Gyurkity Péter

A sarki olvadás fele természetes

Erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amely több modell eredményeit veti össze.

Az Északi-sark régiójában megfigyelhető olvadás mértéke az utóbbi években riasztó méreteket öltött, most már azt is tudjuk, hogy ebből a szempontból a tavalyi év az eddigi legrosszabb volt. Egy új tanulmány azonban arra utal, hogy a folyamat akár fele is természetes eredetű lehet, némileg mérsékelve az üvegházhatás jelentőségét.

A Nature Climate Change oldalán közzétett részletes anyagban arról olvashatunk, hogy a UC Santa Barbara professzora szerint bár a megfigyelések rohamos olvadást és rendkívül gyorsan végbemenő kedvezőtlen folyamatot mutatnak, ez nem vág egybe a klimatikus modellekkel, hiszen ezek nem mutatják ki a folyamat gyorsaságát. Ők a maguk részéről a szeptemberi állapotokat (a legalább 15 százalékos tengeri jeget mutató terület méretét) vetették össze a június és augusztus közötti időszakban megfigyelt légköri áramlásokkal, arra igyekezvén rájönni, hogy a trópusi eredetű cirkuláció mennyiben van hatással a szezonális eltérésekre.

Normál körülmények között (tehát az üvegházhatás kizárásával) az észak-atlanti oszcilláció valóban jelentős eltéréseket okoz az éves adatokban. Ennek pozitív változata hűvösebb levegőt tart a régióban, míg a negatív oszcilláció lehetővé teszi ennek elszökését, ami természetesen magasabb hőmérsékletet eredményez a területen. Nyilván akadnak helyi eltérések, ám az Északi-sark helyzete többé-kevésbé ennek megfelelően alakul, és míg a professzor korábbi munkája azt mutatta ki, hogy a trópusi eredetű levegő hatással van az észak-atlanti oszcillációra, most ezt fejlesztik tovább, rámutatva a természetes folyamat további következményeire.

Az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott szén-dioxid teljes kizárása mellett is tapasztalnak bizonyos olvadást, ez pedig sebességében hasonló, mint amit jelenleg látunk. A negatív oszcilláció tehát valóban további légtömegeket hoz a régióba, ekkor azonban rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon ez a folyamat lehet-e ugyanezen emberi tevékenység eredménye. Ez az alkotók szerint nincs így, ez ugyanis rögtön látszódna a számos meglévő, az elmúlt időszakon alapuló klimatikus modell egybevetése és azok átlagolása esetén – ez nem látszik, az egymással ellentétes hatások ugyanis az átlagolás után kiütik egymást, ami természetes eredetre utal.

Ennek alapján kijelentik, hogy a jelenlegi olvadás 30-50 százaléka lehet természetes folyamat eredménye, a fennmaradó rész írható az üvegházhatás számlájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  Na, hallod, ebben a mai világban...
 • fonak #8
  Menekült és hódító között nem olyan könnyű különbséget tenni...
 • ostoros #7
  Pont kapóra fog jönni a német menekülteknek, hogy kiolvad Szibéria. A németség jövője keleten lesz, ahogy Hitler megmondta, csak nem hódítóként, ahogy ő hitte, hanem menekültként...
  :)
 • emberz #6
  Szegény jégsapka kiebrudalódik az Arktiszrul? Vót mán ilyennem? Szavamra, örülni kell neki, hogy legalább nem feszülnek ellene tíz körömmel, kerül amibe kerül alapon...
  Utoljára szerkesztette: emberz, 2017.03.21. 10:19:37
 • wraithLord #5
  Csak nem Trump rendelte a kutatást? :D

  Amúgy "sejtettem", hogy amúgy is melegedési periódusban vagyunk, mert most volt egy jégkorszak. Vagyis jég még mindig van... de hogy annak mind el kéne-e olvadnia, hogy "ne legyen jégkorszak", azt nem hinném, vagy tudom...
 • zizikus #4
  Fáradok, bocs a nyelvezet miatt. :-(
 • zizikus #3
  30-50%? Akkor 70-50% a mi sarunk. :-)

  Engem ez az egész ara emlékeztet, hogy ez olyan, mintha a nagy piros gombra egy madár rászállna de annak súlya nem elegendő annak megnyomására, így rácsapunk, biztos ami biztos. :-)

  A gomb olyan, hogy 'szinte' soha nem tud akkora madár rászállni, ami be tudná nyomni, max, ha a levegőben elhull és éppen ráesik akkor tudná csak elindítani.

  A helyzet lehet olyan, hogy a természetes ingadozások ellenére hosszú-hosszú ideig szinte változatlan formában marad a klíma, azonban elég egy kisebb(?) lökés a lavina beindításához. Az új egyensúlyi állapot meg éppen egy élhetetlen állapotban lesz.
  A változás pedig emberi léptékkel is túl gyors lesz, valamint a mértéke is túl nagy, de természetesen az is lehet hogy téved minden okostojás. Bár mondjuk, ha ők félnek akkor nekünk sem ártana! :-)

  Azért van abban valami, mikor a bombaszakértő pólóján az áll, hogy:
  "Ha engem futni látsz akkor menekülj te is"

  :-)
 • Skylake #2
  Ja, ja kicsit később döglünk meg.
 • matatom #1
  Minmeghalunk... csak 30-50 %-kal késöbb. Hurrá!