Ötvös Tibor

A gyerekeink 100 éves korukig dolgozhatnak

Rohit Talwar jövőkutató szerint a gyerekeink már 100 éves korukig dolgozhatnak, köszönhetően a munkaerőpiac átalakulásának.

Rohit Talwar jövőkutató, aki cégeknek és oktatási vezetőknek segít felvázolni azt, hogyan fest majd a világ 5-50 év múlva és segít nekik erre felkészülni illetve például az oktatási rendszert is felkészíteni, a várható igényekhez igazítani azt. A jó hír az, hogy Talwar szerint mikor a mi gyerekeink felnőttek lesznek, az orvosi és gyógyászati fejlődésnek köszönhetően növekedni fog az átlagos életkor, ugyanakkor a munkaerőpiac is teljesen átrendeződik.

Talwar előrejelzése alapján a ma ismert munkakörök 30-80 százaléka 10-20 éven belül megszűnik az automatizálásnak köszönhetően és teljesen más "munkahelyek" alakulnak majd ki. "Elképzelhető egy olyan nap, amikor nagyjából időnk felét mint Uber sofőr töltjük el az autónkban, az Airbnb-n béreljük a szobánkat, a szekrényed tárhelyét kiadod az Amazon számára, nekik végzel kiszállítást vagy a kiszállítást végző drónjaikat tárolod" - vetített fel egy lehetséges jövőképet Talwar. "Számos ilyen erőforrás-megosztás jelenhet meg. El kell kezdeni gondolkodni ezeken a dolgokon és fel kell készülni rá és olyan képességeket kell megtanulni, melyekkel továbbra is szükség van az emberi munkaerőre."Ha ez sikeres lesz, azaz továbbra is szükség lesz az emberre a munkaerőpiacon, akkor a mi gyerekeink már 100 éves korukig dolgozhatnak és életük során nagyjából 40 munkahelyük lehet amit 10 különböző munkakörben, pályán is megszerezhetnek. A fentiek után nem meglepő, hogy Talwar felhívta a figyelmét az oktatási vezetőknek, hogy nekik is gyorsabban kell reagálni a világban tapasztalható változásokra, mint eddig.

"A világpolitika szintjén mindenki le van maradva a világ változásának megértésében, így nem meglepő, hogy az oktatási vagy a szociális rendszereket sem tudják gyorsan változtatni. Mi itt a Fast Future Research berkeiben ezt tekintjük a legnagyobb kihívásnak: megértetni a világgal, hogy el kell kezdeni gondolkodni a jövőn." A jelek szerint ez sikeres volt, hiszen a bejelentés után a HMC titkára (Headmasters' and Headmistresses' Conference - Igazgatók és Igazgatónők Tanácsa), William Richardson üdvözölte Talwar szavait és megjegyzéseit és kihívásként értékelte, hogy a szervezetükhöz tartozó oktatási intézményeket (az Egyesült Királyság független iskolái) felkészítsék eme feladatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #82
  A passzív időutazás már most is létezik, azaz ha beülsz egy űrhajóba és a fénysebességhez képest nem mész "sokkal" lassabban akkor ha pl. nálad eltelik egy év akkor a Földön 200 év. Effektíve nem ugrottál az időben mint a pl. a filmekben de a Földi időhöz képest időt utaztál.

  Szerintem.
 • Irasidus #81
  Igen, borulna, ezért paradoxon. Amit valamivel fel kell oldani, vagy azzal, hogy valami miatt mégsem lehetséges az időutazás, vagy más opciók (multiverzum, stb.). Ez bizonyos kutatások tárgya. Akkor ebben egyetértünk.
 • ostoros #80
  Ne mondj ellent neki, mert trollkodni kezd. Bólogass, aztán kész, ne foglalkozz vele.
 • giacomo gesso #79
  Nincs bizonyítva, hogy nem lehetséges, de azért pl. a kauzalitás és a TD II. főtétele igencsak borulna, ha az idő megfordítása sikerülhetne.
  (Mondom én, aki nem vagyok se filozófus, se fizikus.)
 • Irasidus #78
  A fizika ugyebár nem tiltja az időutazást, még ha paradoxonokat is okoz, és jól mondod nem energetikai kérdés. Már az 19. század végén a fizikusok felvetették egy lehetséges időutazás módját, és ma is szép számmal vannak ilyen elvi módszerek. Sőt továbbmegyek, vannak ilyen irányú kutatások (részecskékkel). De ostorossal nem érdemes vitázni, mert nagyon hamar trollkodás csap át, én is befejeztem az etetését...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.15. 17:10:53
 • giacomo gesso #77
  Ugyanazt állítod, csak más szavakkal:
  "...ha van rá elég nyomatékos igény." (mondom én)
  "...nem csak technikai korlátjai lehetnek, hanem társadalmi, gazdasági, vagy akár törvényi(!) is." (mondod Te)

  Az időutazás pedig jelenlegi tudásunk szerint NEM energetikai kérdés, (mint pl. a fénysebesség-közeli utazás,) hanem kőkemény elvi aggályok övezik. Rossz a példád, mondj másikat!
 • ostoros #76
  Ki kezdte a személyeskedést? Na, akkor tudod ki a troll.
 • Irasidus #75
  "Köszönjük, hogy elismered, hogy te vagy az SG legnagyobb trollja. "

  Azt ismertem el, hogy te beteg ember vagy. Amúgy milyen óvodás visszavágás ez már? Tükröt is raksz legközelebb? Komolyan kezeltesd magad.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.15. 14:28:46
 • Irasidus #74
  Tudod mi az a prognózis? Ilyen légből kapott állításokat sokszor szeret bedobni, ugyanis kötve hiszem, hogy olvastál volna egyetlen ilyen publikációt is 10 évvel előttről. A soha, senki, semmit - az már vélten találgatás valószínűségének is ellent mond! Amúgy de, volt amit előre jeleztek, és volt amit nem. Ez is egy fejlődő tudomány.
 • Irasidus #73
  "Ez sincs így. Elvileg az időutazás sem lehetetlen, csak nincs annyi energia a naprendszerben sem."

  Ez nem igaz.