Gyurkity Péter

Megvan a legközelebbi lakható bolygó

Bejelentették a legközelebbi lakható exobolygó megtalálását, ezt már talán el is érjük majd.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy csillagászok egy csoportja egy izgalmas felfedezés bejelentésére készül, hiszen rábukkantak az eddigi legközelebbi lakható bolygóra. A bejelentés most be is futott, az Európai Déli Obszervatórium teleszkópjait használó csoport pedig abban bízik, hogy a nem túl távoli jövőben akár útra is kelhetünk.


Egészen pontosan egy, a Proxima Centauri csillag körül keringő bolygóról van szó, amely a Proxima b nevet kapta. A Nature magazinban a hónap végén megjelenő tanulmány szerint a tőlünk alig négy fényévnyi távolságra lévő (és egyben hozzánk legközelebbi szomszédos) csillag körül keringő égitest tömegét tekintve alig haladja meg a Földet, mérete azonban akár többszöröse is lehet. Mivel egy vörös törpéről van szó, nem meglepő, hogy a bolygó nagyon közel, alig 7 millió kilométerre kering ettől, ez azonban még így is bőven a lakható zónán belül van. Az első erre utaló jeleket ugyan már 2013-ban megkapták, az idei év első feléig kellett azonban várni arra, hogy a tökéletesített módszerrel, a HARPS spektrográf, az ESO teleszkópja, valamint egyéb eszközök felhasználásával visszaigazolják a bolygó létezését.

A Proxima b tömegére és méretére vonatkozó becslések a csillag mozgásának megfigyelése alapján születtek meg. Kiderült, hogy a vörös törpe egyes időszakokban sétálósebességgel, vagyis nagyjából 5 km/h-val közelít a Földhöz, máskor pedig ugyanilyen sebességgel távolodik tőlünk – a változás 11,2 naponta következik be. A Pale Red Dot kampány keretében mintegy fél éven keresztül figyelték a csillagot, így sikerült végül pontosabb becsléseket felállítani az exobolygó jelenlétéről és pályájáról, és míg a klímát taglaló egyik anyagban arról írnak, hogy a folyékony víz jelenlétét nem lehet kizárni, a másik papír szerint ez valószínűleg csak a legmelegebb régiókban fordulhat elő. A csillagról érkező erős sugárzás miatt mindenképpen nagyon eltérő klímáról lehet szó, az évszakok jelenlétét pedig valószínűtlennek tartják.


A megfigyelés természetesen folytatódik, itt további teleszkópok, így például a European Extremely Large Telescope (E-ELT), bevonására is sort kerítenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #14
  Ez a bolygó lakatlan, de mostmá lakatos....
 • ostoros #13
  A legközelebbi lakható bolygó a Föld. Azután esetleg, ESETLEG, a Mars.
 • goybrush #12
  Szerintem azért küldjünk oda egy kutászdroidot hátha Kronnak nincs igaza, mivel egyes elméletek szerint még egy M-törpe kötött tengelyforgású bolygójának lassú forgása – egyszer fordul meg a saját tengelye körül, azalatt míg megkerüli a csillagját – is elegendő egy mágneses mező generálásához, mindaddig, amíg a mag olvadt marad.

  Egy pár kilós eszközt megérne a dolog...
  20 év alatt odaérhetne elméletileg a lézeres-gyorsítós megoldással.
  Továbbá az összes környező rendszert meg kell szondázni és kész.
  Még ha nem is tudunk odamenni nagy motivációt jelentene a térhajtómű kifejlesztéséhez, hogy tudjuk érdemes hajtóművet építeni.
 • Archenemy #11
  "Csak tudnám miért nem a Marssal foglalkoznak."

  Vagy a sivatagokkal, a tenger alatti részekkel vagy a tundrákkal (mind itt a Földön). Ezeket még a Marsnál is ezerszer egyszerűbb lenne lakhatóvá, termővé tenni, hiszen itt eleve be lehet lélegezni a levegőt és nem nyír ki a sugárzás.
  ...
  Már persze ha ez valaha is probléma lett volna, hogy "hova tegyük az embereket" vagy "nincs elég termőföldünk". De nincs ilyen probléma, pontosabban nem így van és nem azért, mert "nincs elég hely".
 • wraithLord #10
  Ha jó láttam, akkor mostanában egy rakéta önerőből max. 60000 km/h-val tud menni (ez pl. gravitációs hatásokra a többszörösére módosulhat).
  4 fényév az kb. 37800000000000 km, ami azt jelenti, hogy kb. 71917 év múlva érnénk oda. Tehát ha most elindulunk, csak 26 milliót kell aludnunk, és már ott is vagyunk.
 • bakvarnyu #9
  Az M1-en azt mondták mai technológiával több tízezer évbe telne odaérni.
 • MrBanano #8
  Mi magyarok egyebkent is a sziriuszrol szarmazunk.
 • Sir Cryalot #7
  Ezeknek most ez a gimmick-je, hogy abból ami x éve a méréshatáron túl volt, abból a bolhafing sokmilliomod részéből, amit régen hibának tudtak volna be , meg "kitérdekel" - nek (jogosan) , abból most minél nagyobb eszement elborultságokat kikövetkeztetnek , utána élveznek rajta hogy a nyugati narcisztikus zakkantmédia lehozza és örül magának hogy mekkora fejlődés van, és hogy najbeúlbeldíjat kéne osztogatni érdemtelenségekre már megint , mert megint valamire felállt nekik.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.30. 08:27:24
 • CRMessen #6
  Nem értem, mire ez a nagy felhajtás. A bolygó sokkal nagyobb, mint a Föld, de a tömege kb. azonos. Ebből nekem az derül ki, hogy a sűrűsége jóval alacsonyabb, ezért nehezebb elemek vagy nincsenek benne, vagy a mag közelében vannak. Ezen kívül, nem tudjuk, hogy van-e holdja, az mekkora, milyen hatást fejt ki rá. Nem tudjuk, hogy van-e számottevő légköre, és az kiigazítja-e a bolygó hőmérsékletét a napos és napatlan oldalán. Azt sem tudjuk, hogy van-e mágneses tere.
  Szerintem, kár reménykedni, hogy élet van ott, vagy hogy lehet terraformálni.
 • alien47 #5
  Jah, cask a cikk meg azzal nem foglalkozik, hogy a jelenlegi technológiával mennyi idő odaérni. Fölösleges "ezt már talán el is érjük majd" kijelentésekkel dobálózni, amikor 60 eves rakétákat csiszolgatnak jobbá. Azzokkal nem megyünk túl messzire. Főleg nem másik csillagrendszerbe.