Ötvös Tibor

Jemenben ködöt szüretelnek a vízhiány miatt

A klímaváltozás miatt Jemenben az eddiginél is nehezebben jutnak vízhez az emberek, amit most a ködből próbálnak beszerezni.

Friss, tiszta vizet találni a háború sújtotta Jemenben nem egyszerű feladat. Rengeteg lakos napokat tölt a különböző lelőhelyek felkutatásával és próbálnak összeszedni annyit, hogy tudjanak főzni vagy éppen mosni. A klímaváltozás miatt ráadásul teljesen kiszámíthatatlanná váltak az esőzések és emiatt jelentősen csökkent annak mennyisége is. A Sana'a Egyetem 2003-as felmérése alapján 900 millió köbméter volt, ami a szükséges mennyiség kétharmada.

Valamiben azonban gazdag Jemen: ködben. Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és a jemeni National Foundation for Watershed Management pedig ezt sikerrel használja ki, hiszen ma jelentette be az első "köd-szüretelés" eredményeit. A megoldás nem kirívó, hiszen Chile, Marokkó, Guatemala és Haiti már évek óta sikerrel gyűjti be a nedvességet és eme sorba most beállt Jemen is. A technika lényege, hogy a köd kifeszített hálókon áthaladva kicsapódik és a megfelelő gyűjtőedényekbe irányítva tiszta vizet kapunk. 200 darab ilyen gyűjtőháló kihelyezése elég 1500 ember vízellátásának megoldására, napi szinten egy háló 40 liter vizet szed össze.



"Az Úr küldte a ködöt, hogy oltsa a szomjunkat" - nyilatkozta Am Ali, egy hat gyermekes anyuka, aki Manakha területén éli mindennapjait. Egy másik falusi szerint számos betegség ütötte fel a fejét a rossz minőségű víz vagy annak hiánya miatt és mióta nem kell órákat sétálniuk a különböző lelőhelyekhez, alig akadnak beteg gyerekek a faluban. Az UNDP egyébként a gyűjtőhelyek telepítése mellett képzéseket is adott a helyieknek és további hálók kihelyezését tervezi, hiszen a 2003-as tanulmány alapján (a ködszüretelő rendszer kiépítése nélkül) 2017-re teljesen kifogyhat a vízből Jemen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #95
    Érted, már teljesen felesleges érvelni, elbeszélünk egymás mellett.
    Vagyis óvodás szint.
  • TokraFan #94
    Keep idea forever! ;-)
  • ostoros #93
    Akkor is nekem volt igazam. Bibibí!
  • Candi #92
    Nem a víz kevés, hanem az ember sok a meglévő vízre. Vagyis nem vízhiány van, hanem embertöbblet.
  • TokraFan #91
    A vallás szerepével -amíg az nem irányul más nézetek, emberek ellen-, nincs bajom. Az pedig remélem egyértelmű, hogy a véleményem konkrét vallási irányzattól független. Legnagyobb felelőssége az egyházi vezetőknek van egyébként. De az is tény, általában nem az atomfizikus kezd térítésbe a világnézetét illetően és sajnos itt kezdődnek a bajok. Lépten, nyomon belefutunk már valakibe, aki evangelizálni kezd, kvázi provokálni. Pl. mit keresnek az iskolában? Sajnos az egyházak célja a saját hatalmuk megtartása vagy visszaszerzése, az erkölcsi kérdések vagy a szeretet mantrázása csak eszköz ehhez.

    Abban viszont egyetértek cylontoasterrel, hogy ha nem a szentkönyvben, akkor valami másban, egy falevélben, egy különösebb formájú koponyacsontban is képesek lennének beszektázni egyesek. Az viszont kijelenthető, hogy sok realitását vesztett tébolyodottat termelnek ki. Nyilván ebbe a világvallások mellett nagyszámban hozzájárulnak a különböző szekták is, mivel legtöbbjük vallási alapú, valamilyen világvallás leszakadt ágából fejlődnek ki.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.03.02. 00:12:49
  • gforce9 #90
    "Ehhez nem kell vallás!"

    Tudom, nekem sem kell nekem bőven elégséges a lelki békémhez a világi tudás. És anélkül is tudok emberséges lenni, hogy bármilyen felekezet tagja lennék. De látva a világot nem árt, ha az egyház is ezt sulykolja.

    "vallásos ember sem mentes ettől"
    Persze hogy nem. De nem is mondtam ilyet. Sőt úgy gondolom, hogy igazi fanatizmus csak vak hitből fakadhat.

    Hidd el én vagyok az utolsó, aki az egyházakat magasztalni fogja. Nagyon el van túlozva a szerepük. Csak a gond az, hogy a szerepüket mi más tudná átvenni?
  • TokraFan #89
    Ebben a posztodban van olyan tétel, amivel egyetértek! De nem mindenben, azokat viszont már nem fejtem itt ki. :-)
  • TokraFan #88
    "Mert azért valljuk meg, nem árt sulykolni az emberekbe a ne ölj, ne lopj stb. morált"

    Ehhez nem kell vallás! Kb. ezer más módon lehet ezt sulykolni, ha már valakinek nem magától értetődő. Erre szükség van, mert kell egy erkölcsi alap, de azt kell megérteni, hogy ez nem kizárólag a valláson keresztül lehetséges, tehát nem attól lesz valaki erkölcsös, mert mellette elhiszi azt is, hogy a rőtszakállú létezik! Eleve nem tudom miről beszélünk, mert a katolikus valláson kívül még van ezer másik, melyek nem feltétlen ezeket az alapokat tanítják, tehát vallásról beszélni így gyűjtő néven eleve nem pontos. De a katolikus vallás meg az egyik legképmutatóbb a világon, éppen azért, mert kisajátít érzelmeket, morális alapvetéseket, miközben nemhogy a hívők többsége, de maguk a vezetők sem képesek a tanok szerint élni vagy azokat legalább közleítőleg betartani. Romboló hatású azt sulykolni, hogy kizárólag azok az emberek erkölcsösek, akik egy vallási brancs tagjai, mindenki más erkölcstelen, kommunista, gyilkos. Ebből a végtelenül primitív 1bites világképből van már meglehetősen elegem, különösen, mert de facto hazugság.

    "Mert hajlamos az ember elszabadulni, vélt vagy valós igazának érvényesítése miatt lesüllyedni az állatok ösztönszintjére"

    Ez így van, a baj csak az -még mindig-, hogy a vallásos ember sem mentes ettől, nézd csak meg a történelmet, azon belül is a vallási háborúk tömkelegét. Ott is a vélt igazuk védelmében mentek le az emberek állatba.
    Nincs különbség sajnos és a vallásnak semmi köze az erkölcshöz, ezt kell megérteni!
  • gforce9 #87
    Szépen összeszedted, igen így valahogy. Nincs azzal baj, ha a vallás morális kérdésekben igyekszik irányt mutatni. Mert azért valljuk meg, nem árt sulykolni az emberekbe a ne ölj, ne lopj stb. morált. Mert hajlamos az ember elszabadulni, vélt vagy valós igazának érvényesítése miatt lesüllyedni az állatok ösztönszintjére. Vannak olyanok, akiknek egyszerűen nem elég az, hogy a tudásunk a világról véges és nekik kell valami lelki megnyugvás valamilyen kapaszkodó, hogy mi lesz velük a pl. a halál után. Nincs ezzel baj. Ha ebben akar hinni valaki őszintén, azzal senkinek sem fog kárt okozni, sőt a vallás, mint ilyen segít is az egész társadalmon, hiszen támaszt nyújt azoknak, akik ezt ilyen formában igénylik. Azt is kár lenne vitatni, hogy mindannyiunk értékrendjében vannak olyan normák, amik közvetlenül, vagy közvetetten vallási alapokon nyugszanak, még ha mi magunk épp egyén szintjén ateistának valljuk magunkat. Ez teljesen nyilvánvaló annak, aki 3 percnél többet töltött gondolkodással az életében. Viszont azt tagadni, hogy a vallás bizony kerékkötő lehet a tudományos fejlődésben szerintem értelmetlen. Mert erre példák hosszú sora van, hogy a hit miatt, miért nem gondolkoztak tovább egy-egy tudományterületen. Szerencsére mára már (illetőleg az utóbbi 100 évben) lassan már egyenesbe kerül a kérdés. És nem akarnak egymás dolgába avatkozni.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.03.01. 21:59:41
  • cylontoaster #86
    A vallást fel lehet használni a tömegek manipulációjára, ez nem magának a hitnek vagy a vallásnak a hibája. A család is egy jó dolog, azt is fel lehet használni politikai célokra :)
    Ahogy minden mást is, amihez kicsit is kötődik az ember.
    Ezért fontos ilyenkor különbséget tenni egyház és vallás közt.

    És hasonlóan igaz az elborult emberekre is. Nem a vallás hibája, hogy megháborodtak és ezt vagy azt tettek. Aki ténylegesen bekattan az aligha ettől, az hogy lövöldözés közben mit kiabál, aligha számít..
    Az hogy a vallás kialakít egy csoportot, az lehet gond, de lenne ilyen csoport amúgy is elég, tehát tökmindegy hogy most van-e vagy nincs mégegy. Háborúra és gyűlölködésre bőven van más lehetőség is.

    Te se érts félre: sosem állítottam, hogy aki vallásos az erkölcsös vagy hasonló. Tele van álszent emberekkel (maga a kifejezés is találó :)), bőven ismerek ilyet én is.
    A célja, vagy az értelme lenne (szerintem) ez. Az hogy ez mennyire van így, az más kérdés. De azért lehet hogy változtatott a gondolkodásmódunkon az, hogy elvileg megbocsátó vallás területén vagyunk, ami a bosszúállást nem engedi. Talán.

    Ha elfogadod, hogy a vallásnak egy ilyen példamutató, gondolkodásmódot, erkölcsöt, etikát, esetleg életcélt (lelki béke, családi, nem tudom) megmutató szerepe van, akkor be kell lásd, hogy nincs semmi értelme annak, hogy a könyveket tudományos módszerrel szétszedd. Az állatos tanmeséket se elemzi így senki. Persze senki nem is gondolja, hogy a róka tényleg beszélt :) És igen, ha a hívó elkezd azzal érvelni, hogy nem voltak dínók, mert a Föld messze nem olyan öreg, akkor lehet tudományos alapon vitázni vele (bár nincs értelme, úgyis menthetetlen).

    De a vallás nem a hülye emberek, és nem az egyház. A hülyéket lehet szidni, a politikai hatalmakat is lehet szidni, mert ezek mind emberek. A vallás nem. Ahogy a kalapácsot se tehet arról, ha rávágsz az ujjadra :)

    Szóval nem, nem ad magyarázatot semmire, olyan értelemben ahogy várod. De ez nem is szerepe. Legalábbis nem kéne, hogy az legyen. És pont ezért kell a kettőt szétválasztani, mert ha az ember tudja, hogy melyiknek mi a határa, akkor gyakorlatilag teljesen diszjunktan tudja kezelni, tehát sosem fogsz ellentmondásba ütközni. Legfeljebb nem értesz egyet azzal ami az adott vallás sugall, vagy mutatni akar.