Gyurkity Péter

SpaceX: a nehezített leszállás is sikerült

A rakéta egy jóval magasabb pályáról is sikerrel tért vissza a drónhajóra.

A SpaceX vasárnap egy újabb műholdat juttatott a világűrbe, a rajtot követően pedig ismét megkísérelték a tengerre történő leszállást. Ez végül sikerült, a rakéta egy darabban tért vissza, mégpedig az eddigieknél magasabb pályáról, ami tovább nehezítette a feladatot.

A cég saját Twitter-hírfolyamában, illetve az élő közvetítést biztosító oldalon követhettük figyelemmel az újabb rajtot, amelynek során ezúttal egy japán műholdat igyekeztek pályára állítani. A JCSAT-16 kommunikációs feladatokat lát majd el a csendes-óceáni régióban, mégpedig 15 éven keresztül, geostacionárius pályáról (leváltva az életének végéhez érkezett Superbird-B2 műholdat, amelynek pótlása korábban szállítás közben megsérült, így csak jövőre áll majd készen a rajtra), Ezen pálya eléréséhez a rakétának is magasabbra kellett eljutnia, mint korábban, így még kevesebb üzemanyag maradt a visszatéréshez.


Az indítás a 15. perc után kezdődik

A Falcon 9 vasárnap reggel gond nélkül rajtolt el, a második fokozat a tervek szerint vált le és indította be saját hajtóművét, hogy megkezdje a kívánt pálya megközelítését. A műhold nem sokkal később erről vált le, az első rádiójelek gyorsan be is futottak az irányítóközpontba, a pályára állás azonban több hetet vesz majd igénybe. Az első fokozat ezzel egy időben a drónhajó felé vette az irányt, ami a nagyobb sebesség és magasság miatt az egyetlen visszatérési lehetőséget biztosítja, hiszen itt már nincs elegendő üzemanyag ahhoz, hogy a szárazföldre irányítsák vissza a rakétát. A leszállás szintén gond nélkül ment, négyre növelve a sikeres tengeri visszatérések számát – ezt eddig 11-szer kísérelték meg, 9 alkalommal célozva meg a tengeren hánykolódó drónhajót.

A cég illetékesei eközben már az első újrafelhasználásra készülnek, ennek alanyát már ki is jelölték, azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan melyik küldetés részeként valósítanák ezt meg. Jó eséllyel októberben, vagy valamikor még az év vége előtt kerülne sor az egyik visszatért első fokozat ismételt fellövésére. A SpaceX egyébként már most rekordot döntött, hiszen ez volt az idei nyolcadik sikeres fellövésük, a Falcon 9 rakéta pedig 2010 óta összesen 28 küldetésen van túl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cefet #8
  Persze, műhódat, meg rakettát aszt tudnak csináni, de rendes kamerát aszt nem...
  Ha gond van az ionizátorral, akkor csinájják drótos wifi-vel, vagy aggyák felvételrül!
 • gaszton421 #7
  Sőt, a pályára állított műholdat is renderelték, akik meg azon a műholdon keresztül kapják a tévét hipnózissal elhitetik velük hogy látnak valamit, pedig dehogy!
 • Archenemy #6
  Meg eleve ki hisz el bármit ma egy filmnek, renderelték az egészet, oszt cső.
 • NEXUS6 #5
  Kopperfild a Szabiszoborral is megcsinálta!
  Közben meg a gyikemberek felvitték a műhódot, ennyi! Aki kicsit olvasottabb meg intelleginsebb az tudhassa, hogy ez volt!
  XD
 • Archenemy #4
  Ugyanakkora kamu ez, mint a Holdraszállás...
  .
  .
  .
  :D
 • gaszton421 #3
  Ja, persze, azért nagy kópé ez a Musk, egy vadiúj fokozatot képes összekenni, leégetni róla a festéket, nagy látványosan beúsztatni a kikötőbe, hogy aztán a szokásosnál olcsóbban odaadhassa valamelyik megrendelőnek. A kép meg mindig rossz a leszállás tájékán mert az akusztikus lökéshullám és a nagy tömegű ionizált gáz eléggé akadályozza a wifi-t, az első leszállásokról csak távolról a kísérőhajó fedélzetéről voltak felvételek, de a továbbiakban már a hajóra is raktak kamerákat, ezeknél viszont szinte mindig gond van a képminőséggel.
 • molnibalage83 #2
  Jaj...
 • tom_pika #1
  nem is tért vissza, elvették a képet, odaraktak egy első fokozatot, majd visszaadták a képet... tipikus David Copperfield eljárás