20
 • Kara kán
  #20
  Ja, persze, a holdkompok sem le-fel szálltak, hanem leestek meg felestek. Félnótás.
 • molnibalage83
  #19
  Ekkora faszságot... A repüléshez nem ártana légkör. A Marson embert nem tudsz reptetni, a Földön meg felesleges.
 • molnibalage83
  #18
  Ez még az űrhajós keresés előtt volt. Mikor szállt le utoljára emberes hajó vízre...?
 • kvp
  #17
  "Na, jó, igazából nem Yves Rossi merev szárnyas alkalmatosságára gondoltam, hanem ilyesmire (amelyet az ember fel- és lecsatol a tulajdonképpeni űrruhára/-ról. Tudom, közben egy kicsit elkalandoztam a témától"

  Ilyen mar van, de az nem urruha, hanem csak a hatukra szijjazzak fel:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Astronaut_propulsion_unit

  A konnyu ruha elonye, hogy konnyebb, ezert kevesebb folosleges tomeget cipel az urhajos, konnyebben tud a foldon be es kiszallni az urhajoba, raadasul ha megszuntetik a tulnyomast es kinyitja a sisakot, akkor egy sima kapucnis kezeslabas futocipovel, ami sokkal kenyelmesebb ha hosszutavon kell hordani.
 • xyl
  #16
  A nagyobb tehetetlenség hatása kettős: Nehezebb elindítani valamit, utána meg, ha egyszer elindult nehezebb leállítani. Hogy valójában mi a jobb? Hát... Igazából nem tudom, csak ötletelek. Mindenesetre normál körülmények (értsd: földi gravitáció) esetén minden egyes mozdulatot a tömegvonzás által kifejtett nagy erők ellenében teszünk. Járás, lassú mozdulatok esetén a tehetetlenség hatása gyakorlatilag elhanyagolható. Utána lehetne esetleg számolni, hogy mi a helyzet a harcművészetekkel, talán ott már számít.
 • wraithLord
  #15
  De a tehetetlenség pont akkor jelentkezik, amikor megmozdulsz, és a ruha tömege húz tovább, pedig már nem akarnál helyet, helyzetet változtatni. Igaz, külső behatások meg kevésbé mozdítanak el, de amíg a mélytengerben a víz megtolhat, addig az űrben, a Holdon, a Marson nincs semmi, ami különösebben meglökhetne. Legalábbis szerintem, de nem értek hozzá.
 • xyl
  #14
  Súlytalanságban, vagy alacsony gravitációnál szerintem pont a súly hiánya a probléma, amit a tehetetlenség nem ellensúlyoz. Szóval, lehet, hogy még plusz tömegeket kellene az űrhajósoknak magukra aggatni, hogy ne pörögjenek olyan könnyedén. Ez persze nem javaslat, csak egy rossz kósza ötlet. De pl. a mélytengeri búvárok is hordanak ólomcipőt. Az is igaz, hogy ha ezeket a ruhákat felszálláskor, meg leszálláskor akarják használni, amikor is minden plusz súly többszörösen számít.
 • wraithLord
  #12
  Azért gondolom a tömege számít, mert kisebb a tehetetlensége. Könnyebb űrruhában mozogni is könnyebb. Már csak azért is, mert a könnyebb ruha felépítése is "könnyebb".
 • ostoros
  #11
  "Komoly előny, hogy a fejlesztés alig 10 kg-ot nyom, szemben a NASA megoldásával, amely 15 kg körüli súlyával érzékelhető megterhelést jelent (nyilván nem a súlytalanságban)."
  Sőt, nem csak ott, hanem a Marson sem annyira, ugye.
 • Kara kán
  #10
  Na, jó, igazából nem Yves Rossi merev szárnyas alkalmatosságára gondoltam, hanem ilyesmire (amelyet az ember fel- és lecsatol a tulajdonképpeni űrruhára/-ról. Tudom, közben egy kicsit elkalandoztam a témától ☺):

  Szóval, lehet variálni, a lényeg az, hogy úgy tudjak (igen, én) szökdelni a Marson, mint egy szöcske.
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.31. 19:10:11
 • Kara kán
  #9
  Ezek eleve téves koncepciók.
  Olyan űrruhákat kell fejleszteni, amelyekkel akár repülni is tudsz, szükség esetén. Olyasmire gondolok, mint amit az a svájci MAGASugró használ, csak továbbcsicsázva (lásd: Jetman).
  Ja, és más ruha kell a fel-leszálláskor, olyan, amely valamelyes véd a nagy gyorsulásoktól, más – szabadidőruha kell – amikor simán lavírozik az űrhajó, és más kell a leszállás utáni bandukolásokhoz. Szerintem.
  (Nem érdekel olyan érv, hogy a NASA jobban tudja.)

  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.31. 18:58:39
 • NEXUS6
  #8
  Biztos úgy van, jobban értenek hozzá, de nem a Boeing volt a végén a fővállalkozója a NASA shuttle prgramjának, ami 14 embert vitt a sírba összesen. ;)
 • xyl
  #7
  Persze, hogy a Boeing-nél jobban értenek hozzá, na! Az a dolguk, hogy jobban értsenek.
  Viszont: Emberemlékezet van már elsüllyedt kapszuláról.
  A mentőmellény, és főleg a felfújható gumicsónak láthatósága elég kellene legyen, ha meg nincs idejük felvenni, meg a csónakba beevickélni, akkor amúgy sincs sok esélyük. Ha meg a kapszula felrobban, akkor a benne ülőknek megint csak annyi, kit érdekel ezek után, hogy megtalálják őket...
 • kvp
  #6
  Ez nem EVA ruha, that joreszt csak a szekukbe szijazva fogjak hasznalni az urhajosok. Mivel a kapszulaban nincs katapultules, ezert vagy a kapszulaval egyutt lesz meg az urhajos vagy sehogy. Ha megis el kell hagyniuk, akkor a vizi leszallashoz hasznalt mentomelleny sarga szine valoszinuleg eleg lesz a megtalalasukhoz.

  Vicces, de a lent belinkelt mercury-s ruha is zipzaros volt, ugyanis belul van egy simitozaras reteg is. Tehat a zipzar mechanikailag osszefogja a ket szovetet, majd alatta az alatetnel osszenyomjak a legmentesen zaro ket muanyagcsikot, amit az enyhe belso tulnyomas tart zarva. Egyebkent ez a tulnyomas tartja a ruhat felfujva es keringteti a levegot is. A regi rendszernel (meg az ursiklon is) egy kulon dobozban volt hozza a ventillator es a tartalek oxigen, ha leesne a nyomas. Ezt cipeltek a regi fotokon az urhajosok borondkent. Az uj rendszernel elvileg a szekbe lesz integralva a keringtetes, mint a modernebb vadaszrepulokon. A sisak egyebkent puha parnazott sapka, mint a tankosoknal.

  ps: A cipo normalis, minden urhajos futocipot hasznal az urallomason is, es az elso urhajosok sima fuzos katonai bakancsot viseltek, ugyanis az alatta hordott kezeslabas adta a legmentes zarast. A cipoben csak az a fontos, hogy vakuumban ne robbanjon fel a gumitalpa mindenfele gaz zarvanyok miatt.
 • molnibalage83
  #5
  Jó reggelt, nem az űrhajtóst keresik, hanem a hajót, amin visszatér. Emberemlékezet óta nem volt olyan helyzet, hogy komolyan keresni kellett volna a hajót, utoljára valamikor a '70-es években volt ilyen a szovjeteknél.

  A sisak részt is hülyeségnek tűnik a képek alaján, hátul is látok merevebb részt.

  Szerintem a Boeing jobban ért hozzá, mint te...
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.01.31. 10:21:05
 • xyl
  #4
  Azért van néhány kérdésem...
  Ugye, ebben a ruhában nem kell majd az űrhajósokat megtalálni? Mert igazából csak hómezőn és sivatagban lenne ez a szín előnyös. Sem vízben, sem erdőben, sem mezőn nem igazán jó.
  Ha a fejét beveri valahová, akkor már ugyis mindegy? Mert úgy tűnik, hogy nincs igazán sisakja.
  Hogy lehet megoldani, hogy a zippzárak ne szivárogjanak túlzottan?
 • Kara kán
  #3
  Bő inget csinál a Boeing és szűk gatyát.
 • kvp
  #2
  Ha valaki latott mar szokol urruhat, akkor tudja hogy ez kb. ugyanaz, csak tobb bennea kek szin. De ilyet hordtak anno a gemini urhajosok is. Vicces, de a Sokol-KV2 az ugyancsak pont 10 kilo.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sokol_space_suit
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gemini_space_suit

  Design es filmes hatas szempontjabol nekem szemely szerint a regi mercuy-s valtozat tetszik:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Navy_Mark_IV
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Project_Mercury_Astronauts_-_GPN-2000-000651.jpg
 • NEXUS6
  #1
  Kb mint egy zs-kat sci-fi nem túl jólsikerült jelmeze. :)