Hunter

Szokatlan küldetésre indul egy űrruha

Az űrkorszak egyik legkülönösebb műholdja áll pályára február 3-án. A SuitSat első ránézésre inkább egy világűrben sodródó űrhajósra hasonlít, mintsem egy műholdra.

Valójában egy kiszuperált űrruháról van szó, amibe viselője helyett egy rádióadót, néhány érzékelőt és három akkut bújtattak. A SuitSat egy orosz találmány, ami a régi űrruhák valamilyen mértékű hasznosítására törekszik, magyarázta Frank Bauer, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa. Az űrruha a Nemzetközi Űrállomásról indulvab kezdi meg küldetését, amit az ISS két asztronautája, Valerij Tokarev és Bill McArthur visz ki az űrbe egy hatórás összeszerelési, javítási és átvizsgálási célokat szolgáló űrséta keretében.

A hagyományos űrsétákon alkalmazott gyakorlattal szemben az orosz Orlan űrruhából eszkábált SuitSat hőmérséklet-szabályzó műszerei energiatakarékossági okokból ki lesznek kapcsolva. Az akkuk így is csupán néhány napig bírják, ezután az űrruha körülbelül másfél hónapos keringés után elég a légkörben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az adást - melyben többek közt hőmérsékleti adatokat, Slow-Scan TV (SSTV) képeket és több speciálisan kódolt üzenetet küldenek a Föld felé - egy a sisakra erősített antenna biztosítja majd. Az SSTV által csak állóképeket lehet sugározni, képenként közel két perces sebességgel. A beszkennelt képet egy konverter audiojellé (hallható hanggá) alakítja, majd a vevő szoftveresen visszaalakítja. A projekt főként a diákokat és a rádióamatőröket célozza, de az adást bárki foghatja egy antennával (minél nagyobb annál jobb) és egy rádióvevővel a 145,990 MHz-es FM-sávon.

A Science@NASA J-Pass szolgáltatásával meg lehet határozni, mikor halad el az űrruha és az ISS egy-egy terület felett, amit az amerikaiak az irányítószám megadásával, más területek lakói pedig - pl. mi, magyarok - szélességi és hosszúsági koordináták megadásával kaphatnak meg. A SuitSat adása a "This is SuitSat-1, RSORS" bevezetővel indul, majd öt nyelven üdvözli a hallgatókat. Ezután telemetriai adatok következnek szintén angolul, végül az adás egy SSTV-képpel zárul, majd 30 másodperces szünet után újraindul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoland #34
    Ezt nem kommersz rádióval lehet venni, hanem az erre a célra fejlesztett amatőr-rádióval. Megfelelő antennával ezen a frekvencián akár 0.1 W-os adás jelét is tudják venni ezek a rádiók. Arról nem is beszélve, hogy itt nincs semmilyen "domborzati" akadály. Akkor azt még nem is említettem, hogy vannak olyan technikák (packett), amelyik digitálisan "összecsomagolt" jeleket küld, amiben még hibajavítás is van. Így meglehetősen biztonságos az átvitel.
  • NEXUS6 #33
    E'vitték az ufók!
  • Zsoltika 007 #32
    Ha valakit érdekel: LINK
    Lefagyott a rádiós űrruha.
  • Venom #31
    "én továbbfejleszteném az ötletet és csinálnék egy nagy fényshowt az ISS-re"
    azt ne mert parasztok asziszik UFO aztán mennek a TV-be reklamálni :D
  • Caro #30
    A Voyager szondákon 120W-os RTG áramforrás van, és ebből 5W teljesítményű rádióadót üzemeltetnek.
    Mire a jel ideér a jelenlegi távolságukból, hiába van parabolaantenna, 10-15x akkora területre oszlik el, mint a Föld felszíne.
    És ezt még mindig tudják venni.
  • AgentKis #29
    400 km-ről azért egy "átlagos rádió" nemigen tud venni egy néhány, vagy néhány 10W-os adót. Javítsatok ki, ha tévedek... Onnan gondolom ezt, mert a kisváros ahol lakom rendelkezik egy 500W-os rádióadóval amit a adótó 10-12 km-re már nem igen lehet fogni. Domborzati viszonyoktól függően van, hogy a városban sem...
  • kobaltaelezo #28
    Így már lehet az űrben gyalogost gázolni :)
  • Sanyix #27
    Ja csinálhatnának ilyen dolgokat sztem is, pl mehetne állandó SSTV adás is mondjuk iss ről vagy bármilyen föld körül keringő "ojjektumról", és talán áltlagos frekvencián, hogy az átlagos ember átlagos rádiói is tudják fogni az adást :D
  • Sámson #26
    A jóöreg Tokarev meg a McArthur...
  • Flashy #25
    azt hittem hogy jóval hasznosabb célt találtak ki az űrruháknak, de nembaj, így se rossz.