• TokraFan
    #88
    "Mert azért valljuk meg, nem árt sulykolni az emberekbe a ne ölj, ne lopj stb. morált"

    Ehhez nem kell vallás! Kb. ezer más módon lehet ezt sulykolni, ha már valakinek nem magától értetődő. Erre szükség van, mert kell egy erkölcsi alap, de azt kell megérteni, hogy ez nem kizárólag a valláson keresztül lehetséges, tehát nem attól lesz valaki erkölcsös, mert mellette elhiszi azt is, hogy a rőtszakállú létezik! Eleve nem tudom miről beszélünk, mert a katolikus valláson kívül még van ezer másik, melyek nem feltétlen ezeket az alapokat tanítják, tehát vallásról beszélni így gyűjtő néven eleve nem pontos. De a katolikus vallás meg az egyik legképmutatóbb a világon, éppen azért, mert kisajátít érzelmeket, morális alapvetéseket, miközben nemhogy a hívők többsége, de maguk a vezetők sem képesek a tanok szerint élni vagy azokat legalább közleítőleg betartani. Romboló hatású azt sulykolni, hogy kizárólag azok az emberek erkölcsösek, akik egy vallási brancs tagjai, mindenki más erkölcstelen, kommunista, gyilkos. Ebből a végtelenül primitív 1bites világképből van már meglehetősen elegem, különösen, mert de facto hazugság.

    "Mert hajlamos az ember elszabadulni, vélt vagy valós igazának érvényesítése miatt lesüllyedni az állatok ösztönszintjére"

    Ez így van, a baj csak az -még mindig-, hogy a vallásos ember sem mentes ettől, nézd csak meg a történelmet, azon belül is a vallási háborúk tömkelegét. Ott is a vélt igazuk védelmében mentek le az emberek állatba.
    Nincs különbség sajnos és a vallásnak semmi köze az erkölcshöz, ezt kell megérteni!