Gyurkity Péter

A legforróbb év lett 2016

Beigazolódtak a jóslatok, valóban az eddigi legforróbb éven vagyunk túl.

Tavaly hónapokon keresztül beszámoltunk arról, hogy újabb és újabb rekordok dőltek meg, amelyek nemcsak Észak-Amerikában, hanem globális szinten is erősíteni látszottak a kedvezőtlen folyamatokat. Immár hivatalos, hogy beigazolódtak a jóslatok, 2016 valóban a legforróbb év lett.

Utoljára arról írtunk, hogy az Északi-sark eddigi legrosszabb évén van túl, most pedig ismét az amerikai NOAA tette közzé részletes jelentését, amely immár a teljes bolygóra vonatkozik. A 137 évre visszatekintő adatbázisból is kimagaslik a tavaly év, amelyet az El Nino jelenség tett igazán forróvá, bár a szervezet által közzétett grafikonokon jól látszik, hogy a negatív trend igazán az utolsó 20-30 évben erősödött fel. 2016-ban az átlagos hőmérséklet 0,94 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál, ez pedig jelentős mértékben zsugorította az északi jégtakarót, megtizedelte a korallzátonyokat, illetve némileg elmozdította a mezőgazdasági régiókat.

A szakembereket maga a trend zavarja igazán, hiszen egy-egy kiugróan forró év még nem lenne ok az izgalomra. Fontos szempont, hogy a 17 legmelegebb évből 16 már az utolsó 17 évben fordult elő, a hőmérsékletek pedig tízszer gyorsabban emelkedtek, mint ahogy az a legutolsó jégkorszak után jellemző volt. Az illetékesek mindenesetre óvatosan fogalmaznak, úgy fejezik ki magukat, hogy „jól sejtik”, mitől megy végbe ez a folyamat, ez pedig nem más, mint az üvegházhatást okozó gázok csökkentésének elmaradása. A szokatlan időjárási körülmények ezért egyre gyakrabban fordulnak majd elő, Kanadában bozóttűz, Indiában hatalmas hőség, Dél-Afrikában áradások, az atlanti régióban pedig a hurrikánok szedik majd tovább áldozataikat, továbbra is kérdéses azonban, hogy a nagyhatalmak mennyiben lesznek hajlandók és képesek a folyamat lelassítására (hiszen annak megfordításáról egyelőre szó sem lehet).

Kiemelik továbbá, hogy a klímaváltozás eddig évezredeken keresztül zajlott le, most pedig évtizedek alatt, felgyorsítva megy végbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #9
  Nem duplázná meg, ha növekedne az életszinvonal és áttérnének a következő demográfiai fázisra. De mivel gazdaságilag stagnálnak, és a nyugat állandóan pumpálja oda a fegyvert, így képtelenség, hogy ez a folyamat lezáródjon. A klímaegyezmény is őket sújtja majd, ha életbe lép. Leginkább az ő kibocsájátásuk lesz korlátozva, szal iparosítást, fejlődést évszázadokig el lehet felejteni. A nyugat a környezeti fegyvert az afrikaiak elen használva, gyakorlatilag egy legyőzhetetlen barbár ellenfelet kreál magának, ahelyett, hogy békén hagynánk őket, hogy lenyugodjanak.
 • Nos #8
  na ja, lassan csak a sivatag és a jégsapka nem lesz beszántva
 • torreadorz #7
  De az is segítene ha az afrikai régió nem duplázná meg a létszámát 10 évente...

  pl. nigéria népessége 40 év alatt 40-ről 160 millióról nőt. 50 év múlva leszünk vagy 12 milliárdnak a Földön, szóval ha a klíma semmit sem változna akkor is túlszaporodunk és kiirtjuk magunkat.
 • Nos #6
  Rendet azert nem rak, a Foldnek tok mindegy hany fok van rajta, van-e rajta elet, vagy egyaltalan letezik-e. Igazabol nekunk szamit, meg foleg az unokainknak fog. Es nem jell itt sci-fi szeru vilagegesre gondolni. Egy kicsit szarazabb lesz par fejlodo orszagban a klima, vagy meg par fokot melegszik a levego, es a sziriai menekulthullam csak bemelegitesnek fog tunni. A szubszaharai kiaramlas mar amugy is reszben annak a szamlajara ithato, hogy az elmult par evtizedben tovabb sivatagosodott a regio, ami kinullazta az amugy is gyenge kis mezogazdasagukat, jott persze a politikai instabilitas. Szoval az onnan erkezok mar reszben az elmult evek klimavaltozasa miatt indultak el.
 • barret #5
  Ha mi nem csinálunk semmit,majd a bolygó rendet rak!
  Sannos mire ezt megteszi,nagyon sok állatot és növényt kipusztítunk...
 • Nirz #4
  Jah kit érdekel felőlem elpusztulhat a föld 100 év múlva úgy se leszek már.
 • dregnarr1 #3
  Hőmérséklet ingadozás mértéke egyre nagyobb lesz.
 • Ender Wiggin #2
  A rekordok önmagukban semmit sem jelentenek. Pl. 2014 a harmadik legmelegebb év volt úgy, hogy több hidegrekord dőlt meg, mint meleg.
 • overseer-7 #1
  mire ez kiteljesedik és lakhatatlanná válnak a trópusok az emberi élet számára.. addigra mi már hol leszünk.. a föld alatt.
  addig meg élvezzük az életet amíg lehet