Gyurkity Péter

A cement is hasznos lehet a klímaváltozásban

Eltérő megoldásokkal csökkentenék a szén-dioxid szintjét, ezek meglepő eredményt szülnek.

A légkörben található szén-dioxid koncentrációja esetenként már most riasztó lehet, ez azonban az elkövetkező évtizedekben egyre komolyabb problémát képvisel majd. A jégtakaró olvadásáról az elmúlt hónapokban többször olvashattunk, eközben azonban több eltérő projekt is arra irányul, hogy valahogy megfordítsuk a jelenlegi trendet.

Német szakemberek például 9 különböző növényből és állatból összegyűjtött 17 eltérő enzim segítségével igyekeznek kialakítani a fotoszintézis mesterséges alternatíváját, amely a szén-dioxid nagy mennyiségét tüntetné el a légkörből. A november folyamán közzétett tanulmányukban kiemelik, hogy az eddigi eredmény kifejezetten biztató, és bár a folyamat egyelőre csak laboratóriumi körülmények mellett igazolható, ezt a későbbiekben bizonyos baktériumokban vagy növényekben alkalmaznák, hogy ellensúlyozzák az emberi tevékenység által kiváltott folyamatot.

Egy másik csoport még 2013-ban pumpált be mintegy 1000 tonnányi folyékony szén-dioxidot egy bazaltrétegbe, nagyjából 1 km-rel a felszín alatt. Két évvel később az innen vett minták igazolták, hogy a bazaltban szénformációk keletkeztek, vagyis kifejezetten az emberi beavatkozás révén ide juttatott anyag megkötéséről beszélhetünk, ami arra utal, hogy a légkörből eltérő úton-módon kivont szén-dioxid földalatti tárolása is megoldható lenne. A bazalt óriási mennyiségben megtalálható a Földön, ez már önmagában bizonyos reményekre ad okot.

Legalább ilyen érdekes a cement egyes jellemzőit kiemelő munka, amely szintén november második felében látott napvilágot. Ebből kiderül, hogy bár az előállítás során tekintélyes mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe, a cement alkalmazásával megkapott és később felhasznált különböző anyagok, így például a beton, elnyelik a szén-dioxid egy részét, ezzel negligálva az építkezésekhez társított negatív folyamat egy nem elhanyagolható részét. Ez ugyan önmagában nem ad választ a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakra, mégis hasznos információnak bizonyulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Akva #18
  Hogy a beton mennyi szén-dioxidot nyel el azt nem tudom, de kevéssé valószínű, hogy többet, mint amennyi a gyártás során keletkezik. Szóval nagy marhaság ez szerintem.
 • NEXUS6 #17
  Őööö ki mondta, hogy akkor még lesz civilizáció!? ;)
 • giacomo gesso #16
  "De a napsugárzás intenzívebbé válásának hatására több CO2 nyelődik el a mállás során a szilikátos kőzetekben, ami 50 ppm-nél a C3 ciklusú növények végét jelenti."
  Ez igaz, de mint tudjuk, amíg oxigén van a légkörben, addig gyerekjáték CO2-ot előállítani, ez a veszély tehát nem valós.
 • giacomo gesso #15
  Nem. Pont az a cement lényege, hogy Al- Mg- Ca-szilikátok képződnek, a lassú mállási folyamat során karbonátosodhatnak, ekkor tényleg CO2ot nyelnek el és többek közt kalcit (és magnezit) keletkezik.
  A kötéskor azonban nem.
 • cylontoaster #14
  A CO2 szint csökkenéséhez mintha köze lenne a vulkanikus tevékenységek csökkenésének is.. Így ha ez a jövőben nem csökken tovább, akkor nem fog a CO2 szint sem.
  Van kézzelfogható bizonyíték arra, hogy ezt a mértékű csökkenést valóban a kőzetek általad írt CO2 elnyelése okozta? Vagy csak tudjuk hogy kötnek meg CO2-t, és tudjuk hogy sokat csökkent, és a kettőt egy képzeletbeli híddal összekötjük?

  Ha a sivatagban 0 növény van, akkor a +1 az nem 100%-s növekedés :)

  "már most vagy 14%-kal növeltük a CO2-n keresztül a szárazföldi növényzet mennyiségét 1980 óta!"
  Forrás, vagy legalább mértékegység? Darabra, térfogatra, tonnára? Ha kivágok egy fát és alá füvet vetek akkor több nagyságrenddel emeltem a terület növényzetének mennyiségét?
 • NEXUS6 #13
  Azért 30% körüli CO2 szintről azért elég jól lejött a mai pár tízezer ppm-es értékre, még mielőtt az O2 elkezdett volna dúsulni, aztán továbbcsökkent a mostani pár 100-as szintre. :)

  Szal az ember akár az élet meghosszabbítójának is tűnhet, már most vagy 14%-kal növeltük a CO2-n keresztül a szárazföldi növényzet mennyiségét 1980 óta! Ráadásul a szárazabb vidékeken (Ny-Ausztrália) ez akár 40% is lehet, bár a sivatagba 1 db kóró az ugye pont 100% növekedés :)
 • ostoros #12
  Ja, már értem, a dolomit képződés. Ezzel csak az a baj, hogy a dolomit enyhén savas vízben igen könnyen oldódik, vagyis lemosódik az óceánokba, ahol előbb utóbb megint felszabadul. Persze ettől még jelentős készletek halmozódtak fel belőle az igaz.
  Tehát arra kiváló lehet, hogy az ember benne tárolja a CO2-t mondjuk pár tízezer évre. De földtörténeti időtartamon számolva nem nagyon marad ott, hacsaknem elszállítják valami sivatagos helyre egy kontinens közepére, ahol megmaradhat érintetlenül nagyon hosszú ideig.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.12.08. 14:24:15
 • NEXUS6 #11
  Pár éve még én se tudtam, de ettől még létezik, meg egy csomó más is, amiről, még most sem tudok. Én ezért szeretek idejárni, mert néha tájékozott emberektől tudok tanulni. :)

  Ajánlott irodalom
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.12.08. 09:44:11
 • VolJin #10
  Tisztába vagyok azzal, hogy a cement nem oltott mész, de az összes CaO átalakul benne mészkővé, és ezt nem befolyásolja az, hogy agyag is van benne.
 • ostoros #9
  Én erről a kémiai folyamatról nem tudok.