Gyurkity Péter

A Jupiter déli sarkát fotózta a Juno

A NASA szondája nyilvános szavazás eredményeként választotta ki a helyszíneket.

Az amerikai űrügynökség a hónap elején tette közzé a Jupiterről készült legújabb fotókat, amelyeken többek között a déli sarki régió jelenik meg. A helyszíneket a korábban meghirdetett programnak megfelelően az érdeklődő publikum választhatja meg, a szondát pedig ennek megfelelően utasítják a képek elkészítésére.

A JunoCam névre keresztelt műszer segítségével most szemügyre vehetjük a déli sarkot, ezeken a képeken pedig több ciklon, valamint a látható rész szélén megjelenő ovális alakú viharok vehetők ki. Amíg a szakemberek számára a felhőtakaró felső rétegeinek megfigyelése számít különösen fontosnak, addig az érdeklődők a képeken megjelenő látványban gyönyörködhetnek, bár a szonda mind a nyolc fontos műszerét szolgálatba állította, így a mintegy 76 ezer kilométeres távolságból ellőtt fotók mellett a jóval közelebbről, alig 4300 kilométerről rögzített egyéb adatok is megteszik útjukat a Föld felé, hogy ezzel a mágneses mezőt, a sarki fényeket, illetve további jellemzőket is megvizsgáljanak.

A sorrendben negyedik átrepülés fontos állomás az illetékesek számára, itt a már említett szavazás útján jelölik ki a lefotózni kívánt helyszíneket. A szavazás március 10-től lesz ismét elérhető, ez azonban már a soron következő, március 27-én esedékes újabb, immár ötödik átrepülésre vonatkozik, eközben azonban tovább gyűjtik a szintén nyilvános felhasználásra szánt fotókat, amelyek az erre külön kijelölt weboldalon jelennek meg. Itt a nyers fotókat tölthetjük le feldolgozás céljából, hogy azután a végleges példányokat mindenki más számára elérhetővé tegyük.

A Juno jelenleg csaknem 54 nap alatt kerüli meg a hatalmas bolygót, bár az eredeti tervek szerint már 14 naponta kellene ezt az utat megtennie. A technikai problémák miatt ez egyelőre elmaradt, de így is bőven van alkalmunk a közeli megfigyelésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!