Gyurkity Péter

10 éven belül jöhet a kompakt fúziós erőmű 

A Lockheed saját fejlesztése egy évtized múlva elkészülhet, ám a szakértők kétségeiket fejezték ki a bejelentéssel kapcsolatban.

A fúziós reaktorok az energiatermelési technológiák következő generációját jelentik, legalábbis egyelőre az elmélet terén, mivel eddig senkinek nem sikerült igazolnia, hogy az elképzelés valóban működhet és életképes alternatívát hozhat létre a jelenleg meglévő erőművekkel szemben. A Lockheed csapata most egy kompakt megoldást ígér, amely szerintük egyetlen évtized alatt elkészülhet.

A cég hivatalos oldalán részletes információval állnak az érdeklődők rendelkezésére, akik ebből megtudhatják, hogy a meglehetősen kicsiny, mindössze tucatnyi emberből álló kutatócsoport egy olyan kompakt, akár egy teherautóra felférő fúziós reaktoron dolgozik, amely a jelenleg tervezett példányokhoz képest tízszer hatékonyabb, ezzel pedig komoly áttörést ígér a területen belül. Az általuk Compact Fusion Reactor (CFR) névre keresztelt megoldás a korábban megálmodott alapokra épül, lítium és tengervíz felhasználásával, extrém körülmények között érnék el a hidrogénatomok fúzióját, az ebből keletkező energiát pedig elektromos árammá alakítanák át. A külső szakértők nem is ezen alapötlet, hanem a megvalósítás eddig megismert részletei miatt kétkednek.


A jelenleg tervezés, illetve építés alatt álló reaktorok, így például az International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), amely a maga 23 ezer tonnás kivitelében jó esetben az évszázad közepére készülhet el, a felhasznált speciális anyagok, illetve a hatalmas fizikai méret miatt óriási beruházást igényelnek. A Lockheed megoldása éppen itt hozhat áttörést, ám többen kiemelik, hogy az elképzeléssel számos probléma akad.

Maga az ötlet nem új, hasonló projektek már korábban is megjelentek, ezekből azonban semmi nem valósult meg, a mostani terv pedig jó néhány ponton bizonyul támadhatónak. Hiába ígérik például a plazma megfelelő kezelését az esetleges kitörésekkel szemben hatékonyabban fellépő elektromágnesek révén (ezek egy összepréselt rugó mintájára fokozott erővel nyomnák vissza a megfelelő formából kitörni kívánó, több millió fokos plazmát), ha a szupravezetőkből álló elektromágneses tekercsek a belső kamrában helyezkednek el. Ezek ugyanis speciális védelmet igényelnek a szinte elképzelhetetlen forrósággal szemben, ez az MIT szakértői szerint egy 1 méter, de legalább 77 centiméter vastag burkolatot jelent, aminek alkalmazásával a meghirdetett 7 méter helyett rögtön 18 méterre ugrana a kompakt reaktor szélessége.

A fejlesztőcsapat vezetője szerint az eddigi kudarcok hasznosnak bizonyulhatnak, mivel immár 60 év tapasztalataira támaszkodhatnak, ám mások kétségbe vonják, hogy egy ilyen kompakt megoldással sikerülhet a nettó energiatermelés. Természetesen nem zárják ki egy előre nem látott, óriási áttörés lehetőségét, de a külső szakértők ezúttal nem igazán bíznak ebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #43
  Nehez, mivel nagyobb felulet kell a folos ho kisugarzasahoz, viszont az elerheto kornyezeti homerseklet is sokkal alacsonyabb. Tehat ugyan nehezebb hot leadni, de sokkal hidegebbre hutheto a hutokozeg. Ezzel pedig a rendszer hatasfoka nagy mertekben novelheto a normal szobahomerseklet vagy a foldi atlaghomerseklethez kepest.
 • NEXUS6 #42
  Szerintem az űrben még az árnyékos oldalon is nehéz a hűtés, mert ugye a vákuum a legjobb hőszigetelő, csak és kizárólag elektromágneses sugárzás formájában lehet a hőt leadni, mert nincs más külső közeg mint a Földön, folyóvíz, levegő, akármi.

  Nem kötözködésképp.
 • kvp #41
  Aki a tekercsek huteset nem erti esetleg (fszrtkvltzttni) annak elmondom, hogy boven eleg ha a rendszer meghajtasa kevesebb energiat igenyel, mint amennyit kinyernek belole. A szupravezeto tekercseket sokkal huvosebbre lehet lehuteni, ha van elotte egy aktiv hovedo pajzs, amit mar sima vizzel is lehet huteni. Ez idealis esetben egy szendvicset jelent, tehat egyreszt kell egy hocserelo a reaktor belso fala mogott, ami elvezeti a reakciobol szarmazo ho nagyobbik reszet. Masreszt kell egy masik hutokor a tekercseknek, amik szupravezetes eseten csak annyi energiat fogyasztanak, amennyi a reakcio fenttartasahoz kell. Ezen hutokor mar a hideg (kvazi szobahomersekletu) oldalval talalkozhat az elsodleges hutokornek, tehat nem szegik meg az energiamegmaradas szabalyat, mivel a megtermelt energia kb. fele landol a kornyezetben mint hulladekho es a hutokor energiatermelo resze a kornyzeti homerseklet folott uzemel. Jelen esetben kulon elony, hogy a viz szereti elnyelni es sima hoenergiava alakitani a sugarzas jelentos reszet. Viz helyett egyebkent hasznalhatnak barmi mast is ami bevalik. Az iterben is hasnlo rendszer van, bar sokkal nagyobb meretu.

  A kerdes az, hogy a tekercsek es az azt huto kor, tovabba a primer kor uzemeltetesehez termelodik-e eleg energia a primer korben az elektromos konverzio utan, tovabba kepesek-e olyan rendszert kesziteni, amiben fenttarthato a fuzio. Nem latom a rajzon peldaul a fuzios mellektermek kivezeto rendszert sem, ami Bussard rendszeru urhajokon a plazmat a hajtomuvek tekercseihez vezetne. Persze lehet, hogy erre is van megoldas, mivel a helium elvileg mar kiszabadulhat a tekercsek vegeinel a magneses terbol, ami lehetove tenne, hogy utanna vakumszivattyukkal eltavolitsak.

  Az a gond, hogy amig meg nem epitik, addig nem derul ki, hogy mukodhet-e a rendszer. Jelenleg mindenki aki mar probalta azt mondja, hogy nem, de mivel a 10 ember fizetese 10 evre filleres tetel es az alapanyagok sem dragak, ezert 'egy probat meger' tipusu lehetett a dontes. Legrosszabb esetben nem fog mukodni, legjobb esetben a cegnek ott lesz egy olcso es kis meretu reaktor. A kis meret joreszt azert fontos, mert kisebb meretben olcsobb prototipusokat gyartani, masreszt akkor katonai celra is azonnal felhasznalhatoak lennenek. A technologia elvileg akar mukodhet itt a felszinen is, bar urbeli korulmenyek kozott, ahol a kulso 'hideg oldali' homerseklet sokkal alacsonyabb ezert hatekonyabb rendszer epitheto, tovabba a vakumszivattyuk is joreszt megsporolhatoak.
 • ostoros #40
  Na, ez a kamu. 40% az. Az ideális körülmény az bármit jelenthet.
 • teddybear #39
  Ami azt illeti, a modern vezérelt dízelmotorok már 50% fölötti hatásfokkal üzemelnek. A Scania legutóbbi kamionba és statikus motornak is beépíthető dízelje a gyári adatok szerint már 54,4%-os hatásfokon is működhet, ha ideálisak a körülmények.
 • NEXUS6 #38
  Amúgy egy +50%-os hatásfokú hő/elektromos átalakítóval nagyjából a világ károsanyag kibocsájtását felezni lehetne!
  Pl olyan hibrid kocsi, amiben van egy kis állandó hőmérsékleten pislákoló kazán, amivel táplálják az akksikat. Üza fogyasztás pár liter/km, hatótáv 1 feltöltéssel 1000 km. Ideális! :D

  Hőereőművekre is lehetne rakni, detto. Jelenleg a max, amikor a hulladékhőt is fűtésre használják akkor 50% a hatásfok, de a villany termelés az olyan 30-40% között van még mindig!
 • NEXUS6 #37
  Egy 50% körüli hő/energia konverziót biztosító Seebeck/Peltier-szerű, vagy TPV (thermail-photo-voltaic) elven működő rendszer a hő nagyrészét mozgó alkatrészek nélkül alakítaná át elektromos árammá. A többi hő esetleg már kezelhető, kisebb technikával alakítható árammá.

  Az ilyen jellegű, pl. Peltier elemek olyan max 10%-kal, a TPV is 20% körül üzemel manapság, szal a jelenlegi tudásunk szerint nem megoldás, de lehet, hogy tényleg ez a titkos szabadalom! :D
 • sanyicks #36
  Ugyan... hagyjuk már... még ha lehetséges is lenne, az energia szolgáltatóknak és az államoknak nem tetszene, ha valaki otthon anélkül tud energiát termelni hogy lehúznák.
 • johnfly #35
  Nekem az a véleményem, hogy egy hihetetlen újítás áll a háttérben a tekercsek hűtésére vonatkozóan, csak nem szellőztették meg ezt az információt, valószínűleg azért, mert 1:még ők sem tudják, hogy működik-e, 2:ha elárulnák, akkor mások is a homlokukra csapnának, hogy:-Hát persze!. mondok egy példát:
  Jelenleg, ha egy tekercset hűteni szeretnél, valamilyen kriogén folyadékot áramoltatnál körülötte, de problémákba ütköznél, mert ezeket a folyadékokat felmelegítheti a sugárzás, ha nem véded meg tőle, és nem fog működni az egész. ha a burkolatot növeled, akkor a tekercset is növelned kell, mert a mágneses terének így messzebbre kell hatnia, hogy a vastagabb burkolaton túl is a kívánt hatást fejtse ki. Ez szerepel a kritikákban is, mint azt a cikkből megtudhattuk.
  Viszont, ha a kutatás vezetője egy zseni, márpedig miért ne feltételeznénk, hogy nem az, akkor előállhat a következő gondolattal: ne vastag burkolattal védjük meg a tekercseket, hanem használjuk azt, ami amúgy is rendelkezésre áll, a mágneses teret. Faraday óta tudjuk, hogy a mágneses tér bizonyos közegekben hatást gyakorol a fényre. Polarizálhatja, eltérítheti és a többi....Tudja azt is, hogy a sugárzás, amit a plazma kibocsájt, milyen frekvenciákon hordozza a legtöbb energiát, és tudja azt is, hogy milyen bevonatot használjon a tekercsek burkolatán, és hogy milyen eszközökkel tervezheti meg a megfelelő "formájú" mágneses mezőt.
  Tehát, amire ezzel az eszmefuttatással jutni akarok, az az, hogy meglehet az egész újítás csak pár megfelelően elhelyezett mágnesből, meg valami nanotechnológiás bevonatból áll, de lehet akármilyen más installáció is,(nem tudhatom, hisz én nem egy zseni vagyok, sőt ebből kiindulva valószínűbb, hogy a magyarázat még ennél is egyszerűbb) amivel a sugárzás oroszlánrészét elterelik a tekercsektől, feleslegessé téve a vastag burkolatok alkalmazását.
 • ostoros #34
  Tárolókban tárolják. Na látod. Mit akarsz még vele csinálni? Szűnjön meg a radioaktivitása? Sosem fog. Mert mindig is sugárzott, már évmilliárdok óta.