Gyurkity Péter

Újabb közeli szuperföldre bukkantak

Ezt pedig több mint 100 új jelölt egészíti ki, egy új tanulmány jóvoltából.

Az exobolygók katalógusa meglehetősen gyors ütemben bővül, itt nem is tudunk minden egyes hírről beszámolni, hiszen ez gyakorlatilag kitöltené a teljes weboldalt. Most egy új tanulmány eredményeit tették közzé, amelyben több mint 100 további jelöltet sorolnak fel, a mezőnyből pedig kiemelkedik egy újabb közeli szuperföld.

Az említett anyagban található felsorolás a több mint 1600 csillagról készült közel 61 ezer mérés alapján állt össze. Ezt a munkát a Hawaii-szigeteken található Keck Obszervatórium segítségével végezték el, amelynek HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer) névre keresztelt műszerét ugyan nem pont exobolygó-vadászatra optimalizálták, ám ez az utóbbi időben mégis nagyon hasznos igáslónak bizonyult. A színképelemzéssel a csillag körül keringő bolygó gravitációs hatását figyelik meg, ahogy a kísérő ide-oda rángatja saját csillagát, ennek révén pedig 60 új jelöltről, valamint 54 további biztató jelről számoltak most be, amelyek szintén exobolygó jelenlétére utalnak.

A tanulmány készítői kiemelik a GJ 411 (avagy Lalande 21185) néven futó bolygót, amely tőlünk mindössze 8,3 fényévre található. Ez mérete és tömege alapján a szuperföld kategóriába sorolható (tömegét tekintve 3,8-szor nagyobb a Földnél), és bár a felszíni hőmérséklet valószínűleg túlságosan magas az élet jelenlétéhez, közelsége miatt mégis érdekes példánynak számít, hiszen csak három másik hasonló exobolygóról van tudomásunk – ezek közül természetesen az Alpha Centauri tagja van hozzánk legközelebb, a távolság itt „mindössze” 4,22 fényév. A GJ 411 meglehetősen közel kering csillagához, azt ugyanis alig 10 nap alatt kerüli meg.

A csillagászok eddig összesen 3450 visszaigazolt exobolygóról tudnak, ezek kétharmadát a Kepler szállította. Több ezer valószínű jelölt vár még a megerősítésre, a jövőben pedig (többek között az európai Gaia-, valamint a NASA TESS-küldetése révén) sokkal több példányra bukkanhatunk majd rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #7
  A jelenlegi technológiával minimum 35ezer év odaérni, nem sok az. :D
 • Kara kán #5
  Nem éppen.
  Most hét trappistát találtak.
 • NEXUS6 #4
  Bejelentik, hogy felfedeztek egy közeli kocsmát itt a Földön, ahol nagyon vozó képek vannak a falakon ismeretlen szájenszfiksön világokról.

  A múltkor is megtalálták az arzén alapú idegen életformát itt a földön, psssssz, titkok, sajtótájékoztató, meg nahát!
  Aztán kiderült, hogy benézték.

  Hajrá NSA!
  XD
 • potschweiler #3
  "Közeli"... hát fénysebességgel "csak" 8 és fél év, az semmi..
 • Kara kán #2
  Majd holnap, budapesti idő szerint este 7-kor jön a bumm!
  Szerda, 2017. febr. 22, Budapesti idő szerint este 7 óra:
  https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public
  vagy
  https://www.youtube.com/watch?v=UdmHHpAsMVw
 • esztyopa #1
  Jé...
  Én is rábukkantam egy közeli szomszédra---az Északi-sarkon...