Gyurkity Péter

Drónok mérik meg az USA gravitációját

A cél a klímaváltozás okozta károk mérséklése, az árvizekre való jobb felkészülés.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hivatalos oldalán jelent meg egy hosszabb közlemény, amelyben a NOAA National Geodetic Survey programjának főbb célkitűzéseiről és az eddigi eredményekről olvashatunk. Kiderül, hogy a teljes program felénél járnak, a gravitációs eltérések pontosabb felmérésétől pedig komoly megtakarítást várnak.

A Gravity for the Redefinition for the American Vertical Datum (GRAV-D) névre keresztelt projekt célja az észak-amerikai kontinensen tapasztalható gravitációs eltérések pontos felvázolása. Ez több szempontból is hasznos lesz majd a jövőben, hiszen a klímaváltozás eredményeként, a tengerszint emelkedésével, egyre gyakoribbá válnak a nagy árvizek, ami a tengerparti régiókban komoly pusztítást eredményezhet, a felkészülést tehát nem lehet elég korán megkezdeni. Nem véletlen, hogy a 15 évesre tervezett program nagyjából felénél járnak már, a most következő szakaszban azonban az eddig használt repülőgépeket drónok váltják majd fel.


Ezen drónok nagy valószínűséggel giroszkópokat és gyorsulásmérőket alkalmaznak majd, ezeket pedig lézerrel, illetve pontos GPS-adatokkal kombinálnák. A kapott eredményeket összevetik a rendelkezésre álló magassági térképekkel, így a korábbiaknál részletesebben felvázolható lesz, hogy az egyes régiókban bekövetkező esetleges árvíz során a hatalmas víztömeg milyen irányban halad majd előre. Az előzetes becslések szerint a program eredményeként évente 240 millió dolláros megtakarítást érhetnek majd el, ezt pedig további 522 millió dollár egészíti ki különböző gazdasági előnyök formájában.

A program 2022-ben zárul le, így bőven lesz még dolguk az illetékeseknek, illetve az általuk alkalmazott drónoknak és a távirányítású, de legénységet is hordozó repülőgépeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Whysper #3
  Érdekes


  off: Dehogy nincs. vonzák a hülyéket meg a bevándorlókat 8)
 • CsZ #2
  Nem úgy volt, hogy az USA szerint nincs globális felmelegedés?
  Akkor hogyan tarthat egy a globális felmelegedés hatásainak csökkentését célzó program már 8. éve?
 • Amergin #1
  Az észak-amerikai kontinens nem egyenlő az usával, az usa pedig csak egy állam, nincs gravitációja...

  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.05.18. 23:05:47