Gyurkity Péter

Légköre van egy Föld-szerű bolygónak

Az égitest azonban valószínűleg túl forró az élet jelenlétéhez.

Még 2015-ben számoltunk be arról, hogy viszonylag közel bukkantak rá egy Föld-szerű bolygóra, amely több szempontból is izgalmas fejleménynek számított. Egy most közzétett tanulmány ezt annyiban egészíti ki, hogy az égitestnek légköre is van, amely segíthet az életnek otthont adó exobolygók felkutatásában.

A világhálón mindenki számára elérhető részletes anyagban arról írnak, hogy a tőlünk mintegy 39 fényévre lévő, vagyis hozzánk viszonylag közeli GJ 1132b saját légkörrel rendelkezik, amely az eddigi adatok alapján vízgőzből vagy metánból, netán ezek keverékéből állhat. Sajnos az nem túl valószínű, hogy az élet is jelen van a bolygón, ugyanis a felszíni hőmérséklet mintegy 300 Celsius-fokra rúg, ami túlságosan magas – a Földön 120 Celsius-fok körül van az abszolút plafon, ami felett már semmilyen esélye nincs az életnek. A Földnél mintegy 1,4-szer nagyobb bolygó mégis érdekes példány, hiszen az eddigi mérések mindenképpen segítenek majd a további kutatásban.

A rendszer csillaga a Napnál jóval kisebb és haloványabb, ezzel egy időben pedig hűvösebb, az Európai Déli Obszervatórium Chilében lévő teleszkópja segítségével azonban sikerült elkapni az előtte áthaladó bolygót, amelynek légkörében a különböző molekulák eltérő módon nyelik el a csillag fényét. Egy meglehetősen sűrű légkörről van itt szó, még az is felmerül a lehetőségek között, hogy egy komplex vízvilággal van dolgunk, amely a forróság miatt folyamatosan gőzöl. Mivel a mostani eredmény azt igazolja, hogy a kisebb tömegű csillagok körül keringő bolygóknak is lehet saját légkörük, ez az említett csillagok nagy száma miatt is érdekes fejlemény.

A koncepciót tehát sikerült visszaigazolni, az elkövetkező időszakban várhatóan további példányokra bukkanunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #2
    Oxigént a Naprendszer bolygóinak légkörében is kimutattak már, oxigén a harmadik leggyakoribb elem. Ugyanígy a víz is egy gyakori vegyület. Az lenne csoda, ha nem mutatnának ki. Egyébként egy vízzel/jéggel borított bolygón a csillag uv sugárzásnak hatására természetes módon is keletkezik nagy mennyiségű oxigén. Sajnos ezek még nem utalnának semmire, valószínűleg fogunk ilyet találni. Az igazán érdekes a biomarkerek kimutatás lenne, ami viszont nem egyszerű feladat. De már tervezik vagy építik azokat az eszközöket, amivel ezeket ki lehet majd mutatni.
  • overseer-7 #1
    Remélem idővel kimutatnak oxigént is valamelyik távoli bolygón.
    Az lenne a szenzáció... és az egyértelmű folyékony víz jelenléte.