Gyurkity Péter

Túl van az első átrepülésen a Juno

Most először kapcsolták be a szonda összes műszerét, hamarosan jönnek az adatok.

A NASA hivatalos közleményben számolt be arról, hogy a Juno űrszonda sikeresen teljesítette az első átrepülést, ennek során pedig semmilyen problémát nem tapasztaltak. Az adatok letöltése már megindult, hamarosan soha nem látott részletességgel vehetjük szemügyre a Jupitert.

Az éppen öt évvel ezelőtt útjára indult szonda július 4-én érkezett meg a gázóriáshoz, most pedig az első átrepülést is teljesítette. További 35 hasonló manőver vár még az értékes eszközre, ezek során pedig mind a légkört, mind pedig a sarki régiókat is közelebbről szemügyre veszik majd, az itt elkészített felvételeket és a fontosabb méréseket pedig természetesen mi is megismerhetjük. A szakemberek kiemelik, hogy eddig nem látott részletességet biztosítanak majd, hiszen korábban egyetlen szonda sem járt be hasonló pályát. Már az első adatok is biztatóak, ezek kiértékelése azonban néhány napot vesz még igénybe.

A Juno az első átrepülés során 4200 kilométerre közelítette meg a Jupiter felhős légkörét, sebessége ekkor a bolygóhoz képest 208 ezer km/h volt. Most kerültünk a legközelebb az égitesthez, legalábbis ami a küldetés első szakaszát illeti, itt pedig mind a légkört, mind pedig a sarkokat szemügyre vették. Az átrepülések időszaka a tervek szerint 2018 februárjában zárul majd le, az első, a JunoCam által készített képeket azonban már néhány héten belül szemügyre vehetjük majd – a remények szerint pedig a különböző műszerek révén belátható időn belül a légkör alá is bepillanthatunk.

A JPL-nél bizakodóak a szonda további teljesítményét illetően, eddig semmilyen akadályt nem észleltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #4
    De pontosan ennyi, de csak a pályája Jupiter közel pontján, a másik szélső helyzetben a töredéke. Az égi mechanika törvényei már csak ilyenek, ekkora gravitációs térben ekkora sebesség kell a pályán maradáshoz.
  • cylontoaster #3
    Jupistacionárius pályánál mindig ugyanazon pont felett helyezkedne el. Nem azért küldték, hogy ugyanazt nézze sokáig.
  • PeeTeR #2
    SG > Nasa... csak nem ertem, Te mi a faxert nem ott dolgozol
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2016.08.31. 16:42:15
  • 0sm #1
    208ezerrel csapat?
    Nem gyors az kicsit?
    Nem lehetne jupistacionárius pályára állítani?