• cylontoaster
  #86
  A vallást fel lehet használni a tömegek manipulációjára, ez nem magának a hitnek vagy a vallásnak a hibája. A család is egy jó dolog, azt is fel lehet használni politikai célokra :)
  Ahogy minden mást is, amihez kicsit is kötődik az ember.
  Ezért fontos ilyenkor különbséget tenni egyház és vallás közt.

  És hasonlóan igaz az elborult emberekre is. Nem a vallás hibája, hogy megháborodtak és ezt vagy azt tettek. Aki ténylegesen bekattan az aligha ettől, az hogy lövöldözés közben mit kiabál, aligha számít..
  Az hogy a vallás kialakít egy csoportot, az lehet gond, de lenne ilyen csoport amúgy is elég, tehát tökmindegy hogy most van-e vagy nincs mégegy. Háborúra és gyűlölködésre bőven van más lehetőség is.

  Te se érts félre: sosem állítottam, hogy aki vallásos az erkölcsös vagy hasonló. Tele van álszent emberekkel (maga a kifejezés is találó :)), bőven ismerek ilyet én is.
  A célja, vagy az értelme lenne (szerintem) ez. Az hogy ez mennyire van így, az más kérdés. De azért lehet hogy változtatott a gondolkodásmódunkon az, hogy elvileg megbocsátó vallás területén vagyunk, ami a bosszúállást nem engedi. Talán.

  Ha elfogadod, hogy a vallásnak egy ilyen példamutató, gondolkodásmódot, erkölcsöt, etikát, esetleg életcélt (lelki béke, családi, nem tudom) megmutató szerepe van, akkor be kell lásd, hogy nincs semmi értelme annak, hogy a könyveket tudományos módszerrel szétszedd. Az állatos tanmeséket se elemzi így senki. Persze senki nem is gondolja, hogy a róka tényleg beszélt :) És igen, ha a hívó elkezd azzal érvelni, hogy nem voltak dínók, mert a Föld messze nem olyan öreg, akkor lehet tudományos alapon vitázni vele (bár nincs értelme, úgyis menthetetlen).

  De a vallás nem a hülye emberek, és nem az egyház. A hülyéket lehet szidni, a politikai hatalmakat is lehet szidni, mert ezek mind emberek. A vallás nem. Ahogy a kalapácsot se tehet arról, ha rávágsz az ujjadra :)

  Szóval nem, nem ad magyarázatot semmire, olyan értelemben ahogy várod. De ez nem is szerepe. Legalábbis nem kéne, hogy az legyen. És pont ezért kell a kettőt szétválasztani, mert ha az ember tudja, hogy melyiknek mi a határa, akkor gyakorlatilag teljesen diszjunktan tudja kezelni, tehát sosem fogsz ellentmondásba ütközni. Legfeljebb nem értesz egyet azzal ami az adott vallás sugall, vagy mutatni akar.