Gyurkity Péter

2030-ra felépülhet az európai holdbázis 

E fontos cél elérését beszélték meg nemrég az űrkutatással foglalkozó szakemberek.

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy 2020-ban valósulhat meg az első közös európai-orosz küldetés, amely egy hosszú folyamat első lépése lenne, ezt követően pedig hosszabb időre is ott tartózkodnának égi kísérőnkön az űrhajósok, amihez természetesen további komoly munkára van szükség. Most ennek egyes részleteiről beszélgettek a szakemberek.

Az Európai Űrügynökség tartott egy kétnapos szimpóziumot, amelyen 200 kutató mellett összesen 28 ország képviselői vettek részt, hogy megbeszéljék a hosszú távú elképzeléseket. Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy 2030-ra megvalósíthatónak tartják a holdbázis felépítését és üzembe helyezését, ezt azonban robotokkal végeznék el, amelyek 3D-nyomtatók segítségével, a helyszínen építenék ki a bázist, mielőtt az emberi személyzet megérkezne. A 2013-ban elvégzett kísérlet azt mutatta, hogy mindez elérhető cél, mi több, akkor egy speciális anyaggal is előálltak, amely a kupolákba építve a sugárzástól is megvédené a lakókat.


A holdbázisnak az amerikai kollégák is örülnének, ez ugyanis megállóhelyként szolgálna a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetésekben. A bázis egyben az Nemzetközi Űrállomás utódjaként is működhetne, ehhez azonban valódi összefogásra van szükség - a Hold maga pedig logikus lépcsőfoknak tűnik az alacsony orbitális pálya magunk mögött hagyásához. Ez utóbbiból persze a nemzetállami törekvések (elsősorban a kínai fél részéről), illetve a főleg amerikai magánvállalkozások által lebonyolított küldetések is kivehetik majd részüket, a valódi áttörést azonban a nemzetközi összefogás biztosíthatja.

A kivitelezéssel kapcsolatban természetesen még számos kérdés felmerül, így például nem mindegy, hogy mindezt milyen rakétákkal valósítanák meg. Ebben az orosz fél segíthet, de talán még európai platformra is építhetünk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #21
    Felesleges fúrni, vannak barlangok is.
  • xyl #20
    Azért nem értem... Jönnek mindenféle ötletekkel, hogy 3D nyomtatás, meg fefújható modul, meg miegymás... Kell egy megfelelő kráteroldal (az azért csak kerül, van elég), meg egy jó fúró, aztán fúrni kell. Utána meg valahogy az egész belső részt légmentessé kell tenni (Na jó, itt már van értelme a felfújható dolognak is), de valahogy úgy, mint ahogy a biciklibelső van a külsőben. A kőzet véd a sugárzástól, aztán időnként ki lehet merészkedni, egyébként pedig maradjanak csak bent. A legjobb lenne találni valamilyen barlangot. Nem biztos, hogy lehetetlen. (Barlanglakó "ősűrhajós"(TM))
  • cylonflatus #19
    De akkor mit keresel itt ha ennyire nem érdekel? Sosem értettem az ilyet.
  • TokraFan #18
    "mióta az amerikaiak a 60-as években úgymond jártak a Holdon, azóta nem volt oda emberes küldetés."

    Te ostoba tudatal idióta! Mielőtt rázendítesz a konteóra és félreinformálsz másokat is, nem ártana kicsit tájékozódnod, ha tudsz egyáltalán olvasni. Az Apollo program keretében összesen 12 ember járt a Holdon! Csak szólok.
    Utoljára Eugene Cernan és Harrison H. „Jack” Schmitt űrhajósok, az Apollo 17-el 1972 decemberében. Előtte meg még 10-en, Armstrongot is beleértve.
  • Skylake #17
    Figyelj, nekem tök mindegy, hogy ki fog legközelebb focizni a holdon, elhiszed? Számomra, az én életem számára olyan k*rvára mindegy, hogy éppen ki megy föl a Holdra, mint például az, hogy Kiszel Tünde pincsije mennyire büdöset szellentett reggel.
  • Ragnaar #16


    Kicsit bekésett a projek. nem ?



  • Alexease #15
    Mar csak penz kellene;)
    De amikor egy FB, Snapchat es hasonlo magan emberes/ceges szarok "milliarokat ernek", es az urkutatashoz, de foleg az orvostudomanyhoz 100milliok is gondot jelentenek, akkor mar regen rossz...
  • Jawarider #14
    Nem lesz.

    Most még meg a demokráciai jogi b.szakodás, de ha tényleg beüt a baj lövünk. Csak előte spájzoljunk be jó előre kőolajból.....

    Térjünk vissza a topichoz, ne politizáljunk....
    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2016.01.07. 21:58:51
  • Candi #13
    Nem baj, majd felimádkozzák a Holdra a holdbázist.
  • MuldR #12
    2030-ban europai kalifátus lesz, nem küld az semmit sehova. saját szarjukat fogják az emberek megenni olyan nyomor lesz.