20
 • ostoros
  #20
  Bleh. Persze hogy a hatalommániások még többet akarnak.
 • Csaba161
  #19
  Magyarországon is jön, már a parlament előtt van az új, minden adatot, még ujjlenyomatot is tartalmazó szem.ig. és a mindenre kiterjedő nagy fényképes adatbázis...
 • ostoros
  #18
  Először olvassuk már végig az összes hozzászólást, mielőtt hozzászólunk, hogy ne ismételgessünk olyan felvetéseket, amelyeket már felvetettek előttünk.
 • Meridian
  #17
  "...és esetleg továbbmennek Afrikába."

  Jah, és a makimajmokkal fognak dolgoztatni? Nem, Inkább beinvesztálnak a robottechnikába, és robotizálnak mindent.

  A kérdés csupán az, hogy egy robot mennyi terméket fog megvenni abból, amit összességében gyártanak...? Semmit. De rövidtávon mégis megéri, meg van hitel amit felvehetsz vásárlás céljából... de végül aztán borul minden.
 • ostoros
  #16
  Igen, ami megint csak indokolja, hogy a fogyasztást valahogy növeljék, mert nő a hatékonyság, és nő a termelés. Azt valahogy el kell adni.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.10.12. 20:02:17
 • zola2000
  #15
  Meg a jól menő országokban (Kína is azzá válik "lassan" ) működő ipari robotok is, amik egyre olcsóbbak lesznek.
 • ostoros
  #14
  Ez így is van, de van még jó pár választási lehetőségük. Papucsot gyártani még azok is képesek.
 • zola2000
  #13
  "továbbmennek afrikába" jah amíg egy szakadár szervezet el nem foglalja a gyárukat, indiába voltak cégek akik továbbmentek, de látva az ottani népek dolgozni akarását, sok visszamenekült kínába.
 • Omega
  #12
  Ezért fogom vissza magamat a face-n. Aki akar bejelöl és kész, mást nem csinálok ott, nem is fogok. Kinek mi a rákos köze lenne a pl. a politikai nézeteimhez, a fogyasztási szokásaimhoz és egyéb magánjellegű információkhoz.
 • ostoros
  #11
  Régóta vannak már hasonló rendszerek sci-fi szintjén elképzelve. Ahol is a közösségért végzett munka alapján lehet társadalmi előnyöket kapni.
  Ez viszont nem az. Ez egy elég átlátszó ösztönzés a fogyasztói társadalom kialakítása felé. A fejesek rájöttek, hogy a belső fogyasztást kell növelni a gazdasági fejlődés további fenntartására. Pénzt viszont még nem akarnak adni, mert akkor a cégeknek kevésbé éri meg Kínában maradni, és esetleg továbbmennek Afrikába. Ezért létrehoznak egy olyan rendszert, ahol a jó fogyasztót, aki minden pénzét elkölti kínai termékekre megjutalmazzák. Ennyi az egész.
 • zola2000
  #10
  Nem vagyok ennyire borulátó ezzel, a gazdaságnak ez jó, arra hogy a szegények ne zuhanjanak le nagyon kell egy erős szociális háló. (ami lehet közmunka is, hogy ne csak az ingyenélőkre gondoljatok) lehet ilyen dolgok ellen tiltakozni, de ez a középkor utáni gépromboló mozgalmak szint.

  Sajnos ez a szociális háló Kínában finoman szólva is nem túl jó, emiatt kifejezetten bűn ott bevezetni ilyent.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.10.12. 12:22:06
 • Skylake
  #9
  +1

  pontosan.
 • Skylake
  #8
  Nem barátom. Ez tendencia, amelynek, vagy amihez hasonlóknak a legkisebb itteni bepróbálkozására úgy kell odab*szni annak aki kitalálta, hogy soha az életben ilyen eszébe ne juthasson. Azoknak a kínaiaknak alapvető emeri jogai nullázódnak le ezzel a rendszerrel, plusz példa lesz arra, hogy máshol is bevezetni próbáljanak hasonlót.

  Végül is, ha mindenki fent van a fészen, akkor akár az állam is csinálhat egy hasonló rendszert - saját céljaira: tessék: nemzeti fényképnyilvántartó. Igaz mondjuk, hogy egy fotóból valid profilt nem lehet csinálni, de a politikusok részéről ott van az igény, és legitimnek érzik, mivel a piacon van példa rá. Ez az igazi gond!
 • Skylake
  #7
  Végül is, egy alapvetően kőkeményen diktatórikus rezsimtől teljesen logikus megoldást láthatunk itt a szemünk előtt léterjönni, vagy inkább elfajzani.

  Big Data fanoknak: íme, amikor az üzleti szféra és a rezsim közös erővel épít egy igazi, vegytiszta digitális, infokommunikációs rendszerekre támaszkodva nácizmust!

  Ügye azt mindenki levágja, hogy ezen kívül még sokkal több pontozási és főleg adat aggregációs paraméter lesz a rendszerben - és főleg akkor, ha az IoT adatok is bekerülnek a mix-be - tessék, íme lehet ízlelgetni, ezt a kib*szott szép jövőt. Orwell? Pics*füst!

  Egyébként senkinek semmi kétsége ne legyen, igény az itt is volna rá - a politkusf*rgek meg az üzleti szféra részéről. Be is fognak vele próbálkozni, a jövőben valamilyen formában, ez teljesen biztos.

  Egyébként én erről a hírről már 2 éve tudok.

  Na megyek, r*cskázok egyet, nyugtató céllal. Ez a mai TB pontszámomat 2-vel csökkenti, a Nemzeti Keresztény Deviancia skálán pedig helyből 100 pont levonást ér, de mit tehet az ember? Egy agyonfigyelt rendszerben mindenki bűnöző lesz valamiért.
 • Tetsuo
  #6
  Teljesen mindegy, hogy nevesítjük a kivételezést, vagy kamun megy, mint a "demokratikus" Nyugaton, a szakadék mindenhol megvan és növekszik.
  Jelenleg egyik társadalom sem halad jó irányba. Az pedig, hogy melyik a "kevésbé rosszabb" csak viszonylagos és nézőpont kérdése, így felesleges kérdés.
 • FoodLFG
  #5
  a kínaiak egy része így is már csak egy emberi funkciókra használhatatlan droid a rájuk nehezedő elvárások és verseny miatt. ezt teszi a csak pénz által hajtott világrend velük. kérdés, hogy kordában tudják-e tartani a kitöréseiket. mert azok bizony lesznek.

  mondjuk a nyugatot sem kell félteni. hasonló folyamatok játszódnak le itt is, csak kevésbé drasztikusan. egyelőre. (:
 • Amergin
  #4
  Az ő bajuk.
 • bdzsana
  #3
  Óriási nagy gebasz lesz ebből. Ha nem is a liberális szabadságjogok oldaláról közelítem meg akkor is óriási probléma van ezzel. A gazdag szegény szakadék még tovább fog mélyülni. Menni fog a verseny a nagyobb pontszámokért. A jó móduak nem engedhetik meg maguknak, hogy alacsony pontszámúakkal vegyék magukat körbe, aminek hála nekik több pontjuk a többieknek kevesebb. Nem elég, hogy a gazdag családok gyerekei alapból előnnyel indulnak a sok pénz miatt, de már a két egyforma képességű ember közül valszeg a nagyobb pontszámút fogják felvenni, aki biztosan a jobb módú ember lesz.
  A kínaiak fogták a kapitalizmus káros tulajdonságait, négyzetre emelték, és hozzá keverték a diktatórikus rendszerükhöz. Ebből biztosan csak jó fog kisülni.
 • bdzsana
  #2
  Ez a jelen
 • Tetsuo
  #1
  Ez a jövő. :-)