Gyurkity Péter

Lefotóznák a legközelebbi lakható bolygót

Olcsó űrtávcsővel szeretnék lencsevégre kapni a közelben sejtett lakható exobolygót.

Érdekes kezdeményezés indult a napokban útjára, amelynek keretében több felsőoktatási intézmény, egyéb szervezet, valamint kutatók nemzetközi csoportja fogott össze a siker érdekében. A Project Blue résztvevői egy, a közelben sejtett lakható exobolygót szeretnének lencsevégre kapni, hogy a Voyager szonda által a Földről készített régi képhez hasonlóval álljanak elő.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Proxima Centauri csillag körül egy jó eséllyel lakható bolygó kering, a kutatók azonban az Alpha Centauri kettőscsillagot vennék közelebbről szemügyre, mégpedig egy viszonylag olcsó űrtávcsővel. Mivel a Kepler által szolgáltatott adatok alapján nagy valószínűséggel minden tejútrendszeri csillag körül található legalább egy bolygó, itt jó esély mutatkozik arra, hogy a kettőscsillag körül is találunk majd szilárd égitesteket, a túl kicsiny Proxima Centauri-val ellentétben pedig itt megfelelő körülmények lehetnek ahhoz, hogy egy úgynevezett koronográffal fotót is készítsenek a lakható zónán belüli esetleges bolygóról, amely a remények szerint (a Földhöz hasonlóan) egy apró kék pöttyként tűnne fel.

Jelen pillanatban mindössze tervekről beszélhetünk, hiszen sem az űrtávcső összeszerelése, sem pedig a rakéta kiválasztása nem történt meg, előbbi költségét azonban szeretnék 25 és 50 millió dollár között tartani. A szinte tökéletes fókusz, a koronográf, valamint az ehhez szükséges tükör kombinálása nem lesz egyszerű, itt több prototípust szeretnének időjárás-megfigyelő ballonokon nagy magasságba emelni, ezt követné a teleszkóp összeállítása, majd pedig alacsony orbitális pályára állítása. Mindezt három éven belül valósítanák meg, ezután jönne a két éven át tartó megfigyelés, a jelöltek után kutatva.

A NASA szintén készül valami hasonlóra, a Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) azonban a 2018-ban útnak induló James Webb űrteleszkóp utódja lenne, vagyis még igencsak messze van. A StarShot projekt nanorobotokat indítana útnak az Alpha Centauri felé, ez azonban ideális esetben is 2-3 évtizedet venne igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #1
    EZ inkább tekinthető a Hubble utódjának, méretileg azzal azonos de teljesen más műszerezettségű. A Webb űrteleszkóp teljesen más kategória. Inkább azt szokták mondani, hogy ez a NASA következő nagy űrteleszkóp projektje a Webb után.