Ötvös Tibor

Eddig bírták a Fukusimába küldött robotok


A Fukusima Daiicsi atomerőmű maradványaiba leküldött robotok eddig bírták, mindhárom gépet hivatalosan "halottá" nyilvánították.

2011-ben a tóhokui földrengés és azt követő cunami hatására 10 méteres hullámok árasztották el a Fukusima Daiicsi atomerőművet melynek három blokkja szinte azonnal leolvadt, másik négyben pedig károsodott a szerkezet. Az ennek hatására kijutott radioaktív anyagok óriási környezetszennyezést okoztak, ám ami még fontosabb: a földrengés és a szökőár nagyjából 19 ezer ember halálát okozta és elpusztította 160 ezer lakos otthonát és munkahelyét is.

Öt évvel az egész eseménysor után a Tokyo Electric Power Company (Tepco), az erőművet üzemeltető japán cég még mindig nem tudja, hogyan takarítsa fel a radioaktív szennyeződést illetve a leolvadt nukleáris fűtőelemeket. Az egyik ilyen tervezet szerint egyedileg, kimondottan erre a célra tervezett robotokat küldenek be a reaktorba és próbálják eltávolítani a sérült és az ép elemeket is. Azonban a januárban elindult projekt mostanra teljes csődöt mondott. A Tepco a héten ugyanis hivatalosan is "halottnak" nyilvánította három, a víz alatti hűtőrendszerben felküldött robotját, miután a sugárzás hatására elolvadtak a kábeleik.


A Tepco többet nem árult el pedig számos kérdés merül fel továbbra is az atomerőmű és a szennyeződés kapcsán. A sugárszennyezett hűtővíz tárolása például még mindig nincs megoldva, hiszen a folyadék folyamatosan jut vissza a talajvízbe és ezáltal az óceánba is. Ez pedig már az Egyesült Államokat is érinti, hiszen az ország nyugati partján már kimutattak radioaktív szennyeződést, mely bizonyítottan a Fukusima Daiicsi atomerőműből származott.

A tervezet szerint egy speciális föld alatti jégfalat húznának fel az erőmű maradványai köré és ezzel akadályoznák meg a szennyeződés elterjedését. Ez azonban a bonyolultsága miatt nagyon lassan halad és így még évekig kell várni az elkészültére. Ráadásul mindez csak ideiglenes megoldás, hiszen így nem tüntetik el a gondokat, pusztán körbezárják és ilyen módon lokalizálják. "Nagyon nehéz bejutni az atomerőműbe" - jelentette ki Naohiro Masuda, a Tepco vezetőségének elnöke. "A legnagyobb problémát a sugárzás jelenti."

A három robot egyébként a Hármas Reaktorban pusztult el, ahol a jelentések szerint 566 fűtőelemet kellene eltávolítani. Azonban itt a legmagasabb a sugárzás szintje, emberek a közelébe sem léphetnek és a jelek szerint a robotok sem bírják sokáig. Így a Toshiba újabb gépeket készít, azonban ezek megalkotása két évbe is beletelik és ezért tovább csúszik az elemek összegyűjtésének folyamata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #46
    Ezért van az automatizálás. A gond nem a hibákkal van, hanem a hülyeséggel, amikor az ilyen védőrendszereket direkt megkerülik. Ez viszont totál más kérdés.
    És azért kell a szénnel, mert nem nagyon van más. A szél, nap és hasonló dolgok vagy nagyon kevés helyen működnek, vagy sehol. De világszinten nem, ahogy a földrajzi adottságok miatt nálunk sem.

    Igen, bőven lehetne csökkenteni. De ezt fentről nem lehet elérni, nem mondhatod azt, hogy jó, akkor mostantól a kedves állampolgár lesz szíves kevesebbet használni. Az ipart már nem is említve..
    Utópiákról lehet beszélgetni, csak nem sok értelme van. Meg persze lehet szidni mindenkit, hogy de hülyék vagyunk, hogy ennyit fogyasztunk, csak ettől még nem fog változni..
  • caius marius #45
    Nem a technológiával van baj!!! Ezt soha nem állítottam. A baj azzal van, hogy emberek működtetik. Az emberek pedig, bármennyire is nem akarják, hibáznak. Azt sem értem, hogy miért kell mindig a szénerőművekkel példálódzni. Véleményem szerint van alternatívája mindkét erőműtipusnak. "Civilizációnk" fogyasztását drasztikusan csökkentve, simán csökkenthető a megtermelendő energia mennyisége.
  • cylontoaster #44
    A terepen dolgozó szakembernek lövése sincs, mert nem látja egészében a rendszert. Vezess autót, számolgasd közben a kocsikat, és próbáld megmondani mennyi van az ország útjain.
    Mégcsak arról sincs nagy eséllyel fogalma, hogy nála az átlagnál több vagy kevesebb páciens volt-e, illetve hogy hány helyen kezeltek még.
    Ráadásul torzíthat ő is, szándékosan vagy sem.

    És leginkább semmi jelentőssége, mert egyrészt az is emberi hülyeség volt, semmi köze a technológiához (a repülő nem biztonságos, mert belevezethető épületekbe?), másrészt azóta lényegesen biztonságosabb technológia van. A fukusimai se durrant el, példának okáért.
    Lehet hogy egy széntüzelésű erőmű baleseténél kevesebben halnak meg, ezért nem is annyira felkapott téma, de lényegesen többször fordul elő, tehát összességében mégis rosszabb..

    Tudod, mint a repülő meg az autó, előbbi ritkán potyog le, de akkor egyszerre viszonylag sokan halnak meg, ezért évekig tele van vele a média, miközben naponta többszörannyian halnak meg autóbalesetben..

    (Egyébként lufaszt se bizonyít, hogy milyen filmet láttál, ha ráírják hogy dokumentumfilm, az se garantál semmit. Az hogy a te szubjektív megítélésed szerint ki szavahihetőbb az pont tökmindegy.)
  • caius marius #43
    Felébredtél?
  • caius marius #42
    Tán tavaly láttam egy csernobilról készült filmet amiben nagyon sok olyan ember szólalt meg akik ott voltak és akik kezelték őket. A legemlékezetesebb az volt mikor egy ukrán doktornő azt mondta, h nem érti miért változtatják meg a számokat amikor a sérültekről és az halottakról beszélnek. Állítása szerint mindkét szám a sokszorosára rúg annak mint amit hivatalosan elismernek. Nos, ez demagógia, de én inkább hiszek egy a "terepen" dolgozó szakembernek, mint bármelyik atomerőmű szóvivőnek...
  • molnibalage83 #41
    http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html
  • ostoros #40
    Juj, de ostoba vagy.
  • gforce9 #39
    Nézz meg egy táblázatot, hogy megtermelt megawattra levetítve, melyik energiatermelés a legtöbb halálos áldozatot követelő. Azt általad "atompárti"-nak tartott emberek ezekkel az adatokkal tisztában vannak. A "zöldek" miért nem? Nem titkos anyag.
  • A1274815 #38
    "Aszódiék biztosan jót röhögnének a nukleáris tanszéken, ha ezt olvasnák. 3 csernobilnyi szugárzó anyagot szabadítottak fel egy hidrogénbombával, miközben abban jóval kisebb a nukleáris töltet, mint egy hagyományos atombombában, ráadásul annak a döntő többsége is elbomlik a robbanásban? Hát persze..."

    Ha nem baj én csatlakozom Aszodiékhoz és velük együtt röhögöm magam halálra rajtad.

    "The Teller-Ulam-based "Ivy Mike" device had a much greater yield of 10.4 Mt, but most of this also came from fission: 77 percent of the total came from fast fission of its natural uranium tamper."

    Castle Bravo

    Amiről nem tudsz inkább hallgas! Vannak valóban olyan hidrogén bombák melyikre igaz amit írsz: Cár-Boma, Redwing Navajo, stb.
    Meg olyanok is, amik ennek az ellenkezői: Joe-4, Ivy Mike, Castle-sorozat, Redwing Tewa, stb.

    Csak a példa kedvéért:
    "Navajo
    10 July 1956 17:56:00.3 MHT (11 hrs)
    NE Lagoon, Bikini Atoll 11.68743°N 165.38263°E 0 + 6 m (20 ft) barge,
    weapons development TX-21C 4.5 Mt [2][4][5][6] 95% fusion, cleanest shot fired until 1958. "

    És az ellen példa kedvéért:
    "Tewa
    20 July 1956 17:46:00.0 MHT (11 hrs)
    Yurochi aka Irioj (Dog), Bikini Atoll 11.67896°N 165.34042°E 0 + 4.5 m (15 ft) barge,
    weapons development Mk-41 ? "Bassoon Prime" 5 Mt [2][4][5][6] 87% fission; first US 3 stage device, dirty version of Bassoon tested in Zuni, with tamper change. Developed into Mk-41."

    Redwing teszt sorozat
  • caius marius #37
    Az átlag ember ha oszoba ha nem akkor is joga kell legyen, h a saját sorsáról dönthessen. Szerintem te pl. masszívan belelógsz az átlagba. Látszik ez abból, ahogyan általánosítasz.

    Azért egy említést érdemel még az atomlobbi jelenlévő pártfogóinak az érvelése is.
    Ad1:Már eddig is robbangattak a fejünk felett oszt mégis itt vagyunk uh mi bajunk lehet?
    Ad2:Mér nem lehet felfogni, h az atom az olyan tiszta energia, h enni lehet rula?
    Ad3:Az atomerőművek azok biztonságosak mint az állat csak az emberek hüjjék akik üzemeltetik. Na és persze erről nem tehet senki, ettől még a kövi balesetet meg lehet úszni.
    Ad4:Az atomerőmű balesetekben nem is hal meg senki mer ezt csak hazuggyák...