nem képes ellátni a bolygó emberhez méltón és hosszútávon.
  • Kara kán #6
    Javaslat?
    Mit írtak arra az amerikai kőtáblára?