11
  • xyl
    #11
    Nem, nem olyan, mint az űrlift, meg a nullponti energia. Az egyikhez nincs anyagunk, a másik az örökmozgó kategóriája. Természetesen "A cél a teljes bolygó ellátása olcsó árammal" - Na ez hűlyeség. "...lehetővé válna a távoli, illetve a katasztrófa sújtotta területek gyors és olcsó kiszolgálása." - Na, ez már egy sokkal értelmesebb cél.
    Mindenesetre, szerintem Kína komolyan gondolja a dolgokat. A lesugárzásra a lézer vagy a mikrohullám lenne jó, ezért.
    Szerintem ezen a képen lézerrel szétvert napelemek láthatóak (2011-es kép), amit azóta tovább használtak, jelenleg teljesen szét van verve. Érzésem szerint ez ugyanaz, csak 2016-os felvételen.
    Ez pedig a mikrohullámú antenna-telep.

  • ostoros
    #10
    Igazából ebből az értelmes rész az űripar fejlődése lenne, meg az ott kiépített infrastruktúra. Maga az eszköz szerintem sem valami értelmes ötlet.
  • halgatyó
    #9
    Ez a Föld körül keringő naperőmű ötlet kb. 10+ évvel ezelőtt már felvetődött. Akkor is azt hozta ki minden, számolásra képes tag, hogy ez így sajnos nem valósítható meg a belátható (közeli) jövőben rendelkezésre álló technikával.
    Olyasféle ez az ötlet, mint az "űrlift" vagy a nullponti energiával hajtott csodamotor: időről időre felröppentik. Hadd rágódjon rajta a tömeg. Addig se a lényeges problémákkal foglalkoznak. (Pl. az olajra alapozott gazdaság és ipar felváltását nehezíti az is, hogy a világ gazdaságilag és technikailag vezető országának a pénze, mint világvaluta, az olajhoz van kötve. Jelentős politikai-pénzügyi átalakítás kellene nekik az olaj felváltása előtt, amibe most kezdenek belevágni, ha ugyan belevágnak tényleg és nem lesz belőle nagy háború)
  • halgatyó
    #8
    Kábeles? Hmmm.
    Ha a napelem 200 km magasan kering, akkor kb. 8km/s a sebessége... igen rugalmas kábel lenne az, amelyik 10 percnél tovább bírná :-DD
    Egyébként meg 200 km is túl sok ahhoz, hogy bármelyik mai anyag a saját súlyát elbírja ezen a hosszon.
    Ha viszont a napelemek kb. 36ezer km magasan keringenek (a Föld forgásirányával egyezően), vagyis mindig a Föld ugyanazon pontja felett "lebegnek", akkor viszont a kábel még inkább nem bírná a saját súlyát sem.
    A kábeles "megoldás" felejtős.
  • BCs design
    #7
    csak ne a levegőn át küldjék az energiát, mert az brutálisan veszteséges és brutálisan környezet romboló is lehet, mindenképpen kábeles megoldást kell!!!
  • overseer-7
    #6
    ekkora balfaszságot.. miért nem inkább a plútón gyártjuk le, ott mégkisebb a gravitáció.. szállítsuk oda az anyagokat, ott összeszerelik az oda deportált migránsok, aztán jöhetnek vissza az "olcsó" napelemek a föld körüli pályára.

    Netto baromság is szerintem.

    A társadalmat vezető és tervező emberek, nagyon felelőtlenek, vagy nagyon buták.. vagy mindkettő egyszerre.

    2 db működőképes alternatívát látok a jövőben az energia problémára.

    1. Tenyésztő, üzemanyag és energiát termelő atomreaktorok működtetése.
    2. Geotermális erőművek, nagy arányú használata.

    Egy 3. ha sikerül belátható időn belül kifejleszteni, az a fúziós reaktorok lennének, ha sikerül.. és olcsó lesz.

    Lassan tényleg le kéne mondani ezekről a nevetséges szén, olaj, földgáz stb dolgokról..
    a szél, meg hullám energia meg túl kevés..az egész földet be kéne ültetnünk ilyen vackokkal.. és még az sem lenne elég egy idő után.
  • VolJin
    #5
    Mikrohullámokkal lesugározni egy Nevada Állam területének megfelelő nagyságú napelemrendszer által megtermelt energiát?

    Az lenne az igazi ökokatasztrófa!

    Hülye barom!
  • molnibalage83
    #4
    Már elnézést, de hogy a faszba ne tudnánk...? Franciaország 15 év alatt a '70-es évek után gyakorlatialg átállt fosszilisről atomergiára. Csak akarat kellene ehhez, de a politikai populizmus és a gyök balfasz választó irracionális félelme miatt nem lehet, mert olyan szintű elmebaj van, hogy kész atomerőmű elindulásást gátolják meg és bontják le végül a kvázi 0 órás erőművet.

    Ez ma sokszor az emberi elme diadala. Okádnom kell...
  • asgh
    #3
    A tanulmány pont azért jött létre, mert nem tudjuk megoldani a fosszilis energiahordozók kiváltását. (Ettől még nem kell komolyan venni persze.)
    Az egészségügy, mint megoldatlan probléma alatt meg mit értesz?
    Örök életet, vagy hogy a jelenkor minden elérhető egészségügyi vivmánya mindenki számára elérhető legyen?
  • Skylake
    #2
    Magasröptű szellemi maszturbáció egy olyan korban, ahol ehhez képest mérhetetlenül földhözragadtabb problémák sokaságát sem tudjuk megoldani, az egészségügytől kezdve a fosszilis energiahordozók kiváltásáig.
  • molnibalage83
    #1
    Ekkora ökörséget. Mégis mitől lenne olcsó ott gyártani, mikor idelent is azért nem érnejk szart sem, mert méregdrága a PV ahhoz képest, hogy milyen kevés áramot termel...?