Gyurkity Péter

Születőben lévő bolygókat figyelhetünk meg

Mégpedig egy európai teleszkóp jóvoltából, amely több rendszert is lencsevégre kapott.

Az Európai Déli Obszervatórium Very Large Telescope (VLT) névre hallgató távcsövét az elmúlt hónapokban csillagászok három különböző csoportja is felhasználta saját céljaira, ennek eredményeként pedig egyszerre több fontos megfigyelést is közzétettek a szervezet hivatalos oldalán. Fontos folyamatot vizsgálhatunk meg, ami rávilágíthat a bolygók születésének menetére.

A közleményben kiemelik, hogy a részletes megfigyelés a VLT SPHERE névre keresztelt műszere jóvoltából vált lehetségessé, amely a korábbinál részletesebb képek elkészítését segíti elő. Ennek révén vehetjük most szemügyre a születőben lévő bolygókat, amelyek úgynevezett protoplanetáris korongok formáját öltik, olykor több milliárd kilométeres területet lefedve. Ezen korongok állnak később össze égitestekké, a folyamat megfigyelésével azonban saját rendszerünk kialakulását is jobban megismerhetjük, különös tekintettel az átalakulóban lévő korongok és a lassan növekvő bolygók interakciójára, amely a korongok formáját változtatja meg.


Az egyik ilyen rendszer az RX J1615, amely tőlünk nagyjából 600 fényévre található. A fiatal, mindössze 1,8 millió éves csillagot koncentrikus gyűrűk veszik körül, amely a már említett interakcióban vesznek részt, alakjukat ugyanis a szintén átalakulóban lévő bolygók befolyásolják. A HD 97048, amely tőlünk 500 fényévre helyezkedik el, egy hasonló formát mutat, ez a szimmetria pedig azért érdekes, mert a legtöbb, általunk eddig feljegyzett ilyen rendszer inkább aszimmetrikus spirális karokat és örvényeket vonultat fel. A mintegy 450 fényéves távolságra lévő HD 135344B már ezek közé tartozik, és ezt ugyan már korábban is tanulmányozták, a SPHERE révén azonban most még részletesebb képek készültek az itt lévő aszimmetrikus struktúráról. Ez utóbbit valószínűleg egy vagy több méretes protoplanéta formálhatja, amelyek később a Jupiterhez hasonló gázóriásokká válnak majd.

A törmelék négy további láncolatát vették itt szemügyre, ezek egyike pedig a megfigyelés alig néhány hónapos időszaka alatt is komoly változáson esett át. Mindez általunk nem megfigyelhető folyamatokra utal, ami rendkívül érdekes a csillagászok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!