Hunter

Mennyire veszélyes Észak-Korea?

Mindig nehéz feladat volt elválasztani az észak-koreai propagandát a vezetés valódi szándékaitól, a legutóbbi fejlemények, melyek az ENSZ februári atomfegyver tesztjét követő szankcióit követték, elég szokatlanok.

Április 3-án nem engedték be a dél-koreai munkásokat a két nemzet által közösen működtetett Kaesong ipari parkba, erre 2009 óta nem volt példa. A leglényegesebb lépést azonban egy nappal előtte, április 2-án tették meg, amikor bejelentették, hogy a nemzet újraindítja nukleáris létesítményeit a fővárostól 90 kilométerre eső Jongbjonban. A fegyverszintű plutónium előállítására alkalmas reaktornak otthont adó telepet egy 2007-es egyezmény zárta be, melyben a két Korea mellett Kína, Japán, Oroszország és az USA vett részt.

2008. májusában észak-koreai források szerint a nemzet 38,5 kilogramm plutóniummal rendelkezett, amit az elhasznált üzemanyag rudakból nyertek ki. Amennyiben a számok pontosak - márpedig a jongbjoni reaktor kapacitásából adódóan pontosnak tűnnek, akkor jelenleg 6-12 bombával rendelkezhetnek, véli Paul Carroll, a nukleáris leszerelést szorgalmazó Ploughshares Alapítvány szakértője.

Kérdéses, hogy a jongbjoni reaktor újraindításával milyen gyorsan juthatnak újabb atomfegyverekhez. A 2007-es egyezmény csupán üzemen kívül helyezte a reaktort, nem bontották szét, gyorsan üzembe helyezhetők - bár a szakértők megosztottak ebben a kérdésben, 6 hónap elfogadhatónak tűnik. Az újraindítás után évente 5 kilogramm plutóniumot állíthatnak elő vele, ami egy, esetleg két bombához elegendő, amennyiben a nemzet tudósai képesek kevesebb hasadóanyaggal elérni a kívánt robbanási teljesítményt. Azonban nem ez az egyetlen lehetőségük.

"Egy másik reaktor építése is folyamatban van" - mondta David Albright, a non-profit Tudomány és Nemzetközi Biztonság Intézetének elnöke. Az ugyancsak Jongbjonban épülő kísérleti könnyűvizes reaktor elvileg elektromos áramot termel, de használhatják plutónium előállítására is, a kapacitása évente 5 bomba előállítását tenné lehetővé. A reaktor gyakorlatilag készen áll, azt azonban nem tudni, mikor helyezik üzembe. Az április 2-i bejelentésben nem esett szó erről a készülő reaktorról, így nem tudni szerepet kap-e Phenjan fegyverkezési terveiben.

A plutónium helyett uránt is használhat Észak-Korea, legalábbis erre a következtetésre jutott egy amerikai tudósokból álló küldöttség, akiknek 2010 novemberében bemutattak egy urándúsító létesítményt, ami mellett több hasonló létesítmény is létezhet az országban, vélekedett a küldöttséget vezető Siegfried Hecker, a Stanford Egyetem tudósa, a Los Alamos-i atomfegyver laboratórium egykori vezetője. Hecker és küldöttsége azonban nem látta működés közben a létesítményt, ami véleményük szerint csak alacsonyan dúsított urán előállítására alkalmas. Ez megfelelő az új könnyűvizes reaktor ellátásához, azonban alkalmatlan a magasan dúsított uránt igénylő atomfegyverekhez.

Észak-Korea atomtudósai nagyon ügyesek abban, hogy a külföldi megfigyelők ne juthassanak elegendő információkhoz, atomtesztjeikből szinte lehetetlen következtetni arra, milyen típusú fegyverrel kísérleteznek. Az első 2006-os teszt plutónium bombára utalt, a 2009-es és az idei után azonban a megfigyelők csupán a sötétben tapogatóznak. "Nagyon ügyelnek arra, hogy ne szökjenek ki a radioaktív gázok" - tette hozzá Charles Ferguson, az Amerikai Tudósok Szövetségének elnöke.

A plutónium termelés újraindításának bejelentése azt is jelentheti, hogy az uránnal zajló kísérletek zátonyra futottak, ez azonban csak spekuláció, nem zárható ki, hogy Phenjan egy színesebb arzenál kifejlesztésén dolgozik. Ami a fegyverek bevetését illeti, minden azon múlik, hogy sikerült-e kellően lekicsinyíteni az eszközt, hogy ballisztikus rakétával is használhassák, ahogy azt a februári teszt után állították. Az USA látszólag komolyan számol ezzel a lehetőséggel, Guamon egy fejlett rakétavédelmi rendszer bevetését rendelte el a Hadügy Minisztérium.

Mindezek fényében is kicsinek tűnik az esély, hogy Phenjan fenyegetést jelentsen az Egyesült Államoknak, Dél-Korea és Japán azonban már aggódhat, városaik ugyanis beleesnek Észak-Korea Nodong rakétainak hatótávolságába, Jeffrey Lewis, a Kelet-ázsiai Leszerelési Program vezetője szerint Phenjan már rendelkezik olyan nukleáris robbanófejekkel, amik kilőhetők ezekkel a rakétákkal. Azonban ha Kim Dzsongun, Észak-Korea új vezetője elszánná magát egy ilyen lépésre, akkor saját rezsimjének halálos ítéletét írná alá. Egy hagyományos amerikai katonai válaszcsapás is végzetes lehet az elszigetelt és elszegényedett országra nézve. "Egész egyszerűen öngyilkosság lenne" - összegzett Carroll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zsgaby #356
  Nincs itt semmi probléma!
  Korea csupán megelőző csapást szeretne mérni az USA-ra mivel bizonyíthatóan tömegpusztító fegyvereik vannak.
 • Papichulo #355
  Most asszongyák az amcsi illetékes elvtársak, hogy erős a gyanújuk, hogy van rakétára szerelhető robbanófejük.

  Eleg meglepo is volt ez a palfordulas. Bar a jopar USA hirszerzo ugynoksegbol csak egy jutott erre a konzekvenciara...
 • NEXUS6 #354
  Most asszongyák az amcsi illetékes elvtársak, hogy erős a gyanújuk, hogy van rakétára szerelhető robbanófejük. Szal indulhat a befosás.

  Vagy csak egy olyan porhintés, minr amit szegén Colin Powell-lel mondattak el az ENSZ közgyűlés elött a kamionokra szerelt mobil vegyigyárakról.
  :DDD

 • Papichulo #353
  Részemről a téma lezárva.

  Helyes. Lehet, hogy ha a kontextust nezted volna, akkor bele sem kellett volna folynod ;)

  hogy az ősellenség japánokra akar atomot lőni

  Meg azota sem tud mivel... marad a csonakkal beevezes Tokyo Bay-be
 • NEXUS6 #352
  Azért ez elég dedós dolog a részedről, szerintem, így ragaszkodni valamihez. Aminek nagyjából annyi értelme van, mint amikor el akarod dönteni, hogy akkor most még este van, nappal, vagy hajnal. Hozz egy definíciót, kreálj, vagy jobb ha ismertetsz olyat, amit sokan elfogadnak és aztán döntsd el, hogy mi a szitu. Földrajzi szempontból ez egy osztályozási probléma, mint hogy hol húzod meg egy tájegység határát, vagy csillagászatilag a Plutot milyen égitestek közé sorolod. Attól hogy törölték a Plutó bolygó státuszát még nem szünt meg létezni! Ez egy dolog és nagyjából a döglött kiskutyát nem érdekli a föcitanárokon kívül, hogy akkor Mexikó, most hova tartozik geográfiailag.

  Azonban társadalomföldrajzi szempontból nézve a dolgokat a helyzet tök más. Kb mintha az erdélyi székelyekre mondanád, hogy márpedig azok románok, mert hiszen Romániában laknak, nem igaz, ugye! Hát hógyne!
  ;)
  Részemről a téma lezárva.


  A hülyegyerek amúgy úgy néz ki, hogy az ősellenség japánokra akar atomot lőni, még jó hogy nem a déli tesókra, világos.
 • Papichulo #351
  Nem érdekel a magánvéleményed ebben

  Vicces, mivel ha jol emlekszem ez 'teddybear' M.O.-ja volt :)

  ebben az esetben, kicsit a wikit eléd helyezem

  Akkor egyet is ertunk, hogy Eszak-Amerikaban van ;)

  "A Mexikói Egyesült Államok, röviden Mexikó [...] Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország." - http://hu.wikipedia.org/wiki/Mexik%C3%B3
 • Vol Jin #350
  Igen, szóval leszögezhetjük, hogy az amerikaiak ódzkodtak az egésztől, és csak a franciák kedvéért segítettek be egy kicsit.
 • Vol Jin #349
  Höhö, a wiki Mexikót Észak-Amerikához sorolja.
 • NEXUS6 #348
  Nem érdekel a magánvéleményed ebben az esetben, kicsit a wikit eléd helyezem, nem baj?
 • Papichulo #347
  ebben a tágabb értelemben vett Közép-Amerika fogalmát a Közép-amerikai régió kifejezéssel különböztethetjük meg

  Ez egy nagyon eroltetett megfogalmazas, de meg ha ragaszkodunk is hozz, akkor sem lattam a 'regio' szot ebben a kontextusban sehol.

  Az meg mar csak hab a tortan, hogy ha meg oda is vesszuk Mexikot Kozep-Amerikahoz, akkor sem tamasztotta ala semmivel a kovetkezo kijelenteset: "Szinte nincs olyan ország [Kozep-Amerikaban], amellyel ne háborúztak volna."

  Lehet csurni-csavarni, de akkor se jon ez ki sehogy...