Gyurkity Péter

Embereket is küld a Holdra Oroszország 

Mégpedig a következő évtized végén, miközben kiterjesztik az együttműködést.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Roszkozmosz az Európai Űrügynökséggel összefogva dolgozná ki az újabb Hold-küldetést, amelynek keretében 2020-ban indítanák útnak a víz után kutató szondát, ezt pedig várhatóan további expedíciók követnék. Most jelezték, hogy embereket is küldenének égi kísérőnkre.

A szintén orosz RT hírügynökség jelentette be, hogy a következő évtizedben kerülne sor az űrhajósok részvételével lebonyolítandó újabb küldetésre, amelynek keretében most először térnénk vissza a Holdra. A szünet igencsak hosszúra nyúlt, hiszen 1972 óta nem járt ember a Holdon, azóta a figyelem egyrészt nagymértékben csökkent, másrészt pedig áttevődött az egyéb égitestekre, illetve a távoli csillagrendszerekre és galaxisokra. A megfigyeléseket is űrtávcsövekkel és robotszondákkal végezzük, most azonban újra emberek gyűjthetnének tapasztalatokat szomszédunk felszínén.

Az expedícióra egy teljesen új űrhajó segítségével kerülne sor, amelynek első repülése 2021-ben esedékes. Az egység két évre rá dokkolna be a Nemzetközi Űrállomásra, újabb két évre rá pedig űrhajósok nélkül utazna a Holdra, hogy ezt követően már személyzettel együtt tegyék meg a távot, valamikor 2029-ben. Ugyanezen idő alatt kiterjesztenék az együttműködést az európai és a kínai kollégákkal, annál is inkább, mert utóbbiak szintén tervezik saját Hold-küldetéseiket, a NASA pedig mini-műholdakkal gyűjtene további adatokat a helyszínen.

A Hold persze csak egy kisebb megállót jelent, az igazi áttörés a Mars elérése lenne, amihez azonban további komoly munka, az infrastruktúra kiépítése és egyéb feladatok végrehajtása szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #10
  Mint a 2. VHban, csak oda....

  Amúgy hiszem ha látjuk...
  Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2015.11.02. 15:49:20
 • Omega #9
  Ilyen alapon az sg is hírügynökség? LOL
 • T0nk #8
  Szeretem azt hinni, hogy volt egy kis közöm hozzá, ami miatt mindenki a Holdra fókuszál mostanság.
 • kvp #7
  Az oroszok tervei jok, de egyszeruen soha nincs ra penzuk. Az europai kozos programokbol pedig mindig a penz tunik el eloszor es jellemzoen az europai oldalrol. Egyszeruen se az amerikaiaknak, se az oroszoknak nincs ra keretuk, csak egy USA-EU-Oroszorszag kozos program lenne kivitelezheto, de az is csak eppen hogy, ha a haboruk eppen nem viszik el a penzt. Ellenben Kinanak pont van ra penze egymagaban is, raadasul lassan a technologiat is beszerzik hozza...
 • gothmog #6
  A holdra nem lehet elmenni, mert az egy hologram, ráadásul tele van náci zombi gyíkemberekkel. Nemtom minek szólsz hozzá, ha még ezt se tudod!
 • ostoros #5
  ŰRMEGHÓDÍCCSA! :D
 • overseer-7 #4
  hurrá.. megyünk a holdra.. végre már :)
 • Irasidus #3
  "Miért akarnak új űrhajót? A Szojúzt is Hold utazásra fejlesztették ki, én megvárnám a kerek évfordulót a rendszerben tartásával, 100 év az milyen faszán nézne már ki!"

  A Ford-t modellt meg közlekedésre fejlesztették ki... Azért akarnak új űrhajót mert a Szojuz borzasztóan elavult, de erről már egyszer beszéltünk részletesebben is.
 • NEXUS6 #2
  29-ig még jópárszor felmehet az olajár és vissza. ;) Fogjuk mi még visszasírni a mostani benya árakat!

  Miért akarnak új űrhajót? A Szojúzt is Hold utazásra fejlesztették ki, én megvárnám a kerek évfordulót a rendszerben tartásával, 100 év az milyen faszán nézne már ki!
  XD
 • fonak #1
  Hát azért nem vennék rá mérget, hogy fognak. Oroszország most épp szív az alacsony olajár miatt, biztos van rá pénz dögivel :)