Ötvös Tibor

Bizonyíték a Kraken létezésére?

2011-ben tudósok egy csoportja bizonyítékokkal próbálta elfogadtatni a tudomány világával, hogy a Kraken létezett. Akkor kinevették őket, most azonban újabb leletekkel álltak elő.

Két évvel ezelőtt, a szokásos GSA találkozón (Geological Society of America - Amerikai Földtani Társulat) egy csapat tudós előállt azzal a hihetetlennek tűnő feltételezéssel, hogy a mitológiai történetekből és mondákból ismert Kraken valójában egy létező lény volt. Ezt bizonyítékokkal próbálták alátámasztani, erre szolgált egy ichthyosaurus, a Shonisaurus popularis maradványa, melynek hátgerince nagyon fura módon volt elrendezve. Az S. popularis egy nagyjából busz-nagyságú, uszonyos tengeri hüllő volt, mely a Triász-korban élt, nagyjából 250-200 millió évvel ezelőtt.

Mark McMenamin, a bejelentést megtevő csoport vezető paleontológusa akkor elárulta, hogy az ichthyosaurus csontjai furcsa mintázatban voltak összerakva. Az elmélet szerint ezt egy hatalmas fejlábú (polip vagy tintahal) rendezte el így, mivel eme faj szokása, hogy játszik az ételével. Ez a mai napig így van: a modern polipok csontokból, maradványokból, kagylókból raknak szemétdombot a bejárat elé, hogy elrejtsék azt. További bizonyíték, hogy a mai tintahalak rendszeresen csapnak össze cetekkel és fordítva. McMenamin szerint az S. popularis csontjainak elrendezése a legkorábbi bizonyíték arra, hogy a fejlábúak intelligensek. A szkeptikusok szerint ez az egész puszta véletlen, az elrendezés a természet eredménye.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Idén pedig McMenamin és csapata visszatértek és a 2013-as GSA találkozón újabb bizonyítékokkal szolgáltak a Kraken létezésére, illetve reagált az azóta megjelent cáfolatokra. A paleontológus szerint a természet erői nem rendezhették el úgy a csontokat, az esély erre a nullával egyenlő. Ráadásul egy újabb bizonyíték bukkant elő, melyet a Las Vegas Természettudományi Múzeum kurátora juttatott el McMenamin számára. Ezen a fotón egy korábban kiállított ichthyosaurus kövület látható, melyet úgy tettek közzé, ahogy anno megtalálták. Ezen szintén furcsán voltak elrendezve a csontok és mellette egy nyomot is találtak, mely olyan, mintha egy hatalmas kar ölelte volna át a lényt.

"Véleményünk szerint az egyik valószínű magyarázat eme sérülésekre, hogy egy, az icthyosaurusnál jóval nagyobb ragadozó támadta meg a lényt" - árulta el McMenamin. A képzeletbeli i-re a pontot egy újabb lelet tette fel, melyet az elszánt csapat fedezett fel, mikor visszatértek a Berlin-Ichthyosaur State Parkba, ahol egy elsőnek halnak tűnő maradványra leltek, ám olyan rostokat tartalmazott, mely alapján nem lehetett az. Hónapokkal később azonban lehetősége volt összevetni a maradványt egy Humboldt-tintahallal és a két lény mintázatai megegyeztek.

A paleontológus szerint ezzel a birtokába került egy triász-kori Kraken maradványa, mellyel bebizonyosodott, hogy "ebben a körzetben hatalmas fejlábúak éltek". Természetesen továbbra is rengeteg a szkeptikus ember, aki szerint mindez puszta spekuláció és a legújabb lelet kivételével mindent meg tudnak cáfolni: a természet elvégezhette a csontok átrendezését; fejlábúak nem támadnak meg ceteket, csak fordítva történik; végül pedig a döglött ichthyosaurus maradványait dögevő lények is átrendezhették.

McMenamin és társai mindezzel nem foglalkoznak, elmondása szerint ugyanis nagyon pozitív volt a bejelentések fogadtatása és ha már csak azt elérik, hogy elindul egy beszélgetés ennek kapcsán a Kraken létezéséről, már megérte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #16
    Láttam a videót, de a csápjai alapján én csak óriás tintahalnak néztem. De igazad van, utánanéztem, köszi. Amúgy ez csak egy kisebb példány. :D
  • blackcoffee #15
    Láttunk olyat már élve is:

    http://www.youtube.com/watch?v=2qYMcxkPVCk
  • ugh #14
    Zak McKraken..
  • ostoros #13
    Itt jön a Kraken :)

    http://www.youtube.com/watch?v=0CTb42OosdU
  • paraszgyerek #12
    Még jó hogy az Imperium Galactica 2-ben sikerült őket kiirtanom :-)
  • wraithLord #11
    Vagy nem óriás, csak nagy ámbráscet (gondolom).
  • wraithLord #10
    De ez az, hogy egy nagy fejlábú csőr megtalálása nem jelent Krakent, mert az óriás tintahalnál (ami szép nagy) is ismerünk nagyobb tinthalat, csak élve nem láttunk még. És ha az óriás tinthalnak egyetlen ismert ellensége az óriás ámbeáscet, akkor gondolom egy szaros Ichtyosaurust is képes lenne elejteni.
    Vagy akkor egy mai élő kolosszális tintahal a Kraken, láttunk már olyat, csak élve nem, és nem tudunk róla szinte semmit.
  • Sir Cryalot #9
    "virtuálisan nulla"

    vigyázat:
    http://dictionary.reference.com/browse/weasel+word
  • W B #8
    Ettől még nincsen összefüggés. Egy dinosaurus csontot még csak csak sárkányként ismernek fel. Ám egy több millió éves kalmár/polip csőrt? Lehet nem is titulálják élőlény maradványnak. Abba pedig ne menjünk bele, hogy milyen kőzetrétegből hol találhatják, mert ha éppen tengertől jó messze találják meg a csőr kövületet, akkor tintahalra tuti nem gondolnak az alapján.

    És krákenről eddig is tudtuk, hogy létezik, mint óriás kalmár. Ennyi. A cikk hatásvadász, lehet az sg féle fordítás, ám lehet, hogy eleve az eredeti cikk is az volt, amit át vettek.
  • Vol Jin #7
    A sárkányok alapja a dinoszauruszkövületek, na de egy polipból mi maradna megkövülten? Krakennek pont jó egy óriáskalmár.