Hunter

Lemondtak a fénynél gyorsabb neutrínók "atyjai"

Lemondott tisztségéről az Albert Einstein relativitás elméletét megrendíteni látszó eredményeket produkáló Opera csoport vezetője, Antonio Ereditato professzor és a kísérlet egyik koordinátora Dario Auterio.

A jelentések azt sugallják, hogy a csoport egyes tagjai késztették a két tudóst a döntésre, miután a március elején megismételt kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy a szubatomi részecskék nem lépik át a fénysebességet. Amikor tavaly a Gran Sasso föld alatti laboratórium Opera csoportja először publikálta eredményeit, bejelentésük megrengette a világot, hiszen egy évszázad fizikai eredményeit, valamint a relativitás elméletet is megkérdőjelezte az átléphetetlennek tartott sebességhatár túlszárnyalása.


Antonio Ereditato
Az eredmények hatalmas vitákat robbantottak ki a fizika világában. Ha az olaszok eredményét megerősítik, az megdöntötte volna Einstein 1905-ös speciális relativitás elméletét, megnyitva az elméleti kapukat olyan egzotikus lehetőségek előtt, mint az extra dimenziók és az időutazás. Márciusban egy másik csoport, az Icarus ugyanabban a laboratóriumban elvégzett kísérlete perdöntően bebizonyította, hogy a neutrínók pontosan a fény sebességével haladnak. Sandro Centro, az Icarus együttműködés szóvivője akkor azt mondta, hogy nem lepte meg a megismételt kísérlet eredménye, mindvégig szkeptikus volt az Opera csoport eredményeivel szemben.

"Többé már nem gondoljuk, hogy a neutrínók gyorsabbak a fénynél" - mondta Luca Stanco, az Opera csapat tagja. A nagy tét miatt a 170 fős Opera csapat több tagja is azt szerette volna, ha csak később, egy alaposabb hibakeresés után publikálják az eredményeket, mások azonban nem értettek egyet, mondván az eredmény közzététele más csoportok bevonását is lehetővé teszi. "Megpróbáltunk minden lehetséges magyarázatot megtalálni" - mondta a bejelentéskor Ereditato professzor. "Hibákat akartunk találni, egyszerű hibákat, összetettebb hibákat, vagy súlyos hatásokat, de nem találtunk. Amikor az ember nem talál semmit, akkor kénytelen azt mondani, hogy most már ki kell állni, hogy tüzetes vizsgálatot kérjen a közösségtől"

"Rengeteg kritikát kaptunk" - reagált Stanco, aki a közzétételt ellenzők táborát erősítette és nem is írta alá a tudományos jelentés első változatát, mondván, hogy az eredmény túlságosan előzetes. Az együttműködésen belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy március 28-án az Opera tagjai szavazást tartottak Ereditato további támogatásáról, aki gyakorlatilag az együttműködés arca volt a közvélemény felé. A bizalmatlansági szavazás kétharmados többséget igényelt, de csupán 55 százalék szavazott a professzor ellen, egy nappal később azonban Ereditato önszántából lemondott.

"Projekt koordinátorként mindent megtettem, amit hatásköröm lehetővé tett a projekten belüli feszültségek enyhítésére" - írta Ereditato a Le Scienze folyóiratban közzé tett állásfoglalásában. "Mindazonáltal amikor egyértelművé vált számomra, hogy ez a feszültség túllépte a kritikus tűréshatárt és nyílt bírálatba fordult, elérkezettnek éreztem az időt, hogy felajánljam a lemondásom egy új, széles körű konszenzus érdekében. Az egyetlen dolog, amit szeretnék egyértelművé tenni, hogy ezt a lépést ne gyengeségként, vagy a nehézségekkel való dacolásként fogják fel"


Dario Auterio
Pénteken a kísérlet fizikai koordinátora Dario Auterio is lemondott. Elmondása szerint a neutrínó kísérlet eredménye már csak olaj volt a tűzre, egy már amúgy is feszültségekkel teli munkakörnyezetre. "Ezek a feszültségek már előtte is jelen voltak az együttműködésben, legalább 10 éve" - mondta Auterio. "Nem tudtam szerepem hatékonyságát biztosítani, ezért mondtam le"

Autiero elmondása szerint elkerülhetetlen volt a neutrínó eredmény közzététele, mivel több forrásból is szivárogtatták az információkat. "Soha nem beszéltem sem én, sem bármelyik kollégám az Opera-nál felfedezésről, vagy végleges eredményről" - tette hozzá Ereditato. Ezzel azonban Stanco koránt sem ért egyet. "Óvatosabbnak, körültekintőbbnek kellett volna lennünk, nem lett volna szabad ilyen élesen közzé tenni az eredményeket" - mondta. "A kísérleti fizikusoknál előfordulnak a hibák, azonban azért ahogy kezeltük, ahogy tálaltuk ezeket, felelősség terhel minket"

Autiero nem érzett magán kényszert, hogy lemondjon és nem szeretné, ha a kísérleti hibák miatti büntetésként tekintenének erre a lépésére. "Nem hinném, hogy ennek üzenet értéke lenne, máskülönben soha, senki nem fog komolyan dolgozni"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #37
    Mivel az Ohm-törvényt is "áttörtük" a szupravezetéssel, elfogadom.
  • gforce9 #36
    Én inkább ezzel úgy vagyok, hogyha a témában járatos nagykoponyák úgy fejezik ki magukat, hogy: "jelenlegi tudásunk szerint a fénysebességet tömeggel rendelkező test nem tudja elérni, illetve átlépni" Én sem merném azt mondani, hoyg aztán tuti itt a határ. :) Eddig minden kísérlet erre mutat, de ennyi.
  • gforce9 #35
    A neutrínókról még azt sem tudjuk biztosan, hogy nyugalmi tömegük nulla e. Bizonyos tulajdonságaikból úgy gondolják, hogy nem nulla. Bár folyamatosan egyre lejjebb kerül a tömege. AHogy új és új mérési-számítási módszereket alkalmaznak. Szóval ebben a tekintetben ez még kiforratlan terület. De szerintem egy sebességmérést azért el tudnak bégezni a tudósok. :) Most becsúszott egy hiba, megismételték a kísérletet, sőt még fogják is többször, hogy tuti legyen.
  • Jawarider #34
    Határok mindig is voltak amiket áttörtünk. Levegőnél nehezebb tárgy repülése, hangsebesség átlépése stb. Csakhogy most már a esélyes, hogy a pár "végső" határt megtaláltunk.
  • xrt #33
    Ebben egyet nem értek. Ugye az nem bizonyított hogy semmilyen anyag sem hat a neutrínókra. Emellett szép hogy le van írva milyen anyagból van a Föld, jórészt igaz is, de nincs teljes képünk róla.
    Emiatt ez a kísérlet eléggé sok kérdést felvet, pl. ha mégis kiderül van valami mondjuk a Föld magjában ami lassítja a neutrínókat, akkor lehetett gyorsabb mint a fény vákumbeli sebessége.
  • Solten #32
    Einstein a legnagyobb.
  • finizlik #31
    Jelen
  • torreadorz #30
    Határ az mindig volt, sőt alá is volt támasztva. Ennek ellenére amikor határokról beszélünk akkor tisztában kell lenni vele hogy az univerzum szinte végtelenül nagy, mi pedig szinte végtelenül keveset tudunk róla ebből következően az általunk oly védett határok a jövőben valószinüleg cáfolásra vagy kiterjesztésre kerülnek.

    Persze nem várom el hogy ezt megértsd, de az emberek minden korban teljesen bizonyosak voltak benne hogy az ő tudásuk a legjobb és amire az ő tudásuk alapján azt mondják hogy az lehetetlen az lehetetlen.
  • Jawarider #29
    Ne haragudj, de nem lehet így nézni a dolgokat.Tény, hogy az elmúlt 100 évben iszonyatosat fejlődött a technika, de a határ az határ, csak nem tudtunk róla. Szerintem.
  • CollerbladE #28
    kérem jelentkezzen nálam egy extra kokiért, aki a tavalyi hírt elhitte...