Balázs Richárd

Bemutatta új űrruha prototípusát a NASA

Kezd összeállni a NASA újgenerációs űrruhája, a futurisztikus Z-2, melynek prototípusát szerdán mutatták be.

A Tron-szerű dizájnhoz a közvélemény szavazatai alapján választották ki a külső burkoló réteget, ami "Technology" névre hallgat és összesen 147.354 szavazatot, az összes szavazat 63 százalékát kapta meg. A másik két lehetőség, a "Biomimicry" és a "Trends of Society" 53.057, illetve 33.020 szavazattal zárt. Az űrruha gyártója, az ILC Dover és a Philadelphia Egyetem által tervezett borítóréteg ezáltal a Z-2 részévé vált, ami teljes egészében novemberre készül el, amikor is megkezdődhet a tesztelése, nyilatkoztak a NASA vezetői.

A Johnson Űrközpont vákuum-kamrájában lezajló átfogó tesztelés még nem fogja az űrrepülésekre is felkészíteni a Z-2 űrruhát. A Z-sorozat még mindig prototípus fázisban van, tervezői folyamatosan kutatják azoknak a technológiáknak a fejlesztéseit, melyek egy nap lehetővé teszik az űrhajósoknak a Mars felszínén történő könnyebb mozgást. Gyakorlatilag a Z-2-ből tanultak a Z-3 űrruhában fognak visszaköszönni.

A Z-2 is magába foglalja a Time magazin által 2012 egyik legjobb találmányának nevezett Z-1 űrruha több kulcsfontosságú újítását. A Z-2 keményebb felsőrésze tartósabbá teszi az öltözetet, amit az űr vákuumához tervezett anyagokból készítettek.

Az új külső borítás, melyet elektrolumineszcenciával láttak el, és határozott vonalvezetésű, futurisztikus kinézete nem csupán az esztétikát szolgálja. "A nem repülési öltözet borító rétege fontos szerepet tölt be a földi tesztelésben. A borítás megvédi az alsóbb rétegeket és a műszaki megoldásokat a tesztelés során tapasztalható kopástól és erőhatásoktól" - írja a NASA sajtóközleményében, hozzátéve, hogy a borítást az űrsétákhoz használt űrruhákkal szerzett tapasztalatok alapján választották ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #32
  Kösz az infót. :-)
 • kamov #31
  Az ominózus Toz TP-82 1986 és 2007 között volt része a Szojuzok túlélőfelszerelésének. Előtte és utána (bízva a nagyragadozók humorérzékében) közönséges Makarov pisztolyokat használtak és használnak.

  Gépágyú a Szaljut-3 űrállomáson volt, nem a Miren.
 • Vol Jin #30
  Csak mivel úgy állnak be a képen, mint a Charlie Angyalai 2200-ban mindenki lőfegyvernek nézi. :-)
 • teddybear #29
  Szvsz én is annak nézem. Mármint akkus csavarbehajtónak.
 • teddybear #28
  Te mivel mennél vadászni az erdőbe, Tokarev pisztollyal, vagy gyöngygolyóval és söréttel töltött puskával? Melyikkel tudsz nagyobb eséllyel elhessegetni egy éhes farkasfalkát?
 • Vol Jin #27
  Egyébként az is lehet, hogy ezek akkus csavarhúzók, meg forrasztópákák, nem is lőfegyverek. :-)
 • Molnibalage #26
  Miért nem?
 • teddybear #25
  A Szojuz űrhajókban mind a mai napig szabványtartozék a sörétes puska. Azért, mert a kézifegyverek nem használhatóak egy esetleges szibériai kényszerleszállás utáni időszakban.
 • Vol Jin #24
  Én nem maroklőfegyverekről hallottam, ami egy szibériai landolás esetén indokolt, hanem komplett 20 mm-es gépágyút applikáltak a MIR-re, amivel kilövöldözhettek az állomásról.
 • figyu #23
  Elsőre érthetetlennek tűnik, de az oroszok tényleg vittek fel lőfegyvert.

  Oka: visszatérési helyük Szibéria, és az érdeklődő rozsomákok távoltartására kell :)