Hunter

Atomot az aszteroidáknak!

Ötévnyi munka után az Iowa Állami Egyetem tudóscsoportja egy aszteroida elfogó rendszer és tesztelésének tervezetével állt elő, a projekt 500 millió dollárba kerülne.

Az egyetem Aszteroida Eltérítés Kutató Központjának képviseletében Bong Wie, a csapat vezetője áprilisban fogja bemutatni kutatásukat a NASA Washingtonban rendezendő műszaki napján. Wie szerint az elmúlt hetek eseményei rávilágítottak, hogy az aszteroidák valós veszélyt jelentenek. "Ott volt az Oroszország fölött felrobbant meteor, majd ugyanazon a napon a 45 méteres DA14 25.000 kilométerre közelített meg a Földet. A DA14 alig került el minket" - taglalta. "Ha becsapódott volna, az 160 hirosimai atombombával lett volna egyenértékű"

Wie és csapata számítógépes szimulációk adataival dolgozott, azonban úgy véli, itt az ideje a szükséges technológiák összeállításával egy fegyvertelen műhold prototípus megépítésének, majd egy tényleges kilövésnek, hogy ellenőrizhessék, képes-e eltalálni a célpontként kijelölt aszteroidát. A NASA már végrehajtott egy hasonló küldetést, a Tempel 1 üstökössel állított ütközési pályára egy szondát. A Tempel 1 azonban jóval nagyobb volt (8x6 kilométer), mint a Wie által célba veendő aszteroidák. "A NASA egy nagy üstököst célzott meg, nem egy 300 vagy egy 50 méteres aszteroidát" - tette hozzá.


Wie csapata szerint egy-két nukleáris pofon elég lenne egy ilyen kaliberű aszteroidának, hogy ártalmatlan darabokra hulljon. A tervhez elsőként egy nukleáris eszközt hordozó műholdra lenne szükség, melynek pályája alkalmas lenne a Földet veszélyeztető, fentebb felvázolt mérettartományú aszteroidák elfogására. A műhold akár 30 napot is utazhat az űrkőzet eléréséhez, majd másodpercenkénti 10 kilométeres sebességgel becsapódva egy jókora krátert képezne a felszínén. Közvetlenül a becsapódás előtt azonban leválasztaná magáról a nukleáris eszközt, így az atomtöltet egy kis késessel ugyan, de a már kész kráter közepébe csapódna be. "Egy felszín alatti robbanás összetett hatása húszszor nagyobb, mint egy felszíni robbanásé" - magyarázta Wie.

Az aszteroidadarabok hatalmas törmelékfelhőt alkothatnak. "Mire a felhő eléri a Földet a darabok kevesebb, mint 0,1 százaléka lépne be a légkörbe, ezek pedig csupán 5 méteres darabok lennének, amik nem sok kárt okoznának" - mondta Wie, aki szerint elérkezett a cselekvés ideje. "Ideje kidolgoznunk egy tervet és demonstrálni koncepciónkat. Minden technológia rendelkezésre áll, nincs szükség semmi újra, csupán meg kell terveznünk és integrálnunk kell ezeket a megoldásokat, gyakorlati alkalmazásra van szükségünk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tau Tang Wou #118
  Szóval te úgy érvelsz, hogy az érveidet megtartod magadnak. Aztán meg győztesnek nyilvánítod magadat, amiért én nem nézek utána annak, hogy létezik e a titkos érved.

 • Irasidus #117
  Látszik nem érted, nem nekem kell az ifó hanem neked! Sajnálom de hülyén fogsz meghalni, az ifót én és google megtartjuk. ;) Az meg tényleg kész kabaré, hogy annyira nincsen önálló gondolatod, hogy visszaírod amit neked írtam! Tudod, fegyvertelenekkel nem vívok szellemi párbaj! Most vigyorogj, bubi!
 • Tau Tang Wou #116
  Értem.
  Szóval te saját elmondásod szerint tudod használni a Guglit, mégse sikerült egyetlen linket sem prezentálnod a távoli csillagok körül leledző Oort-felhőkről. Ugye pupák?

 • Irasidus #115
  Lássuk csak, nyilván van valami ami megakadályoz abban, hogy a googlét használd, és utánakeress. Mivel a billentyűzetet tudod használ, csak valami mentális problémára gondolok. Viszont, ha ez a helyzet, akkor az én magyarázatom nem értenéd meg. Második mondatod, megint csak arról árulkodik, hogy az iskolát messziről kerülted! Ahhoz ugyanis nem kell két diploma, hogy egy épeszű ember belássa, minél távolabb van valami a Naptól - és persze nincs saját fénye - annál kevésbé látható, sőt egy bizonyos távolság után már semmit sem lehet látni belőle! Ugye milyen hihetetlen dolgok ezek? És a magyarázat:

  Az Oort-felhőben két üstükös mag között valójában óriási távolságok vannak, egy objektumot kiszúrni lehelten, a teljes égboltot nagyon-nagy felbontásban leképező távcső építése szintúgy lehetetlen. Viszont más naprendszerekre éppen azért mert messziről nézünk rájuk, a gyenge infravörös sugárzás összeadódik. Sőt, a mi Oort-felhőnk X mennyiségű fonton "kiszűr", ezt fehéregyensúlyban mutathat és mutat is - statisztikai alapon - lelhetnél is kisebb eltérést. Egyébként meg az Oort-felhő a naprendszer keletkezése után visszamaradt törmelékfelhő, ilyen keletkező naprendszereket százával figyelünk meg és azonosítunk bennük üstökösmagokat. Ennyi, te viszont adós vagy a válasszal pupák! Mi lesz?
 • Tau Tang Wou #114
  "Kivéve ha már más naprendszerek körül is felfedeztünk Oorth-felhőt, ugye? "

  Lássuk, ki, hol és mikor?

  Mellesleg tök logikus, hogy a mi naprendszerünk Oort-felhőjét nem látjuk, de a fényévekre lévőkét meg igen.

  Hát persze...
 • Irasidus #113
  Honnan jönnek az üstökös? Abból az irányból, ahová az üstökösfelhőt teszik, nyilván máshonnan jönnek, csak a hajtóművükkel pályát módosítanak, hogy mi azt higgyük messziről jönnek. Hát persze. Elég sok van belőlük, így azt mondani, hogy ott sokan vannak, nem túl nehéz. Egyszerű paraszti ésszel is belátható lenne. De neeem, neked nem! Az összetételük, meg a keletkezésükre ad magyarázatot, persze nem neked.
 • Irasidus #112
  Kivéve ha már más naprendszerek körül is felfedeztünk Oorth-felhőt, ugye? Egyébként nem kell látni őket, a tudomány nem hiszem ha látom alapon működik. Bizonyítékom van akkor létezik. A bizonyíték jelen esetben a naprendszer keletkezésének modelljéből való levezetés, az összetételük, a pályájuk, illetve a Kuiper-öv léte, ja meg az, hogy más naprendszerek körül is léteznek! Hoppá! :) De, ha tudsz jobb magyarázatot, akkor nosza rajta, ne kímélj!
 • Tau Tang Wou #111
  Nem fennakadtam, csak rávilágítottam, hogy mennyire megalapozott tudományosan az Oort-felhő léte, meg az üstökösök eredete.
 • Shiny Copperpot #110
  Hát, ha pont ezen tudtál fennakadni, akkor fogalmad sincs, hogy mi a tudomány. Mondjuk nem mondhatnám, hogy meglepődtem...
 • Tau Tang Wou #109
  "...logikusan meg lehet magyarázni, ha azt feltételezzük, hogy..."

  A kőkemény tudomány...