Gyurkity Péter

Új kőzetminták mutatják meg a Hold életútját 

A kínai holdjáró által megvizsgált mintákat most sikerült részletesen kiértékelni.

Kína Csang'o-3 leszállóegysége még két évvel ezelőtt hajtott végre sikeres küldetést égi szomszédunkon, amelyet a Jáde Nyúl névre keresztelt holdjáró helyszíni tevékenysége, majd pedig (2014-ben) pályafutásának némileg váratlan lezárása követett. Az akkor gyűjtött felszíni minták kiértékeléséről szóló anyag most jelent meg a Nature magazinban.

Az áprilisban beküldött, de csak most közzétett írásban arról olvashatunk, hogy a kínai eszköz által megvizsgált bazaltformáció némileg fiatalabb az Apolló- vagy a szovjet Luna-küldetések során megtekintett példányokhoz képest, hiszen ennek életkorát 3-4 milliárd év helyett "mindössze" 2,96 milliárd évre teszik. Eredete természetesen vulkanikus tevékenységhez köthető, ami még 4 milliárd évvel ezelőttig nyúlik vissza, a kutatók szerint ugyanis a Hold felszíne ekkor egy hatalmas lávatenger lehetett, nem sokkal azt követően, hogy a kialakulásért felelős objektum a Földbe csapódott.


A lehűlés során egyes részek a mélybe süllyedtek, a könnyebbek viszont a felszínen maradtak, a melegebb belsőből áradó hő hatására viszont időről-időre nagyobb kitörésekre került sor. Az ekkor kiömlő láva lehet a felelős a ma látható "tengerekért", amelyeket mi a Földről sötétebb részekként látunk. A Chang'e leszállóhelye mellett kiszúrt furcsa formációk kiértékelése a szakemberek szerint fontos előrelépés, hiszen mintegy 4 évtized után volt ismét lehetőségünk a helyszíni vizsgálódásra, ezúttal űrhajósok nélkül, de hasonló precizitással. Ez azért számít nagy előnynek, mert az itt jóval vékonyabb regolit félresöprésével könnyen hozzáférhetünk a bazalthoz.

Az elkövetkező években felélénkül a különböző államok és cégek tevékenysége. A Google által meghirdetett Lunar X-prize keretében két éven belül két vállalkozás is szeretne eljutni ide, Kína a Hold sötét oldalára szeretne újabb leszállóegységet küldeni, míg az orosz és európai fél 2020-ra tervez közös küldetést, amelyet orosz űrhajósok megjelenése követhet, valamikor a következő évtized végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!