Gyurkity Péter

Gyors szállítódrónt akar a DARPA 

A repülőgépeket és helikoptereket utánzó drón kifejlesztésével egy magáncéget bíztak meg.

A DARPA több érdekes projektet tart tarsolyában, ezek közül az utóbbi hónapokban többet is megismerhettünk. A hónap elején az Aurora Flight Sciences nevű céget bízták meg a LightningStrike névre keresztelt drón kifejlesztésével, amely elsősorban szállítási feladatokat kap majd.

A Vertical Takeoff and Landing Experimental Plane (VTOL X-Plane) program keretében egy olyan drónt akarnak kifejleszteni, amely egyesíti a repülők és a helikopterek bizonyos jellemzőit. Ennek megfelelően az új eszköz függőleges felszállás révén érné el a kívánt magasságot, ezt követően pedig a a haditengerészet által is használt V-22 Osprey esetében már megismert gázturbinás (turboshaft) hajtómű, illetve az összesen 24 ventilátor pozíciójának módosításával vízszintes irányban is megfelelő sebességet érne el.

A követelmények szerint a pilóta nélküli eszköz végsebessége elérné a 740 km/h-t, önsúlya 5,5 tonna alatt maradna, ezt viszont legalább 2,1 tonna hasznos teher egészítené ki. Az Aurora egészen pontosan a második fázisra kiírt pályázatot nyerte el, ennek révén pedig a DARPA már 2018 végére szeretné viszontlátni a kész példányt, ami nem tűnik lehetetlen feladatnak, hiszen a cég korábban (egy másik fejlesztés esetében) mindössze 9 hónap alatt jutott el a koncepciótól a 3D-nyomtatással előállított drón első példányáig. Időközben egy videó is megjelent a mostani koncepcióról, így közelebbről is szemügyre vehetjük az érdekes szállítógépet.

Ahogy említettük, a LightningStrike az X-Plane program második fázisát jelenti, ez nyilván nem az utolsó lépés lesz az ügynökség részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #1
    toronyóra láncon, az nem kéne? NYEHHEHHHEEE