Gyurkity Péter

Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája

Mindkét cég első, űrhajósokkal végrehajtott repülése késedelmet szenved.

A NASA rövid közleményt adott ki az űrsiklók végleges leváltását megcélzó Commercial Crew Program új dátumairól, amelynek révén betekintést nyerhetünk a tervek alakulásába. Eszerint sem a Boeing, sem pedig a SpaceX nem áll majd készen a 2017-es rajtra.

Már évek óta zajlik a magáncégekre támaszkodó projekt részleteinek finomítása, a sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy az általuk kifejlesztett kapszulák és egyéb rendszerek kellő biztonsággal juttathassák el az űrhajósokat a kijelölt célhoz. A SpaceX esetében korábban már olvashattunk a Dragon kapszula második verziójának bizonyos tesztjeiről, a céget sújtó balesetek azonban komoly visszaesést eredményeztek, mivel itt egyrészt ki kellett deríteni a robbanások pontos okát, ezzel egy időben pedig megfelelő választ kell adniuk a NASA International Space Station Advisory Committee által feltett kérdésekre és kívánalmakra – ez utóbbi testület ugyanis kifogásolja, hogy az űrhajósok beszállását követően töltenék fel üzemanyaggal a rakétát, ezért az eljárás újragondolását kérik a cégtől.

Ami a Boeing eddigi munkálatait illeti, itt szintén technikai jellegű problémákra derült fény, aminek következtében már hónapokkal ezelőtt kénytelenek voltak jelezni, hogy csak 2018-ban állítanák orbitális pályára az első űrhajósokat. A SpaceX-nek még van esélye megelőzni a riválist, hiszen a most közzétett dátumok szerint Elon Musk cége jövő novemberben bonyolíthatja le az első demonstrációs küldetést, ezt pedig 2018 májusában követné (immár űrhajósokkal) a második változat, miközben a Boeing csak egy hónapra rá hajtaná végre az első tesztet, amelyet augusztusban követne az űrhajósok fellövése. A néhány hónapos eltérés nem jelent óriási előnyt, a hírnév szempontjából ez azonban mégis jelentős lehet.

A NASA számára nyilván az űrsiklók kiváltása, valamint az orosz segítség szükségtelenné válása jelentené a legnagyobb előnyt, annál is inkább, mert ez már évek óta húzódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    Nyilvánvaló, hogy csak évek múlva lesz űrhajójuk, a SP legutóbbi részében benne volt, hogy felrobbantották az egész céget a Trolltár miatt.
    :D
  • gaszton421 #5
    A legutolsó jelentések szerint a szeptemberi robbanás pont a töltés közben és a töltés módozata miatt következett be, szóval azért nem mindegy.
  • gaszton421 #4
    A Spacex részéről az üzemanyaggal való utolsó pillanatokban való töltés szükségszerü ha ragaszkodnak az elsö fokozat újra hasznosíthatóságához. másokkal ellentétben jóval hidegebbre hűtött üzemanyagot használnak hogy több férjen a tartályokba, ezért fontos hogy ne soáig álljon a rakéta a Florida-i melegben az indítóállásban mert ezalatt az űzemanyag felmelegszik és kitágul, a túlnyomást biztosító szelepeken keresztül le kell engedni. a töltést egyébként nagyon gyorsan lezargatják, kevesebb mint félóra alatt mindkét fokozatot feltöltik. Viszont az utolsó tesztelés közbeni robbanás ugy néz ki pont a töltéssorrend miatt volt és ezért ott is lesznek változások.
  • DancZer #3
    Én is ezt gondolom. Nem értem miért gondolja fordítva a nasa.
  • fszrtkvltzttni #2
    Mert nem töltés közben szoktak felrobbanni a rakéták. A rakéták viszont feltankolt állapotban a legveszélyesebbek, tehát ezt az időt kell minimalizálni. A kapszulának van saját hajtóműve, így egy katasztrófa esetén el tudnak menekülni. Ha beszállás közben történik probléma, akkor viszont esélyük sincs.
    Amit csinálnak az abszolút logikus, legalábbis elvileg, gyakorlatilag meg majd kiderül.
  • bunny #1
    Mondjuk az tényleg meleg pite ,hogy az űrhajósok segge alatt töltik fel üzemanyaggal a járgányt. Nem is értem ezt hogy gondolják ...