Balázs Richárd

A Föld vízkészletének fele idősebb a Napnál

Ki gondolta volna, hogy a Föld óceánjai idősebbek a Napnál? Bolygónk vizének nagy része a csillagközi űrben alakult ki parányi lebegő jégszemcsék formájában. A felfedezés nem csupán a Naprendszer összetételére vonatkozóan szolgál fontos utalásokkal, az exobolygókról is képet adhat.

"A víz létfontosságú hozzávaló, amire szinte minden ismert életformának szüksége van a Földön a fejlődéshez" - mondta Ilsedore Cleeves, a Michigan Egyetem kutatója. "A víz eredetének megismerése egy kicsit arról is árulkodik, mennyire gyakori az élet az univerzumban"

A Naprendszer összes vize, legyen az bolygókon, üstökösökben, meteoritokban, vagy a jeges holdakon, mint az Europa, adott mennyiségben deutériumot, a hidrogén egy plusz neutronnal rendelkező izotópját tartalmazza. A csillagok között található jég különösen gazdag a deutériumban, ezért korábban azt gyanították, hogy ez volt a Naprendszer nehéz vizének forrása. A fiatal Naprendszer azonban annyira heves és sugárzással teli volt, hogy a beérkező jégrészecskéket szétszakította, később vízzé újraegyesítve - legalábbis az elméletek szerint.

Cleeves és munkatársai elkészítették a korai Nap modelljét, melyből arra a következtetésre jutottak, hogy a fenti magyarázat nem állja meg a helyét. Miután modelljük szétszedte az összes csillagközi jeget, az oxigént fagyott szénmonoxidba zárta, emellett nem termelődött elég ionizált, deutériumban gazdag hidrogén sem, vagyis a kezdeti Naprendszer nem rendelkezett a víz általunk látható magas deutérium szinteket tartalmazó összetevőivel. Ehelyett a csillagközi jégnek érintetlenül kellett eljutnia a bolygókra, holdakra és üstökösökre. Cleeves számítása szerint a Föld óceánjainak vize akár felerészben, illetve feltehetően az üstökösökön található összes víz ebből az ősi forrásból ered.

Nem csak jég van a csillagközi térben - találunk ott szerves anyagokat is, tette hozzá Fred Ciesla, a Chicago Egyetem bolygótudósa. Amennyiben ez a csillagközi anyag bejutott naprendszerünk bolygóinak formálódásába, akkor ez a más csillagok körül kialakult bolygókra is igaz lehet, megnövelve az esélyt, hogy sok bolygórendszer alakult ki az élet nyersanyagaival. "Ez lehetőséget biztosít az összes bolygónak a szerves anyagok és az élet kialakulásához fontos dolgok eléréséhez" - mondta Ciesla. "Hogy azután idegen életformává, kis zöld emberkékké alakul-e vagy sem, az már egy egészen másik történet"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • czihaki #15
    Amennyiben idősebb a vizünk egy része a Napnál, az azt igazolja hogy a Földünk sokkal előbb keletkezett mint a NAP. Elég nagy tévedésben vannak a tudóskáink amikor azt feltételezték hogy a földi viz az mind az univerzumból került Földre. EZ tévedés a Földünk alkotó elemei és vegyületei között ott van és volt a víz is, és ahol nincs ott a vegyületekből szabadul fel felbomlás okozta hő és energia révén. A Földünknek volt ideje kihűlni mint bolygónak a NAP csupán bevonzotta mint a többi nála kisebb vagy gyengébb bolygót-- és bizony attól kezdve kezdett felbomlani a belső anyaga és így szabadult fel belőle a víz is és váltak folyókká, tengerekké óceánokká-- mert bárhonnan berepült volna egy fagyott aszteroida magától a sebességtől már a Térben elolvadt volna különben is a víz készletünk olyan hatalmas mennyiség, hogy az kintről aligha érkezett!!
  • Irasidus #14
    A tudomány ok-okozat között is keresi a miérteket, és a kapcsolatokat. Mi gravitáció léte, számomra azt jelenti, hogyan hat, vagy mivel - amire Einsteint térgörbülete választ ad, vagy az, hogy két test mozgási energiája, a tömege, vagy sebessége miatt nagyobb, amit valamilyen erőhatás váltott ki. Hol itt a gond? Persze lehet, hogy tévedek, de akkor magyarázd el, mit jelent az "összefüggés léte" szókapcsolat, mert nekem akkor úgy látszik zavaros. Köszi.
  • Vol Jin #13
    A miértre nem ad magyarázatot. Az összefüggés ismert, de az összefüggés létének oka nem. Aki ezt a két dolgot nem tudja fejben szétválasztani, az fut bele olyan kérdésekbe, hogy de az ősrobbanás előtt mi volt.
  • Irasidus #12
    "de ezekből a törvényekből nem adódik semmi magyarázat arra, hogy miért van gravitáció"

    A tömeg miatt.

    "és semmi magyarázatot nem ad arra, hogy miért nagyobb a mozgási energiája a gyorsabb testeknek. "

    Annak a haladó mozgást végző testnek nagyobb a mozgási energiája, amelyiknek megegyező sebesség mellett NAGYOBB A TÖMEGE, vagy az egyenlő tömegűek közül annak, amelyiknek NAGYOBB A SEBESSÉGE. Vagyis Em= 1/2*m*v2 - nekem egyértelmű, hogy miért...
  • Vol Jin #11
    Arra gondolok, hogy a fizika csak leír, a miértekre nem ad magyarázatot, ha nagyon alacsonyszintű jelenségekre, törvényekre gondolunk. Olyan, mint a matematikában az axióma fogalma.
  • Vol Jin #10
    Ott a hiba a nézetedben, hogy elvárod a fizikától, hogy magyarázatot adjon az okokra. Pedig ez nincs így. Magyarázatot csak akkor ad, ha két elemi törvény között van egy összefüggés, és ebből az összefüggésből adódik egy harmadik jelenség. Az alapösszefüggésre viszont nem ad magyarázatot semmi.

    Mondok egy példát. A gravitációs törvények arra magyarázatot adnak, hogy egy magasabbról ledobott tárgy nagyobb sebességgel csapódik be és ebből adódik, hogy nagyobb a becsapódáskori mozgási energiája, mert van egy olyan törvény is, ami a nagyobb sebességhez nagyobb mozgási energiát társít, de ezekből a törvényekből nem adódik semmi magyarázat arra, hogy miért van gravitáció, és semmi magyarázatot nem ad arra, hogy miért nagyobb a mozgási energiája a gyorsabb testeknek.
  • Vol Jin #9
    Két válaszom volt, két embernek. Ő valóban arra válaszolt, amire, így ilyen szempontból nem futott lukra, viszont a tartalmi részével valóban nem értek egyet.
  • Nikolaosz #8
    Mi az hogy miért robbant? Ki állítja hogy bármi is robbant? Mellesleg már eleve rossz annak aki csak hisz az ősrobbanásban. Vagy bármely más természettudományos elméletben, feltételezésben. Ahelyett hogy értelmezni, esetleg megérteni.
  • gothmog #7
    Hopsz, mégis. Figyelmetlen voltam.
  • gothmog #6
    Mellé... Egy szó sem esett az ősrobbanásról, árnyékra mozdultál. Vol Jin arról a szupernóváról beszélt, ami a naprendszer anyagát "megszülte".