Hunter

Sivatagi teszt alá vetik a Marsra szánt űrruhákat

Egy Marsra szállásra tervezett űrruhának kecsesnek kell lennie, amit elektromossággal fognak viselője testére alakítani, nyilatkozták a prototípus tesztelésére készülő tudósok az ausztrál sivatagban.


Bal kézen a hagyományos,
jobbon az új kesztyű
James Waldie a melbourne-i RMIT Egyetem részéről augusztusban fogja tesztelni a MarsSkin névre keresztelt űröltözet prototípusát, ami a Mars Society Australia projekt, valamint egy nemzetközi expedíció része lesz - utóbbi a marsszerű körülmények közötti élet és munka jobb megismerését célozza. Waldie szerint a Marson használandó űrruháknak feszesnek és rugalmasnak kell lenniük.

"Sokkal testre szabottabbak lesznek, mint az amerikaiak által a Holdon használt vaskos 'nagy gáz-zsákok'" - mondta Waldie. A MarsSkin prototípusát a közép-ausztráliai Arkaroola sivatagban geológiai, biológiai és műszaki kutatásokat végező tudósok fogják kipróbálni. "Ugyanúgy korlátozza fizikailag az embereket az Arkaroolán, mint a Marson" - mondta Waldie, aki a Wollongong Intelligens Polimer Kutatási Intézetnél is dolgozik egy másik űrruha típus kifejlesztésén.

Ezek a mechanikai ellennyomású (ME) ruhák közelebb állnak azokhoz, melyekre a Marson szükség lesz, mivel elektromosságot használnak az űrhajós testére kifejtett nyomás eléréséhez, ami nélkülözhetetlen a Marson, mivel a vörös bolygó a földinél jóval alacsonyabb légköri nyomással rendelkezik. A ruha által biztosított nyomástöbblet nélkül az űrhajósok elájulnának. "Nem robbannának fel, vagy fagynának meg" - magyarázta Waldie. "Körülbelül 13 másodpercen belül elájulnának, amint az oxigén kiszűrődik a testből."


Valahogy igy fog kinézni
Az ME ruhák a két bolygó közötti nyomáskülönbség miatt közvetlenül a földi környezetben nem tesztelhetők. Az ME ruhák elektromos polimer szálakkal rendelkeznek, melyek körülfonják a szűk, rugalmas anyagot. A szálakban folyó elektromosság meglazítja azokat, így könnyedén bele lehet bújni az öltözékbe. "Az űrruha úgy néz ki, mint egy jókora pizsama" - nyilatkozott Waldie az ABC Science Online-nak. "Ha elektromosság alá helyezzük, meglazul és könnyedén felvehetővé válik. Az elektromosság megszüntetésével összehúzódik viselőjén arra a nyomásra, amire a Mars felszínén szükség van."

Brad Duffy, a Skins CGT vezetője szerint a MarsSkin egy a hőt és a nedvességet a testtől elvezető belső lycra mikroszálas rétegből és egy erős külső rétegből fog állni, ami megvédi viselőjét a portól és a hőtől. Az űrruhákat érzékelőkkel is ellátják, melyek viselője folyadékveszteségét, testhőjét és szívritmusát kísérik figyelemmel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kryon #16
  "Azért nem olyan bonyolult létrehozni egy szobát,amiben tudják szabályozni a nyomást...".......Ilyenje van a NASA-nak,hangárnyi méretűek is,de egyenlőre csak azt akarják kipróbálni,hordhatók-e egyáltal ezek az űrruhák..:-)
 • TeszteloPontHu #15
  "Az ME ruhák a két bolygó közötti nyomáskülönbség miatt közvetlenül a földi környezetben nem tesztelhetők."

  Azért nem olyan bonyolult létrehozni egy szobát, amiben tudják szabályozni a nyomást...
 • [HUN]PAStheLoD #11
  ugytudom van rajta egy kis lyuk.. a természet elővigyázatos volt :]
 • TheZsenyka #9
  Az emberi szervezet képes ellenálni teljes vákumnak körülbelül 90 másodpercig anélkül, hogy bármilyen maradandó károsodás érné a testet. Az egyetlen veszélyforrás, ha megpróbálja visszatartani a vákum állapot előtt beszívott levegőt, mivel a vákum hatására robbanászerűen távozik a levegő a tüdőből és ha akadályba ütközik, akkor romboló hatást fejt ki a szövetekre, elsősorban a tüdőre.

  Történt is ilyen eset szkafander teszt alatt. A tesztelő körül tökéletes vákumot hoztak létre, de a ruha ereszteni kezdett és pár másodperc múlva az illető ruhája rövid idő alatt dekompresszálódott. Kb. 10 másodperc után elvesztette az eszméletét. Szó sincsen szemkigúvadásról vagy felrobbanásról. Sőt, a vér sem forr fel, mint ahogyan néhányan előadják. A véráramlás és a vénák rugalmassága megakadályozza, hogy ilyesmi történjen. Természetesen itt most nem olyan alanyról beszélünk, akit hasbalőttek és hét nyilvessző áll ki a hátából, hanem egy átlag emberről, aki átlagos állapotban van. Viszont bármilyen vákumnak kitett testnedv (pl. nyálkahártya, izzadtság stb.) felforr. Természetesen ez megint csak nem okoz semmilyen sérülést, hiszen a forráspont annyira alacsony, hogy nem okozhat károsodást.
 • Csudri #8
  Na akkor a nyomáskülönbség problémája letudva (talán). Akkor már csak a porral kell megbírkózni. Egy tanárom mondta az egyetemen, hogy annyira finom a por a Marson, hogy most még lehetetlen megoldani, hogy ne "másszon" bele az illesztésekbe, úgyhogy szinte akármilyen ruhát is használnak majd, kb 2 naponta cserélni kell.
 • cifuatwork #7
  A hőrmérséklet terén tévedésben vagy, a leghidegebb a déli pólusokon van, itt a -138°celsius is előfordul, az egyenlítőn viszont a +27°celsius is lehet, a bolygó középhőmérséklete pedig -43°celsius.

  Forrás: A Naprendszer bemutatása: Mars
 • Cat #6
  baromság volt, mivel nem kalkulálták bele hogy A Marson -80 - 120fok van, csávó meg levegőért kapkodott. A szeme kiguvad is hülyeség, ugyanis a vérerek azonnal megpattannak a nyomáskülönbség miatt
 • Inquisitor #4
  "Körülbelül 13 másodpercen belül elájulnának, amint az oxigén kiszűrődik a testből."
  Akkor nem is volt akkora marhaság a Total Recall-ban, ahogyan túlélték a végét a szereplők.

  Elképzelem a testhezálló ruha beállítását:
  Nyakbőség? 42 ... ja nem 43! Arghhhhh. :)
 • Punker #3
  :)
 • insp #2
  Tetszik.