Gyurkity Péter

A klímaváltozás tartja szmogban a kínai városokat

Erre utal egy új tanulmány, amely szerint a változó időjárási trendek súlyosbítják a helyzetet.

A Science Advances magazin oldalán bukkant fel a napokban egy új tanulmány, amely portálunkon is a klímaváltozás témájával foglalkozó anyagok sorát bővíti. Az alkotók most először igyekeztek felmérni az összefüggéseket a jégtakaró változása, valamint a helyi időjárási viszonyok között, ennek alapján pedig érdekes következtetéseket vontak le.

A fősodratú (mainstream) médiában is visszatérő témának számít a kínai városok levegőminősége, hiszen itt időről-időre mindenki láthat igencsak lesújtó, már-már ijesztő képeket a szmog méreteiről. A kutatók a most közzétett anyagban azt vizsgálták meg, hogy milyen összefüggés van a klímaváltozás (pontosabban a sarki régió jégtakarója) és a helyi időjárási trendek között, itt pedig szerintük egyértelmű a helyzet, hiszen a jég visszahúzódásával, valamint a szibériai hó megugrásával egy időben a kelet-ázsiai téli monszun még keletebbre helyeződik át, ezzel pedig gyengül a Kína keleti részein (így Peking környékén is) a szél hatása, vagyis a városokat ez nem tisztítja meg az ott megrekedt szmogtól – egy másik tanulmány szerint egyébként szigorúbb előírásokkal akár évente 3 millió életet lehetne megmenteni.

Mivel megbízható, hosszú időre visszatekintő mérések nem állnak rendelkezésre, a csapat tagjai másodlagos becslésekre támaszkodtak, amelyek a látásviszonyoktól kezdve a műholdas adatokig terjedtek. Különösen érdekes volt számukra a 2013-as tél, amikor a részecskeszennyeződés jelentős mértékű volt, hiszen ezen apró részecskék a rövid távú hatások (irritáció a szemen, az szájon, az orrban, stb.) mellett komolyabb következményekkel (asztma és szívbetegség) járhatnak. A visszahúzódó jég és a megszaporodó szibériai hóesések mintha valóban ilyen következménnyel jártak volna, ez pedig a most véget érő tél alatt is megfigyelhető volt. Előrejelzésük szerint a klímaváltozás előrehaladásával ez a folyamat is erősödni fog, ami nem sok jót ígér.

A tanulmányt véleményező külsős szakértők egy része dicséri az alkotókat, amiért a bonyolult összefüggéseket is igyekeznek felmérni. Mások már némileg kritikus hangot ütnek meg, szerintük ugyanis bár a légköri mozgások valóban jelentős hatással lehetnek, a közvetlen kapcsolat felvázolása erősen spekulatív – ez a tél folyamán kevésbé lehet jelentős, hiszen a jég kiterjedése éppen ekkor a legnagyobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #9
    "Ugyanis azt a furcsa gondolatot ülteti el az emberben, hogy a szmog nem lenne ilyen dúrva, ha nem lenne GW, vagy is nem a szmog kibocsájtást kell megfékezni, hanem a GW-t."

    Ilyet nem ír. Ez csak te látod bele.

    "A main stream média GW "pártisága" felveti a kérdést, hogy azoknak az embereknek, akiknek a kezében ez az információs közeg van, "

    "Pártiság" alatt azt érted, hogy elfogadják a tudományos kutatások eredményét, vagy azt, hogy erről írnak?

    "vajon mi az érdekük, hogy tudják ezzel azt szolgálni?"

    Összeesküvés elmélet...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.21. 13:18:51
  • NEXUS6 #8
    Így van. Nem a kutatásokat vitattam, hanem ahogy írod, a cikk hangvételét látásmódját.

    Ugyanis azt a furcsa gondolatot ülteti el az emberben, hogy a szmog nem lenne ilyen dúrva, ha nem lenne GW, vagy is nem a szmog kibocsájtást kell megfékezni, hanem a GW-t. Azt az apróságot homályosítja, hogy a szmog és a GW ugyan annak a jelenségnek a levegő/környezet-szennyezésnek a két arca. Nekem mint egyszeri kibocsájtónak nincs lehetőségem a kettőt elkülöníteni.

    A main stream média GW "pártisága" felveti a kérdést, hogy azoknak az embereknek, akiknek a kezében ez az információs közeg van, vajon mi az érdekük, hogy tudják ezzel azt szolgálni?
  • Irasidus #7
    Aha. A cím miatt, tehát neked az újságírással van igazából gondod!? Ok. A címek többsége ma már szenzációhajhász, és sok esetben a cikk tartalmához sincs sok köze, de néha még a valósághoz sem. Ez általános jelenség, és nem specifikus csak a klímaváltozáskor van így. Viszont ebből próbálod levezetni sokszor azt, hogy itt egy globális összeesküvés működik, és nem is úgy van, ahogy kutatások igazolják. Sőt, ugyanúgy újságírók szenzációhajhász, áltudományos munkáival próbálod igazolni sokszor az állításaidat. Ez szerintem ugyanúgy probléma, mint az, hogy cikkek jó része tudománytalan, vagy rosszul van megfogalmazva.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.21. 07:23:29
  • NEXUS6 #6
    Először is mondjuk a cím miatt?
  • Irasidus #5
    Ez a cikk mitől GW?
  • NEXUS6 #4
    Én a GW cikkeknél az arányokat nem értem. Szinte mellékesen meg van említve, hogy ja és mellesleg évene 3 milkó kínai is meghal. Csak kérdem, hogy úgy nagyjból ennél mi lehet szörnyűbb, miért is kell ezt űberelni? A levegőszennyezés önmagában szörnyű, nem kell a GW-hez kötni.

    Ha ezt nyomnák a zöldek, akkor az emberek lehet előbb kimennek az utcára tüntetni, mert a GW-vel kapcsolatos kép, hogy magányos jegesmaci ül egy széttöredezett jégtáblán kevésbé érinti meg az embereket, mint nagyi tüdőrákja.

    Persze ha a GW policy lényege valszeg nem az, hogy most állítsuk meg a kibocsájtást a fejlett országokban, hanem hogy ne engedjük a jövőben, hogy ilyen mértékű legyen a most még elmaradottakban (Afrika, India) akkor érthető. De ez csak CT. ;)
  • ugh #3
    "A klímaváltozás tartja szmogban a kínai városokat"
    Akkor megnyugodtam. Mert ezek szerint nem a gyarak ellenorizetlen karos anyag kibocsatasa, az autok altal felvert por, a kipufogo gaz, es a kornyezetvedelmi eloirasok telibeszarasa az ok.
    Huhh.

    A klima valtozas tehet arrol is, hogy nem nyertem a lotton nem pedig az, hogy nem is lottozok.
    Vilagos.
    Hulyefolden...
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.03.19. 14:37:08
  • barret #2
    Mi evvel a gond? Ez pontosan a tervezet szerint megy. Ők sem hülyék,ez a jövő :)
  • Skylake #1
    Nem baj, majd trumpli odab*sz nekik (is), a fosszilis bepörgetésével.