Gyurkity Péter

Bemutatta űrruháját a Boeing

Ezeket a cég saját küldetésein használják majd, bár a NASA megoldásáról sem mondanak le.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy közeleg a magáncégek által lebonyolított, emberi részvétellel kiegészített küldetések ideje, erre ugyanis mind a SpaceX, mind pedig a Boeing készül. Az űrkapszulák ugyan csak jövőre készülnek majd el, addig azonban gyorsan bemutatják az új űrruhákat, amelyek több tekintetben változást hoznak magukkal.

A SpaceX még nem kerített sort erre, a Boeing azonban a napokban lerántotta a leplet saját fejlesztéséről, amely igencsak szembetűnő újításokkal jelentkezik. Korábban a NASA jóvoltából is láthattunk itt már prototípusokat, a magáncég megoldása azonban jóval egyszerűbbnek és kisebbnek tűnik, kék színe alapvető módon eltér az eddig alkalmazott narancssárgától (amely egyébként a tengeri mentések megkönnyítését szolgálta), bár azt gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy a Nemzetközi Űrállomáson, a hosszabb űrséták esetében továbbra is megmaradnak a NASA által alkalmazott Advanced Crew Escape Suit (ACES) mellett.


A Boeing kapszulájában mindenesetre ezen űrruhákat alkalmazzák majd, amelyek egyben probléma esetén is mentőövet jelentenek az űrhajósok számára, hiszen biztosítják a megfelelő nyomást és az oxigént, amennyiben a kabinban valamilyen akadály lép fel. Komoly előny, hogy a fejlesztés alig 10 kg-ot nyom, szemben a NASA megoldásával, amely 15 kg körüli súlyával érzékelhető megterhelést jelent (nyilván nem a súlytalanságban). Speciális rétegek teszik lehetővé a párolgást, ezzel a kényelmet is megnövelve, míg a végtagoknál húzózárak segítik a könnyebb mozgást. A kesztyűk az érintőképernyők kezelését is támogatják, míg a cipőket a Reebok tervezte, ezek pedig inkább hasonlítanak futócipőkre, mintsem a NASA által alkalmazott méretesebb példányokra.

Kíváncsian várjuk a SpaceX fejlesztését, ez várhatóan szintén több területen kínál majd előrelépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #20
  Ja, persze, a holdkompok sem le-fel szálltak, hanem leestek meg felestek. Félnótás.
 • molnibalage83 #19
  Ekkora faszságot... A repüléshez nem ártana légkör. A Marson embert nem tudsz reptetni, a Földön meg felesleges.
 • molnibalage83 #18
  Ez még az űrhajós keresés előtt volt. Mikor szállt le utoljára emberes hajó vízre...?
 • kvp #17
  "Na, jó, igazából nem Yves Rossi merev szárnyas alkalmatosságára gondoltam, hanem ilyesmire (amelyet az ember fel- és lecsatol a tulajdonképpeni űrruhára/-ról. Tudom, közben egy kicsit elkalandoztam a témától"

  Ilyen mar van, de az nem urruha, hanem csak a hatukra szijjazzak fel:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Astronaut_propulsion_unit

  A konnyu ruha elonye, hogy konnyebb, ezert kevesebb folosleges tomeget cipel az urhajos, konnyebben tud a foldon be es kiszallni az urhajoba, raadasul ha megszuntetik a tulnyomast es kinyitja a sisakot, akkor egy sima kapucnis kezeslabas futocipovel, ami sokkal kenyelmesebb ha hosszutavon kell hordani.
 • xyl #16
  A nagyobb tehetetlenség hatása kettős: Nehezebb elindítani valamit, utána meg, ha egyszer elindult nehezebb leállítani. Hogy valójában mi a jobb? Hát... Igazából nem tudom, csak ötletelek. Mindenesetre normál körülmények (értsd: földi gravitáció) esetén minden egyes mozdulatot a tömegvonzás által kifejtett nagy erők ellenében teszünk. Járás, lassú mozdulatok esetén a tehetetlenség hatása gyakorlatilag elhanyagolható. Utána lehetne esetleg számolni, hogy mi a helyzet a harcművészetekkel, talán ott már számít.
 • wraithLord #15
  De a tehetetlenség pont akkor jelentkezik, amikor megmozdulsz, és a ruha tömege húz tovább, pedig már nem akarnál helyet, helyzetet változtatni. Igaz, külső behatások meg kevésbé mozdítanak el, de amíg a mélytengerben a víz megtolhat, addig az űrben, a Holdon, a Marson nincs semmi, ami különösebben meglökhetne. Legalábbis szerintem, de nem értek hozzá.
 • xyl #14
  Súlytalanságban, vagy alacsony gravitációnál szerintem pont a súly hiánya a probléma, amit a tehetetlenség nem ellensúlyoz. Szóval, lehet, hogy még plusz tömegeket kellene az űrhajósoknak magukra aggatni, hogy ne pörögjenek olyan könnyedén. Ez persze nem javaslat, csak egy rossz kósza ötlet. De pl. a mélytengeri búvárok is hordanak ólomcipőt. Az is igaz, hogy ha ezeket a ruhákat felszálláskor, meg leszálláskor akarják használni, amikor is minden plusz súly többszörösen számít.
 • wraithLord #12
  Azért gondolom a tömege számít, mert kisebb a tehetetlensége. Könnyebb űrruhában mozogni is könnyebb. Már csak azért is, mert a könnyebb ruha felépítése is "könnyebb".
 • ostoros #11
  "Komoly előny, hogy a fejlesztés alig 10 kg-ot nyom, szemben a NASA megoldásával, amely 15 kg körüli súlyával érzékelhető megterhelést jelent (nyilván nem a súlytalanságban)."
  Sőt, nem csak ott, hanem a Marson sem annyira, ugye.
 • Kara kán #10
  Na, jó, igazából nem Yves Rossi merev szárnyas alkalmatosságára gondoltam, hanem ilyesmire (amelyet az ember fel- és lecsatol a tulajdonképpeni űrruhára/-ról. Tudom, közben egy kicsit elkalandoztam a témától ☺):

  Szóval, lehet variálni, a lényeg az, hogy úgy tudjak (igen, én) szökdelni a Marson, mint egy szöcske.
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.31. 19:10:11