Gyurkity Péter

Csak az északi jégtakaró csökken

Ott viszont kifejezetten drámai változásokat figyelhetünk meg. Az elmúlt hónapokban többször írtunk a globális átlaghőmérsékleti rekordok megdöntéséről, ez ugyanis az idei év folyamán többször megtörtént. Néhány hét alatt ismét több tanulmány és megfigyelés látott napvilágot, ezúttal a jégtakaró alakulása kapcsán.

Az amerikai National Snow and Ice Data Center (NSIDC) szakembereinek részletes anyaga kivesézi mind az Északi-, mind pedig a Déli-sark fontosabb fejleményeit. Az Arktisz esetében drámainak nevezhető a jégtakaró változása, mivel azonban ennek pontos megmérése még a műholdak 1979-es megjelenését követően is problémásnak bizonyult, ők egy némileg eltérő utat választottak: a térképet kisebb részekre osztják, az egyes négyzeteken belül pedig 15 százalékos koncentrációt minősítenek meglévő jégtakarónak, amivel eltüntethető az olvadási időszakban gyakori pontatlanság.

Saját adataik szerint itt szeptemberben több mint 3 millió négyzetkilométerrel voltunk az 1980-as érték alatt, bár ezúttal nem döntöttük meg a 2012-es alsó rekordot. Egy szintén amerikai PhD-hallgató eközben a globális adatok alakulását vázolta fel egy grafikonon, ez azonban mindkét sarkvidéket kombinálja, amely kissé problémás.


Az Arktisz évenkénti változása - a fiatalabb jég sötétkékkel, míg az öt évnél öregebb fehérrel van ábrázolva

A NASA is illusztrálta az Antarktisz jégtakarójának kiterjedését, illetve az itt lezajló folyamatokat és azok eredményét. Ebből megtudhatjuk, hogy a hó 10 ezer évvel ezelőtt megkezdődött felgyülemlése a mai napig is bőven biztosít annyi utánpótlást, hogy ellensúlyozza a jégtakaró csökkenését, ez pedig oda vezet, hogy a keleti részeken, valamint a nyugati rész belső területein a műholdas magasságmérők segítségével vastagodás figyelhető meg, ami viszont a tengerszint 0,23 mm-es éves csökkenését eredményezi, vagyis ez a terület jelenleg mintha ellensúlyozná a kedvezőtlen folyamatot – egy 2013-as tanulmányban viszont 0,27 mm-es növekedést írtak az Antarktisz számlájára, ami azt jelenti, hogy ez máshonnan ered.

Az amerikai ügynökség 2018-ban indítaná útnak az ICESat-2 műholdat, ami még pontosabban mérné meg a jégtakaró változását, ez választ adhat majd egyes kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #1
    Na, tudtam én hogy csak lefolyt ;)