Gyurkity Péter

Újabb képek jönnek a Jupiterről

A NASA szondája ötödször is megkerülte a gázóriást, a mérések mellett képeket is visszaküldve.

A Juno szonda kapcsán még februárban írtunk arról, hogy a pályát mégsem módosítják, vagyis a kisebb hiba miatt szélesebb pályára kényszerülő eszköz a tervezettnél ritkábban folytatja majd a Jupiter megfigyelését. Szerencsére ez nem jelent kudarcot, vagyis az eredmények folyamatosan érkeznek.

Az űrügynökség eredetileg március végén számolt be arról, hogy hamarosan sor kerül az ötödik megkerülésre, amely egyben sorrendben a negyedik tudományos megfigyelési fázis lesz, ezt pedig a hónap utolsó napján frissítették a manőver lezárását ismertető sorokkal. Megtudhattuk, hogy nem merült fel semmilyen komoly probléma, így a fontos mérések mellett további felvételek futottak be a gázóriásról, amelyeket rövid időn belül mi is szemügyre vehettünk, hiszen a képeket rögtön elérhetővé tették az erre kijelöl hivatalos oldalon.


Festményszerű fényképek

A Juno ezen megfigyelés alatt jóval közelebb, mindössze 4400 kilométeres távolságból figyelte meg a bolygót, másodpercenként 57,8 kilométert téve meg az űrben – a Jupiterhez képest. Mind a 8 tudományos műszer üzemelt, ezek gond nélkül gyűjtötték a további adatokat, amelyek visszasugárzása a Földre szinte azonnal meg is indult. A képeken többek között egy méretes vihart vehetünk szemügyre, amely nyilván nem kizárólag a kutatók, de a laikusok számára is érdekes lehet, itt azonban természetesen folytatódik a mágneses mező vizsgálata, míg az első megfigyelési fázis során összegyűjtött adatok felhasználásával készülő tudományos munkák az elkövetkező hónapokban látnak majd napvilágot.

A soron következő hasonló manőver (immár a hatodik) május 19-én jön el, ekkor szintén további felvételeket vehetünk majd szemügyre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #6
    Ennél azért bonyolultabb. Ahogy haladsz a légkörben lefelé, nő a nyomás, és a légkör/gáz sűrűsége is egyre inkább olyanná válik mint a folyadék, a légkör és hidrogén gáz összekeveredik, és sűrű, folyadékszerű, párában telített réteget képez, ami egyre sűrűbb, végül elérsz egy folyékony-forró-magasnyomású hidrogén-óceánhoz. Azon megoszlanak a modellek, hogy létezhetnek-e szilárd hidrogén jéghegyek, szigetek vagy sem (forró magasnyomású hidrogén jég). Ez a hidrogén minden fémet korrodál azonnal, szóval esélytelen mai technológiával idáig lejutni. Ahogy haladsz a bolygó hidrogéntestén lefelé, elérsz egy úgynevezett fémes hidrogén réteghez. Ez kristályos szerkezetű hidrogén ami úgy viselkedik mint egy fém (érdekesség, hogy ha már létrejött, akkor szoba-hőmérsékleten, és nyomáson is megtartaná kristályos fémes szerkezetét). Itt a nyomás már elképesztően nagy, és forró. Hogy ez után van-e, egy jóval vékonyabb hélium, és egyéb gáz réteg, szintén megoszlanak a modellek. Még lejjebb haladva elérkezel egy földnél is nagyobb szilárd szilikátréteghez és vasmaghoz, azaz a bolygó magjához. A Jupiter legalábbis így néz ki, az Uránusz és Neptunusz valószínűleg ettől eltérő felépítésű, a hidrogén helyett víz teste van, természetesen ez is magasnyomású több száz fokos hőmérsékletű víz. Nagyjából...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.12. 09:49:33
  • sárkánylovag #5
    Nekem mindig piszkálta az agyam az ilyen gázbolygó, milyen elképzelni azt ha egy bolygónak nincs felszíne mert gázból van...
    Hogy szállsz le oda?
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2017.04.12. 09:32:51
  • gothmog #4
    Nyilván csak szívatsz.
    Ugye?
  • stremix #3
    Korábban volt arról szó, hogy a küldetés végén a szondát hagyják lezuhanni a Jupiter felhői közé és amíg csak jönnek adatok, addig örülünk. Na hát én azt a felvételt nézném meg szívesen, lehetőleg folyamatos videó formájában.
  • gforce9 #2
    Nem lehet az az oka, hogy az a kép amit a szonda felvesz, az az emberi szemnek nem értékelhető? Ergo nem vonz kattintásokat? ÁÁ tuti a nasa titkol valamit :) Nyilván mi más lehet az ok....
  • morguldae #1
    A NASA mindig manipulált képeket ad ki, szóval hiszi a piszi.... Egyszer már megnézném az eredeti képeket is! Lehet bőszen integetnek rajtuk a marslakók-jupiter lakók-hold lakók :-)