Gyurkity Péter

Halála előtt álló bolygót fedeztek fel 

Az érdekes planéta egy vörös óriás körül kering, jóval közelebb, mint ahogy ezt eddig gondolták.

Két német csoport egymástól függetlenül igazolta a Kepler-432b névre keresztelt bolygó létezését, amelyről azután egyszerre, ugyanazon a napon számoltak be. A felfedezés azért érdekes, mert a bolygó a szokásosnál jóval közelebb kering hatalmas csillagához, ennek ellenére azonban halála nem következik be olyan gyorsan, mint ahogy azt a szakemberek eddig vélték.

A Max Planck Intézet és az ugyanabban a városban található Heidelberg Egyetem csillagászai (ahogy arra az elnevezés is utal) a Kepler űrtávcső eredeti megfigyelését használták fel munkájuk során, mivel a bolygó periodikusan elhaladt a csillag előtt. Ezt követően a spanyolországi Calar Alto Obszervatórium, valamint a Kanári-szigeteken található Nordic Optical Telescope segítségével pontosították az adatokat, ezekből pedig arra következtettek, hogy a 432b több érdekességet is tartogat számunkra.


A Kepler-432b bolygó a Merkúrnál is közelebb kering csillagához

Először is, a csillag magjában lévő üzemanyag már teljesen kimerült, emiatt a vörös óriás megkezdte a növekedést és elérte a Nap méretének négyszeresét. A folyamat természetesen nem áll le, de még így is mintegy 200 millió évre lesz szükség ahhoz, hogy a 432b-t elérje végzete, vagyis a bolygó megsemmisüljön az infernóban. Ez némileg meglepő, hiszen a planéta meglehetősen közel kering csillagához, ráadásul egy igencsak elnyújtott pályán, amit eddig (a hasonló megfigyelések hiányában) nem tartottak valószínűnek. A 432b-n egy év mindössze 52 földi napnak felel meg, a „téli” szezonban a felszíni hőmérséklet 500 Celsius-fok körül van, a rövid nyári periódusban viszont elérheti az 1000 Celsius-fokot, ami nem túl kellemes körülményeket biztosít. Maga a bolygó egyébként a Jupiter méretéhez fogható, ám tömegét tekintve hatszor nagyobb annál.

A csillagászok szerint eddig azért nem bukkantak hasonló párosra, mert a Kepler-432b és társai (asztronómiai méretekben) viszonylag rövid életűek, ezért némi szerencsére van szükség ahhoz, hogy időben megtaláljuk őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Peterson11 #2
    Ez a komment most ütött rendesen. :D
  • NEXUS6 #1
    Szeretnék én is halálom előtt 200 millió évvel ilyen tüzes lenni. :D