Gyurkity Péter

Évekre van Észak-Korea az atomrakétáktól

A két technológia ötvözése még problémát jelent, ezt 2020-ra hidalhatják át.

Az elmúlt időszakban ismét több alkalommal szerepelt az ázsiai diktatúra a sajtóban, természetesen ezúttal is a potenciális veszélyforrások között. Az ország az egyetlen, amely ebben az évszázadban is végrehajtott komoly atomtesztet, az amerikai vélemény szerint azonban még évekre vannak attól, hogy rakétákkal fenyegessék az egyedüli megmaradt szuperhatalmat.

Az úgynevezett „establishment”-hez egyébként közel álló New York Times közölt egy hosszabb cikket a napokban az észak-koreai vezetés célkitűzéseiről, illetve az eddig megvalósult és a jelenleg is folyamatban lévő munkálatokról. Ebben arról írnak, hogy bár a katonai diktatúra számára mind a működő rakéták, mind pedig a pusztító erejű atomtöltetek rendelkezésre állnak, még évekre lesz szükség ahhoz, hogy a két platformot ötvözni tudják, vagyis az USA számára egyelőre még nem igazán konkrét a fenyegetés. A Pentagon szakértői szerint ez nagyjából 2020-ra valósulhat meg, jelen pillanatban inkább az számít fontos ténynek, hogy a munka már most is zajlik.


Afelől nincs kétség, hogy a saját lakosságát kiéheztető diktatúra atomtölteteket birtokol, hiszen épp a napokban hajtottak végre egy újabb tesztet. A külső becslések szerint elegendő anyag áll rendelkezésükre ahhoz, hogy akár 100 töltetet is elkészítsenek, ami már nem pusztán a tárgyalóasztalnál folytatott alkudozáshoz szükséges, de komoly támadóerőt is képviselne – ez egyben a vezetés elképzeléseinek módosulását is jelzi. Természetesen nem kizárólag szárazföldről indított rakétákról lehet itt szó, augusztusban például egy tengeralattjáróról kilőtt rakéta nagyjából 500 km-t tett meg, ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy még nehezebben nyomon követhető fegyvereket alkalmaznak majd.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) és a meglévő atomtöltetek párosítása még egyértelműbben jelezné, hogy komoly játékossal állunk szemben, a vezetés nyilván elsősorban erre törekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #49
    A kínai népesség 90%-a a terület 10%-án lakik. Nagyvárosokban, folyók mentén és tengerpartokon. Ugyanolyan sérülékeny mint az USA.
  • molnibalage83 #48
    Ez ökörség, Kína is pont annyira megszenvedé azt, hogy szétatomozzák a kikötővárosaikat és Pekinget. Sőt, a diktatúrák alapvetően centrealizáltabbak, ezért Peking elvesztése súlyosabb.
  • NEXUS6 #47
    A kínai vezérkari főnök pár éve kijelentette, hogy ők (kínaiak) bizony bevállalnának egy korlátozott atomháborút a zusával, mert ők felállnának belőle, az usát viszont padlóra küldték és nem kéne még évtizedekig gazdaságilag szkanderezni, hogy ez eldöljön.

    Erre értem hogy hasonló országok: van neki, vagy törekszik atomfegyverre és akár még olyan áron is bevetné, ha nagyobb veszteséget kell elsznvednie, mint amit okoz, mert tudja, hogy a globális ranglétrán ennek eredményeképp/ellenére is előre jutna.

    Ilyen országok még: Irán, Pakisztán, Oroszország, de Szaud-Arábia is az lehet (ők az utóbbi 50 évben kétszer is padlóra küldték az USA-t, még atom nélkül is).
  • Tetsuo #46
    Szerintem nincsenek ÉK-hoz hasonló országok. Minden ország kiemelkedően egyedi jellemzőkkel bír geostratégiai, diplomáciai, gazdasági stb. szempontból.
    Ámerika több okból nem szándékozik demokráciát exportálni arrafelé, de a legfontosabb ok: Kína.
  • fonak #45
    Nem hiszem, hogy ÉK vezetői az öngyilkosságra hajtanának. De a déliek most már nyíltan meg is üzenték nekik, hogy ők az első számú célpont, ha valami gebasz van. :)
  • NEXUS6 #44
    Az É-Koreához hasonló országokkal az a baj, hogy a vezetőjük a népüket elvileg és részben gyakorlatilag is már feláldozták. Az ő céljuk nem a győzelem ezek után, hanem látványos veszteség okozása Amerikának.

    Egy-két amcsi nagyváros pusztulása viszont bizony nem jó csere É-Korea kőkorszakba visszabombázásáért.
  • Tetsuo #43
    Amerikának kész terve van minden ország stratégiai bombázására. Ezeket rendszeresen felújítják az aktuális hírszerzési adatok alapján.
  • NEXUS6 #42
    Csak info képpen, az amcsi EMP kísérletnél (Starfish Prime) egy 1,5 Mt termonukleáris robbanófejet robbantottak 400 km magasan.

    Az oroszok többek között a Kubai-rakétaválság idején több 300 kt-ás töltetet robbantottak, (nekik is sikerült károkat okozniuk maguknak).

    A különböző egyezményekben végül tiltották az ilyen jellegű kísérleteket. azonban pont ez teszi érdekessé olyan ország számára, amelyek ezekhez nem csatlakozott.
  • jovokutato #41
    Északnal jelenleg Kína az egyetlen külső segítsége.
    Az északi lakosság ellátása Kínán keresztül lehetséges csak és sok északi dolgozik kínai üzemekben.
    Tudja a lakosság,hogy kin múlik a rendszer léte.
    És azt is látják,hogy a kínai egypártrendszer működőképes..
    Ezért véleményem szerint örülnének a kínaiaknak.
  • jovokutato #40
    Északnak a hírek szerint Pakisztán segített.
    Ha már Pakisztán szóba került,én őket több okból problémásabbnak tartom még Északnál is.Egyrészt azért,mert ők pénzért tényleg bárkinek kiszolgáltatják a technológiát,másfelől az ország politikailag sem biztonságos,mert bármikor bekövetkezhet egy szélsőséges iszlám hatalomátvétel.A z USA már készíti a terveket az ország atomlétesítményeinek és fegyvereinek lebombázására vagy különleges alakulatokkal történő elfoglalására.