Balázs Richárd

Robot-szamuráj mérte össze tudását kardmesterével

Remekbe szabott videót tett közzé a japán Yaskawa Electric, ipari robotokra szakosodott cég, melyben egy katana forgató robot mérkőzik meg egy világbajnok kardmesterrel.

A katana a japánok tradicionális kardja, amit a szamurájok használtak, eredete a 12. századig nyúlik vissza. A fegyver egyik legelismertebb mestere jelenleg Isao Machii, ötszörös világcsúcstartó a bambusz rudak felaprításában.

A robot betanításához Machii-t egy, a mozifilmek felvételeinél is használt speciális ruhába öltöztették, rögzítendő emberfeletti mozdulatait a fegyverrel. A kapott adatokat betáplálták a cég Motoman-MH24 robotjába, amit precíziós ipari és gyógyászati eljárásokra használnak és szó szerint kivételes motoros vezérléssel rendelkezik.

A megmérettetésben a robot csapásról csapásra utánozza a kardmestert, virágokat, gyümölcsöket és tatami-szőnyegeket vagdosva darabokra. A bemutató csúcspontja az 1000 vágást magába foglaló sorozat, melynek végére Machii-n jól láthatóak a fáradtság jelei, míg a robot fáradhatatlanul tudná újabb ezer vágással folytatni.


A projekt mögött álló kutatók elmondása szerint hónapokig tartott a robot programozása és mozdulatainak finomítása, hogy felvehesse a versenyt Machii-val. A mozdulatokat rögzítő rendszer a mester minden egyes lélegzetvételét felvette és bitekre bontotta a robot számára. A projekt vége felé a robotot beállító technikusoknak a teljes testet védő páncélban és sisakban kellett dolgozniuk.

Ilyenkor általában a robotok öntudatra ébredésének következményeit szoktuk vizionálni, különös tekintettel egy borotvaéles fegyverrel felszerelt gyilkológép esetében - Glenn McDonald, a Discovery Channel szerkesztője azonban a dolgok "pozitív oldalát" szemlélve az emberiség védelmét segítő eszközként tekint a gépre, ha - a sci-fiknél maradva - egy idegen invázió érné a Földet…

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Meridian #18
  Amúgy robotok ellen van ellenszer... EMP. Milyen szar "érzés" lehet az nekik... ;) :P
 • SirBubu #17
 • Tinman #16
  Ha ilyen robot védi a széfet, már megyek is betörni :-D

  Minden mozdulata előre programozott = kiszámítható.
 • SirBubu #15
  ez a videó szerintem is trutymó.

  parasztvakítás az egész

  a KUKA robotok sokkal jobbak, ezt mindenki tudja
 • drfaust #14
  Minden tiszteletem a kardmesteré, le a kalappal előtte. Ezt az ipari robotot meg hagyjuk. Viszont ha azt nézzük, hogy majd a jövőben egy önjáró robot, amit egy MI fog irányítani és egy kardmester tudása lesz benne, és lesz belőlük 1 milliárd, akkor nekünk xaral meszeltek. Bár valószínűbb, hogy távolsági fegyvereik lesznek.
 • culas25hc #13
  Mi az, hogy a robot öntudatra ébredését vizionálták? Itt semmi mesterséges intelligenciáról nincs szó, azt csinálja amire betanították, ennyi erővel a vasaló is öntudatra ébredhet. Egyébként nekem elég unszimpatikus ez a robot, ráadásul szerintem egy hegesztő robot is hasonló precizitással dolgozik, igaz nyilván ilyen speciális mozdulatokra nem képes. Amúgy király a videó, de inkább a kardmesteren ámultam el, nem a roboton :D

  Persze ha az űrlények ránk támadnak, akkor inkább az ilyen fémdobozok hulljanak, mint a katonák. Az iszlám államra is ráuszíthatnánk egy-kettőt...
  Utoljára szerkesztette: culas25hc, 2015.06.12. 10:15:40
 • sárkánylovag #12
  Na majd amikor ilyen éjjeliőr robotok védik az ékszereket meg festményeket, megnézem hányan próbálnak betörni :)
  És a börtönök sem lesznek túlzsúfoltak...
  Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2015.06.11. 20:34:35
 • Tinman #11
  Nem rossz ötlet, de nekem ebből tényleg az jött le, hogy én akkor innentől k. tisztelem azt a kardmestert.

  Gondolj bele... fogj a kezedbe egy papír zsebkendőt és most csinálj csapkodó mozdulatokat vele 1000x. Karddal ezt így lenyomni, nem semmi!
 • Tinman #10
  Dugnál robotot? Ex Machina óta nekem elment ettől is a kedvem :-(
 • InfoCsill #9
  majd ha a kávéfőzőt kell orálisan kiengesztelnem, hogy főzzön már nekem egy kávét, mert különben nem hajlandó, az lesz a gépek hatalomátvétele és mindmeghalunk.com
  Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.06.10. 21:38:37