Gyurkity Péter

A propaganda terméke az orosz harci robot 

Ezt állítja egy brit portál, amely nem tudta megbízható módon igazolni a harci robotok létezését, melyekről mi is beszámoltunk.

Érdekes írás jelent meg az oknyomozó újságírást fókuszába emelő Bellingcat portálon, amely ezúttal az állítólagos orosz harci robotok nyomába eredt. Az utóbbi hónapokban megszaporodott beszámolók megbízhatóságát kétségbe vonják, szerintük több robot nem alkalmas arra a szerepkörre, amelyet az orosz források sejtetnek.

A bejegyzésben többek között az angol nyelvű cikkeket közlő, állami tulajdonban lévő Sputnik hírportál cikkeire hivatkoznak, amelyekben több eltérő fejlesztés is felbukkant már. Ezek közé sorolható az egyébként mesterlövész puskákat fejlesztő Lobaev cég, egészen pontosan a Lobaev Robotics terméke, amely RS1A3 Mini Rex néven látta meg a napvilágot. A robotról videó is készült, ennél azonban fontosabb, hogy egy decemberben megjelent cikkben egyenesen arról írnak, hogy Szíriában több orosz harci robotot is bevetettek.


Ez utóbbi jelenti a legnagyobb problémát a megbízható források után kutatóknak, hiszen ezen harci robotok jó eséllyel a megszokott drónok voltak, amelyeket pusztán megfigyelési célokból vetettek be. A különböző videók és hangzatos beszámolók ellenére tehát egyelőre nincs szó arról, hogy a robotok közvetlen módon harci cselekményekben vettek részt, pláne nem önálló módon, hiszen az erre alkalmas eszközök egyszerűen hiányoznak a kelléktárból. Ha lenne ilyen fejlesztés, az orosz fél a helyszínen, bevetés közben készült anyagokkal igazolta volna létezésüket, hiszen ez jelentős mértékben növelné az orosz hadsereg presztízsét.

A drónok mellett természetesen léteznek olyan robotok, amelyek egyéb feladatokban vesznek részt. Ilyen például az Uran-6 aknakereső robot, amely tulajdonképpen egy távolról vezérelhető buldózer - ezt azonban nagy jóindulattal sem nevezhetjük harci fejlesztésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #16
  Szokásos módon csúsztatsz és öntöd csőstül a nyugati propagandát.
  Nem hozsannázok Putyinról (így kell írni magyarul), hanem az ördögtől (pl. Obama és európai vezetők) jobbnak gondolom és egyértelmű, hogy erős kézzel (csak azzal is lehet), de jót próbál tenni az országa és a nemzet érdekében.
  A zsidófóbiádtól eltekintve még megemlíteném, hogy azért Putyin is körül van bástyázva velük, és sajnos nem a jófajtából, így necces a pozitív végkifejlet; csupán az eddigi, (orosz) nacionalista irányt értékeltem, ami a legpozitívabb folyamat jelenleg a földön - ilyen aspektusban és léptékben. Szemben a Nyugattal... ami lehet, hogy színjáték illetve a hegeli dialektika mentén rendezett erők, nem tudhatjuk.
 • Papichulo #15
  Oroszország vagy Putyin, de szellemileg és erkölcsileg magasan az Egyesült Államok és Barack Obama felett áll, ez tagadhatatlan.

  Ja, elvegre Obama szabadul meg a politikai ellenfeleitol bergyilkosok altal es neki becsulik a maganvagyonat $40bn fole, melyet az amugy is nyomorusagos orszagatol lopott el. Es persze Obama annektal olyan teruleteket, melynek a fuggetlenseget a USA garantalta... ja, de megsem. Hosszan sorolhatnam meg Putin mocskos ugyeit, aki szerinted annyival Obama felett all, de inkabb atadom a szot:  Amerika nem amerikaiakat mentet Koreában, Vietnámban, Irakban, Afganisztánban sem

  Nem kizarolag, hanem a szovetsegeseikert vagy egy ENSZ hatarozat miatt harcoltak. Bar gondolom szerinted az oroszok kizarolag a sajat allamolgaraikat mentettek Afghanistanban es Csecsenfoldon is csak polkorrektsegbol irtottak a tobbsegi csecsen lakossagot... De nyilvan ez nem szamit, mivel csak fuj USA.

  minden államnak joga van azokhoz a területekhez, ahol nemzeti többségben van

  Foleg azokhoz ahova eroszakkal telepitette be a lakossagat es osztotta az orosz utlevelet boldog-boldogtalannak, hogy legyen casus belli.

  a globális médiagépezet, ami az oroszok ellen fordítja a nyugati tömeget

  Amikor az oroszok uzemeltetnek egy hatalmas troll hadsereget, hogy megprobaljak a hazugsagaikkal befolyasolni a nyugati kozvelemenyt es ahonnan te is veszed az ezerszer megcafolt buta erveket? Amikor meg Putin kedvenc nyugati - es a szelsojobb propagandara fogekony szerencsetlenek - hircsoven is elo adasban mond fel a riporter, hogy nem akarja tovabb terjeszteni a Kreml kamuit?  Vicces, hogy tegnap meg azt mondtad, hogy olyan ember nem lehet egy orszag vezetoje "aki valoban jot akarna". Erre itt hozsonnazol a diktator Putinrol...

  ps: Orulok, hogy azert a zsidok is vegre elokerultek nalad, itt legalabb elemedben erezheted magad :)
 • Tetsuo #14
  Ácsi. Nem mondtam, hogy szép dolog az orosz féltől hazudni. Sajnos kénytelen védekezni a globális cionterror ellen akár ilyen eszközökkel is, és sajnos ezt a hozzáállást már más esetben is használa.
  Tehát egyáltalán nem szent Oroszország vagy Putyin, de szellemileg és erkölcsileg magasan az Egyesült Államok és Barack Obama felett áll, ez tagadhatatlan.
  Ja, érted... ha értenéd, nem folytatnád a baromságodat.
  Amerika nem amerikaiakat mentet Koreában, Vietnámban, Irakban, Afganisztánban sem és a 2. VH-ban sem, de azt nem citálnám ide (nem mellesleg a 2. VH fontos előzménye volt az amerikai zsidók általi bojkott).
  Látom egyszerűen képtelenség, hogy beismerd, Oroszországnak illetve minden államnak joga van azokhoz a területekhez, ahol nemzeti többségben van - bizonyos feltételek mellett. Oroszország esetében minden ilyen feltétel adott és a lépése nem csak evidens, hanem kötelező is.
  A probléma az ellenérdek, vagyis a globális médiagépezet, ami az oroszok ellen fordítja a nyugati tömeget (a húgyagyú csőcseléket) - itt te ezt képviseled.
 • Papichulo #13
  Eleve minden háború, amiben Amerika részt vesz, értelmetlenül, hazugsággal indokolva vesz benne részt.

  Minden haboru? Milyen hazugsag volt a WW2-ben vagy a Desert Storm-ban?

  A saját halottait becsomagolja parádéba, majd leönti egy nacionalista ideológiával

  Mennyivel is szebb letagadni azt, hogy valaki kulfoldon meghalt az orszagaert es a szuleitol minden rendelkezesre allo infot megvonni, sot harcolni ellenuk... az am a tokos orosz megoldas!

  Oroszországnak bizony halottak árán is kötelessége megvédenie a dombaszi orosz többséget

  Ja, ertem ha a USA haboruzik az odapofatlankodas, ha Putin megy oda valahova folyamatos hazudozasok kozepette, az meg honvedo haboru? Eleve milyen hosies haboru az amit ab ovo hazugsagokra epitenek?

  Es ha a Kremlnek annyira fontos az orosz nemzetseg akkor miert garantalta Ukrajna teruleti integritasat, mielott elkezdtek a szinten hazugsagokra epulo krimi invaziot? Es ha a kisebbsegek es a teruleti integritas annyira szamitanak akkor miert volt eroszakos betelepites peldaul Kaliningradba vagy a Kuril szigetekre es miert nem adjak ezeket vissza? Es ha mar annyira harcol Putin a kisebbsegekert akkor miert annyira rossz a helyzetuk a vegtelenul rasszista orosz tarsadalom koreben? Megannyi kerdes, de gondolom ezekre a szelsojobbos orosz propagandaban nem akadnak valaszok... Bezzeg ahhoz tapsikolni ahogy az orosz kormany - par ev kihagyas utan - ismet minden leheto eszkozzel megprobalja rombolni Europat, az megy.
 • Tetsuo #12
  Eleve minden háború, amiben Amerika részt vesz, értelmetlenül, hazugsággal indokolva vesz benne részt. A legtöbb halál okozója - bármely részről -, elsősorban az odapofátlankodó Amerika. A saját halottait becsomagolja parádéba, majd leönti egy nacionalista ideológiával, de lehet látni - néhány halk botrány mögé nézve - hogy kezeli veteránjait például, a hatalmas költségvetés ellenére.
  Oroszországnak bizony halottak árán is kötelessége megvédenie a dombaszi orosz többséget, ezt csak a hülye vonhatja kétségbe vagy a sz@rházi, felforgató.
 • Papichulo #11
  Az ámerikaiaknak csak a publikus áldozatok száma számít

  Az csak az oroszoknal divik, hogy megprobaljak eltitkolni a - peldaul Ukrajna folyamatosan letagadva odakuldott - aldozatokat es amikor az szuleik megprobaljak ezt szovatenni, akkor ellehetetlenitik es megfenyegetik oket...
 • gforce9 #10
  Hát ha valamelyik családból a fiú nem tér vissza Afganisztánból, azt elég nehéz elhazudni szerintem. Lényegében ez az egyik ok, hogy nem nagyon akaróznak most sem szárazföldi erővel odamenni isisékhez. Nem nagyon komállja a jónép az áldozatokat, ami valahol meg is érthető.
 • Tetsuo #9
  Az ámerikaiaknak csak a publikus áldozatok száma számít... ahhoz pedig nem kell robotika, hogy módosítsák az adatokat, infókat.
 • gforce9 #8
  Talán azért fejlesztenek a "hülye usákok", hogy ne legyen annyi emberi áldozat a harcmezőn. A táliboknak meg nincs erre pénzük, meg amúgy is letojják. Ezen még nem gondolkoztál?
 • sedward #7
  Az amerikaiak 1 milliárd dollárt öltek abba, hogy kifejlesszék a tálibok ellen hegyekben is használható 200kg teherbírású robotot. Gyártási költsége 2 millió dollár, üzemeltetési költsége kiszolgáló személyzettel együtt 1000 dollár per óra. Fejlett akkumulátora akár 2 órás bevetéseket is lehetővé tesz.

  A tálibok ezzel szemben használtak öszvért. Fogyasztása szalma. Bevethető napi 16 órán át, kifejlesztési-, gyártási-, üzemeltetési költsége gyakorlatilag nincs... Bekerülési költség: 10 öszvér/asszony :)