Ötvös Tibor

Egy új cement megoldhatja a radioaktív hulladék tárolását

Egy hosszas kutatás eredményeképpen brit tudósok előálltak egy cementtel, mely megoldhatja a radioaktív hulladék tárolását.

Az atomerőművek által termelt hulladék tárolása a mai napig nehezen megoldható, hiszen ha még a vállalkozó (vagy az állam) talál is olyan helyet, ahol el tudja helyezni hosszú évtizedekig a kiégett fűtőelemeket, biztonságossá tenni nem olyan egyszerű azt. Brit tudódok hosszú évek kísérletezése és kutatása után a hétvégén bemutatták eredményeiket és ezzel feltehetően a tárolással kapcsolatban felmerülő gondok, problémák nagy részét meg is oldották.

A Sheffield University által publikált eredmények alapján ez az új anyag - mely most szimplán az No7 nevet viseli - 50 százalékkal jobban teljesít a radioaktív izotópok blokkolásában, mint a korábban alkalmazott Nirex Reference Vault Backfill. A titok, hogy az anyagban található szulfid vízzel keveredve olyan szulfátot hoz létre, mely megköti a technécium-99-et. Dr. Claire Corkhill és csapata 18 hónapja próbálják a legmegfelelőbb kombinációját megtalálni az összetevőknek és reményeik szerint még tudnak ezen a megoldáson is tökéletesíteni.


Több cement elegye már 18 hónapja van a gépben

Az American Association for the Advancement of Science (AAAS) egy, kimondottan a hosszú távú kutatásokra kifejlesztett részleget tart fent az Oxfordshire-ban található Diamond Light Source épületben, mely ideális a cement tesztelésére és további tökéletesítésére. "Az egész hely olyan, mint egy hotel a minták számára, a tesztelő pedig mint egy zenegép" - árulta el Trevor Rayment professzor, a Diamond Light Source tudományos részlegének igazgatója. "Hetente egyszer a mintát automatikusan kiveszi egy kar és beteszi egy röntgensugárba. Az adatokat rögzítjük is azonnal. Ezután egy másik minta kerül a sugárba, ami valami teljesen más kutatáshoz kell. Ez 2két éven keresztül megy folyamatosan. A tudósok így az irodájukban maradva dolgozhatnak a megkapott adatokon." Az No7 (vagy utódja) elméletileg angol területen mutatkozik majd be első alkalommal élesben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mat666 #13
    Nagyot tévedsz nem Pakson múlik a gondolkodás meg fényévnyikre van előre itt Magyarországon mint azokon a 3 világbeli lepra telepeken.
  • ostoros #12
    Annyira sosem lesz veszélyes, mint a csernobili.
  • Tetsuo #11
    A Jobbik - tanulmányok és szakemberek javaslatára - építettne még egy fisszós erőművet, több vízerőművel... minden más párt ellene van.
  • matatom #10
    Hát igen, elég szomorú, ha Pakson múlik, hogy Magyarország egy kategória-e a 3. világbeli országokkal. Bár néha én is úgy érzem, hogy gondolkodásban oda tartozik...

    Amúgy szerinte sem bűn az atomenergia, csak jó lenne a sokkal biztonságosabb és kevesebb sugárzással járó technológiákat végre bevethető szintre fejleszteni, mint pl. a tórium alapú reaktor. Zöld energiára és ezekre cserélni a régi a régi, elavult erőműveket, nem újra olyanokat készíteni, amelyek évezredekig erősen sugárzó hulladékot termelnek, és egy földrengés, üzemzavar, háború vagy terrortámadás esetén hasonlóan veszélyessé válnának, mit a csernobili vagy fukusimai.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2016.02.16. 18:00:09
  • molnibalage83 #9
    Olyan reaktor nincs, amiből 0 sugárzó anyag jön ki. Elleben olyan megoldás van, ahol a radioaktív hulladék 300 év után cirka a természetes urán sugárterhelésével bírna. Csak még nem használják a sok gyökér ember és a politika miatt.

    LfTh, ez lehetne a jövő. Urán alapúból is van kecsegtetőbb, de összességében a LfTh vonzóbb. Mondjuk semmi sem zárja ki a 3. és 4. gen. U alapú és Th együttélését...
    ... csak a gyök2 idióta polgárok és a sötétzöldek üvöltése...
  • ostoros #8
    Ott a pont.
  • kvp #7
    Nem lenne inkabb erdemes olyan reaktorokat hasznalni amikbol nem nagyon jon ki olyan sugarzo anyag, amit nem lehet feldolgozni valami hasznossa? A technologia adott csak valamiert nem nagyon hasznaljak... (joreszt mert dragabb mint a hagyomanyos dusitott uranos, de meg mindig olcsobb lenne mint egy szeneromu es sokkal kornyezetbaratabb)
  • ostoros #6
    És joggal büszke. Ha van valami, ami miatt jogunk van magunkat modern államnak nevezni, akkor az Paks. Anélkül és egy pár másik dolog nélkül akár a 3. világ is lehetnénk.
  • molnibalage83 #5
    Egy hatszor nagyobb lakosú és sokkal magyabb fajlagos fogyasztású országban mi olyan meglepő ebben...? Ja, hogy semmi...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.02.16. 12:18:08
  • Cat #4
    Magyarország marhabüszke Paksra, ezzel szemben Angliában kilenc atomerőmű van.