Gyurkity Péter

Újabb képeket kapunk a Jupiterről

Közeleg a Juno második megfigyelési időszaka, a pályát csak jövőre szűkítenék le.

A NASA műholdjáról utoljára november közepén írtunk, akkorra vált ugyanis világossá, hogy a Juno egyelőre marad a hosszabb pályán. A szakemberek úgy döntöttek, hogy a decemberi pályamódosítást is elhalasztják, itt ugyanis igyekeznek biztosra menni, a korábbi hiba kiértékeléséig pedig inkább a megfigyelésre használják fel az ideális pozíciót.

A napokban egy hosszabb összefoglaló jelent meg a világhálón a szonda eddigi eredményeiről, mintegy felkészítve az érdeklődőket a következő körre. Megemlítik itt az első fotókat (amelyekből a NASA emberei egy hosszabb, mintegy 3 hónapot átölelő videót állítottak össze), a részben takarásban lévő óriást megmutató felvételeket, de szót ejtenek a sarkvidékek lencsevégre kapásáról, az infravörös megfigyelés eredményeiről, valamint a sarki fény hangjának rögzítéséről is. Ezt követik majd többek között a Microwave Radiometer adatai, amelyek révén még mélyebben pillanthatunk be a légkörbe, de a mostani megfigyelési fázis során is újabb képekre számíthatunk.

Ahogy említettük, az illetékesek az eredeti malőr után úgy tervezték, hogy december 11-én hajtják majd végre ez elmaradt pályamódosítást, hogy a mostani 53 napról egészen 14 napra szorítsák le a keringési időt, elindítva ezzel a folyamatos megfigyelést. Ehelyett inkább a probléma tanulmányozására fókuszálnak, azzal a jelszóval, hogy jobb egy lassabban eredményeket szolgáltató szonda, mint egy irányíthatatlan példány. Ennek következtében a hajtómű begyújtása a jövő év első felére csúszik át, a hosszabb pálya miatt pedig csak ritkábban kapcsolják majd be az összes műszert, hogy további megfigyeléseket végezzenek el – ez december 11-én sorrendben másodszor következik be, ezért szeretnék a lehető legtöbb részletet rögzíteni.

Az újabb eredményekről természetesen mi is beszámolunk majd, ahogy azt eddig tettük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!